Ràdio Web MACBA

Son[i]a
Vaida Stepanovaitė
Nancy Garín
Especials
Fernando Domínguez Rubio
Pere Noguera
Pere Noguera (La Bisbal de l’Empordà, 1941) és artista conceptual i des d’inicis de la dècada dels setanta experimenta amb les possibilitats estètiques, poètiques i metafísiques del fang, l’aigua, el paisatge, el paper, la fotocòpia, la fotografia, els objectes quotidians, l’acció i el pas del temps. A FONS ÀUDIO #51 Pere Noguera ens ofereix algunes pistes entorn d’obres com “La fotocòpia com a obra document” (1975), “Càntirs” (1976), “Pedra i ganxos de ferro. Sèrie ‘Massanet'” (1977) o “Porta doble” (1990), entre d’altres.

Durant el taller construirem una streambox a partir de la recepta desenvolupada per Soundcamp –col·lectiu del qual pantea també forma part–, com a exercici pràctic i col·lectiu d’exploració tècnica i conceptual.
Aquesta activitat s’inscriu en els experiments en curs del Grup de Treball de RWM al voltant de l’exploració crítica de l’espectre electromagnètic, i forma part de la recerca emergent del col·lectiu Associació So i de Soundcamp.
Recerca
Poètiques i polítiques de l’emmagatzematge i l’ús circular
Seguint el treball del grup Poètiques i polítiques de l’emmagatzematge i l’ús circular a Hangar, aquesta minisèrie es desplega en tres capítols per compartir la simptomatologia i possibles respostes als desafiaments actuals de l’emmagatzematge temporal i el comissariat pal·liatiu d’obres i llegats. En aquest primer episodi, Anna Manubens, David Bestué, Lucia C. Pino i Francesc Ruiz connecten processos de treball artístic amb cadenes més àmplies de transformació de la matèria. Parlen de desballestadors, depuradores, abocadors, camions, i subratllen l’energia o fascinació estètica que de vegades produeixen les deixalles i la memòria palpitant dels materials en moviment. Analitzen també la multiplicació dels trasters i les seves promeses, l’emmagatzematge com a crisi o instant de caiguda lliure, i la perplexitat de saber-se part d’una generació a qui li ha estat arrabassat l’espai.
La vida a la vora dels ritmes canviants
Artista i cineasta Shezad Dawood parla amb l’antropòleg social i geopolític Mark Nuttall, el treball del qual s’inscriu en les comunitats rurals circumpolars, rastrejant els vincles entre el canvi climàtic, les indústries extractives i la pròpia identitat del lloc. Junts parlen de l’acumulació de residus, les cosmologies ecològiques i els futurs canviants que han emergit dels racons més profunds dels oceans, el subsol gelat i els entrellaçaments geològics dels complexos paisatges de Groenlàndia, així com les vides que alberguen. Els mites de la creació, explicats per la narradora groenlandesa Maria Kreutzmann, brollen de les fosques profunditats de l’oceà i freguen contra els canvis dramàtics en el paisatge al llarg del segle passat.
Extra
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la filósofa, escritora i docent Marina Garcés que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem d’experiències vs models, lògiques paradòxiques, pràctiques de contrapoder i d’aprendre.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l’artista conceptual Pere Noguera. Notes sobre els oficios i la seva influència en la seva obra, l’ús dels mapes, el seu homenatge a Duchamp i el seu treball amb el territori.
som text,
som so.