25.10.2019
45 MIN
Castellà

ALTARS, SUCRE I CENDRES #1
Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència

descarregar
cronologia
00:01
03:58
12:28
16:23
17:58
21:21
29:05
33:35
38:13

Convocant coneixements provinents de les pràctiques ancestrals, la cosmopolítica, la teoria dels afectes o la teoria queer, el grup d’estudi sobre pensament, pràctiques i activismes afro/negres analitza des de les condicions en què avui s’expliquen la raça i el racisme en l’Estat modern, i com la noció del negre es configura com a columna vertebral de la seva fundació. El grup opera des del context espanyol i es proposa, entre d’altres objectius, desmuntar una visió essencialista sobre la raça, produir coneixement des de l’experiència encarnada i planejar formes d’intervenció política en l’entorn immediat del barri i de la ciutat.

Prenent com a punt de partida el treball del grup, la present minisèrie es desplega en tres capítols per a explorar idees sobre anti-colonialitat i anti-racisme des de l’afrodescendència. En aquest primer lliurament, la investigadora i comissària Lucía Piedra Galarraga (L’havana, 1972), la docent i investigadora Karo Moret (L’havana, 1974) i el docent i investigador Diego Falconi (Quito, 1979) parlen sobre metodologies carronyeres i l’esdevenir negre del món. Comparteixen històries sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. Analitzen les polítiques del cabell, parlen del sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i reconeixen la destresa de la cendra per a evidenciar l’extermini de les antigues comunitats sodomites andines.

Mini-sèrie a càrrec de Veronica Lahitte i Antonio Gagliano
Especials Altars antirracisme Creative Commons Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi
programes relacionats
23 destacats
29.04.2024
125 MIN
Castellà
Son[i]a #399
Ramón Grosfoguel
més Informació

En aquest podcast, el sociòleg i activista porto-riqueny Ramón Grosfoguel ens guia a través de segles d'obscurantisme a Europa, des de la reunió de Colom amb la Reina Isabel a Granada l’onze de gener de 1492, al debat de Bartolomé Las Casas i Juan Ginés de Sepúlveda que va donar les pautes per al racisme biològic i culturalista que encara perdura avui dia, per desmuntar la doctrina del descobriment, així com les pretensions universalistes i ahistòriques de l'eurocentrisme i de la modernitat que encara corren per l'acadèmia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Al-Andalus antiracisme colonialitat Creative Commons decolonialisme epistemicidi Ramon Grosfoguel

Conversem amb Diego Falconí Travez, Lucía Piedra Galarraga i Karo Moret sobre esclavisme i amor, la caribenyització de les identitats i la violència entesa com un recurs possible. Comparteixen afectes, fòbies, autofàgies i objectes inquietants. I esmicolen el llatí davant de la màscara del gai, la sortida de l’armari com una promesa liberal i el re-sentiment com una forma circular que impedeix que la memòria desaparegui. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars antirracisme Creative Commons diàspora africana Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Lucía Piedra Galarraga Oyèrónké Oyèwùmi
18.01.2024
82 MIN
Castellà
Son[i]a #391
Carlos Motta
més Informació

Carlos Motta entén les seves recerques com un espai potencial d'enunciació des del qual actuar com a contrapès a les narratives dominants en un gest afirmatiu per a reconèixer grups socials, identitats i comunitats, la veu de les quals ha estat suprimida pel poder colonial dominant. A través d'una pràctica multidisciplinària radical, la seva rúbrica es desdibuixa en l'ús de múltiples mitjans, des del vídeo, la instal·lació, l'escultura, la performance o el dibuix sobre paper. I al mateix temps, posa el focus en la trobada amb altres, amb treballs que aborden el coral, des de l'oralitat, el documental, el comissariat i l'organització de programes públics i simposis. En aquest podcast, parlem amb Carlos Motta sobre art, política, mercat i condicions de treball. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Carlos Motta condicions de treball Creative Commons dissidència sexual oralitat VIH
07.02.2024
74 MIN
Castellà
Son[i]a #392
David Yubraham Sánchez
més Informació

