Son[i]a #205
Clémentine Deliss
Clémentine Deliss és directora del Museum der Weltkulturen de Frankfurt des de 2010. Amb una llarga trajectòria com a curadora independent a Europa i Àfrica, formada en l’àmbit de l’art contemporani, l’Antropologia i amb un doctorat en Filosofia, Deliss s’ocupa per primer cop de dirigir una institució, un museu etnogràfic de més d’un segle d’antiguitat que intenta trobar la seva raó de ser avui dia. És el que Deliss anomena la malaltia del museu, un estat de falta permanent a la qual cal posar remei.
SON[I]A parla amb Deliss de la possibilitat mateixa d’un museu post-etnogràfic i post-colonial i dels mecanismes que ha assajat aquests darrers anys per a contestar la ideologia de la conservació, com ara la “remediació” dels objectes de la col·lecció, el treball de camp al museu i l’apertura d’espais de treball, de producció i recerca, més enllà del lloc de l’emmagatzematge i el lloc de l’exposició.
programes relacionats
Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència
Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.
Vincent Meessen
Vincent Meessen parla sobre viatges, revoltes i metàfores, sobre cooperatives de treball, bandes musicals i escenaris construïts, sobre les polítiques del fer contra les polítiques del mostrar i sobre com vivificar, des del present, les memòries colonials agonitzants o perdudes.
Fatima El-Tayeb
Fatima El-Tayeb parla sobre la necessitat de reevaluar la narrativa internalista d'Europa, i el discurs de la integració. El programa analitza el paper de la raça en la construcció d'aquest relat i proposa la formació i recuperació d'arxius com a estratègia per desplegar un altre tipus de narratives.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Clémentine Deliss que no vam poder utilitzar en el seu moment.