En aquest podcast, el gestor i mediador cultural David Yubraham Sánchez amplifica pensaments crítics formulats des d'espais pedagògics i en constant conversa amb altres, com un exercici de revisió de les matrius racistes i colonials, des de les quals desmuntar simetries fictícies en nom de la diversitat. Des del seu pensar-fent i el treball en col·lectiu com a principal metodologia, sorgeixen un munt de pistes, estratègies i objectius per a dur a terme tasques de mediació, educació o programació cultural anti-racistes, que passen per problematitzar el buidatge dels drets i polítiques culturals, identificar absències i esborraments en la memòria democràtica i patrimoni nacional, i posar en pràctica política l'escolta.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme antirracisme Creative Commons crítica institucional David Yubraham Sánchez decolonialisme pensament crític
08.08.2023
16 MIN
Castellà
Son[i]a #376. Yaneth Valencia.
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la lideressa, activista, mare, poeta i promotora comunitària de Lila Mujer Yaneth Valencia, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Conversem sobre viure (i sobreviure) amb l'estigma del VIH i sobre reinventar-se la vida. Parlem també de la dignitat que ofereix l'economia solidària, la necessitat d'aliances de tu a tu i d'alçar la veu per reclamar els teus drets.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antirracisme Creative Commons crisi de la SIDA Escenes eliminades Yaneth Valencia
26.06.2023
57 MIN
Castellà
Son[i]a #376
Yaneth Valencia
més Informació

Yaneth Valencia és lideresa, activista, mare, poeta i la promotora comunitària de Lila Mujer. Espai polític d'acompanyament, creació col·lectiva i afirmació de la vida de dones negres amb VIH, Lila Mujer va arrencar l’any 2003 a Cali, Colòmbia, als barris populars "del puente para acá Juanchito". En aquest podcast, parlem amb Yaneth Valencia sobre els encreuaments entre vulnerabilitats que afecten les dones negres amb VIH a Colòmbia, vinculant el racisme a la falta d'un sistema de salut públic i analitzant la relació entre el virus i les violències patriarcals, que s'aguditzen amb la guerra i el desplaçament forçat de les poblacions negres i indígenes dels seus territoris.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Creative Commons VIH Yaneth Valencia
12.04.2023
68 MIN
Anglès
Son[i]a #370
Bouchra Khalili
més Informació

Combinant pràctiques documentals, conceptuals, instal·latives i de narració oral, Khalili investiga qüestions d'acte-representació, agencia política i estratègies de resistència dels subjectes i comunitats invisibilitzades per les dinàmiques colonials, opressives i excloents dels estats-nació. Qui és testimoni? Qui narra? Qui documenta, arxiva i transmet les històries que ens arriben? Aquestes són qüestions centrals que travessen tot el treball de l'artista. En aquest podcast parlem amb Bouchra Khalili sobre el que significa produir imatges i abordar la pràctica cinematogràfica i documental des de nous enfocaments i llocs. L'artista reflexiona també sobre les maneres de treballar amb històries sense arxiu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Bouchra Khalili Creative Commons migra i colonialitat
10.09.2021
85 MIN
Anglès
Son[i]a #337
Raw Material Company
més Informació

Raw Material Company és un espai independent i col·laboratiu per al desenvolupament del pensament crític des de la pràctica artística amb base a Dakar, al Senegal. En aquesta conversa, Marie Hélène Pereira i Fatima Bintou Rassoul Sy, dues peces clau de Raw Material Company, proposen una pràctica feminista i decolonial situada, que s'ocupa més del fer que de l'enunciar i categoritzar. Comparteixen aquí algunes de les experiències i estratègies que han desenvolupat per a construir formes diverses de diàleg i esquivar les tensions i constriccions ideològiques i econòmiques imposades a través de les lògiques encara colonials de l'anomenat Nord global.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
10.01.2020
48 MIN
Anglès
Son[i]a #303
Oyèrónké Oyèwùmi
més Informació

La professora Oyèrónké Oyèwùmi analitza les maneres en què l'universalisme de l'acadèmia distorsiona la comprensió de les cultures africanes, especialment en l'àmbit de la raça i el gènere. En aquest podcast, Oyèwùmi parla sobre edat, experiència i respecte, desaprensió i acadèmia, despulla i espiritualitat. Analitza l’oxímoron contingut en la noció de “mare soltera”, vist des de la cultura yoruba, i assenyala també com l'observació de pràctiques comunitàries provinents de cultures no-occidentals podria constituir un pas indefugible enfront dels desafiaments planetaris del futur.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Conversem amb Diego Falconí Travez, Lucía Piedra Galarraga i Karo Moret sobre esclavisme i amor, la caribenyització de les identitats i la violència entesa com un recurs possible. Comparteixen afectes, fòbies, autofàgies i objectes inquietants. I esmicolen el llatí davant de la màscara del gai, la sortida de l’armari com una promesa liberal i el re-sentiment com una forma circular que impedeix que la memòria desaparegui.  

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars Altars, sucre i cendres antirracisme Creative Commons diàspora africana Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi
12.03.2018
76 MIN
Castellà
Son[i]a #255
Daniel Inclán
més Informació

L'historiador i violentòleg Daniel Inclán parla sobre cafè, zapatisme, política a la carta, hamburgueses, presents dilatats, paraulotes, narcisisme biogràfic, autoritarisme a la democràcia, blancor estètica i la nixtamalització del blat de moro.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons Daniel Inclán
25.04.2017
12 MIN
Anglès
SON[I]A #237. John Mason
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb John Mason que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons cultura ioruba diàspora africana Escenes eliminades John Mason
23.03.2017
50 MIN
Anglès
Son[i]a #237
John Mason
més Informació

John Mason parla sobre la cultura, els rituals i els sabors com a motor de resistència, identitat i memòria; els traspassos culturals derivats dels moviments migratoris i la història del poble yoruba. Mason reivindica també la història no explicada del paper de la dona com a inventora i l'impacte polític, social i econòmic dels espais ocupats per la dona, com l'agricultura, l'educació o les cures pediàtriques, geriàtriques i afectives.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a cultura ioruba diàspora africana John Mason
09.01.2017
17 MIN
Anglès
SON[I]A #231. Kendell Geers
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Kendell Geers que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Kendell Geers
11.10.2016
44 MIN
Anglès
Son[i]a #231
Kendell Geers
més Informació

L'artista sudafricà Kendell Geers parla sobre estructures de poder, terrorisme, violència lingüística, africanitat i tensions sociopolítiques abans i després de l'apartheid.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Kendell Geers

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Toni Serra/Abu Ali que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Abu Ali migra i colonialitat Toni Serra
03.03.2016
43 MIN
Castellà
Son[i]a #223
Toni Serra - Abu Ali
més Informació

Toni Serra/Abu Ali parla de trance, de llums, d'ombres, de transicions, de condicions de vida i possibilitat, de veure i de vetllar, de somiar i de desaprendre. I de plantes, clar.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a +escoltats-maig-2020 14 anys y 14 registres memorables de RWM Abu Ali desaprendre migra i colonialitat Toni Serra trance
27.10.2015
2 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #34. Daniela Ortiz
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Daniela Ortiz que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra FONS ÀUDIO antirracisme Creative Commons Daniela Ortiz Escenes eliminades
08.09.2015
28 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #34
Daniela Ortiz
més Informació

Daniela Ortiz i Xose Quiroga desenvolupen una obra artística de recerca i acció on col·lisionen els relats colonials, els sistemes de control migratori i els consensos que sostenen l'estat-nació. A Fons Àudio #34, Ortiz parla sobre les seves maneres de fer, sobre les diverses formes de posar en circulació els sabers amagats i la nomenclatura de monuments colonials que habiten la ciutat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO #intenciópoètica antirracisme Col·lecció MACBA Creative Commons Daniela Ortiz FONS ÀUDIO

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Clémentine Deliss que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antropologia Clémentine Deliss Creative Commons descolonialització
14.05.2015
37 MIN
Anglès
Son[i]a #206
Fatima El-Tayeb
més Informació

Fatima El-Tayeb parla sobre la necessitat de reevaluar la narrativa internalista d'Europa, i el discurs de la integració. El programa analitza el paper de la raça en la construcció d'aquest relat i proposa la formació i recuperació d'arxius com a estratègia per desplegar un altre tipus de narratives.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 14 anys y 14 registres memorables de RWM antirracisme decolonialisme Fatima El-Tayeb migra i colonialitat post-colonialisme queer
20.04.2015
47 MIN
Anglès
Son[i]a #205
Clémentine Deliss
més Informació

Clémentine Deliss, directora del Museum der Weltkulturen de Frankfurt, parla de les problemàtiques actuals del museu post-etnogràfic i post-colonial i dels mecanismes que ha assajat aquests darrers anys per a contestar la ideologia de la conservació, com ara la "remediació" dels objectes de la col·lecció, el treball de camp al museu i l'apertura d'espais de treball, de producció i recerca, més enllà del lloc de l'emmagatzematge i el lloc de l'exposició.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antropologia Ben Vida Clémentine Deliss Descolonitzar el museu etnografia migra i colonialitat post-colonialisme
07.10.2014
30 MIN
Castellà
Son[i]a #197
Walter Mignolo
més Informació

El semiòleg argentí Walter Mignolo parla sobre la relació que ha imposat Occident entre la construcció de la història i la perspectiva del poder.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a decolonialisme descolonialització Descolonitzar el museu Els més escoltats - Novembre 2020 migra i colonialitat post-colonialisme Walter Mignolo
ALTARS, SUCRE I CENDRES #1 Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58