Son[i]a #392
David Yubraham Sánchez
David Yubraham Sánchez (Managua, 1980) és un gestor i mediador cultural d’origen nicaragüenc, que viu i treballa a Barcelona. De les seves incursions i fugues de l’acadèmia, a més d’un pòsit de lectures i frustracions, li va quedar imprès, per damunt de tot, aquest estat de trànsit. Potser per això ell mateix explica la seva pràctica de mediació en l’actualitat com “una corretja de transmissió” de persones amb iniciatives, sentirs i sabers situats, incòmodes per a l’hegemonia de la cultura occidental.
En aquest podcast, David Yubraham Sánchez amplifica pensaments crítics formulats des d’espais pedagògics i en constant conversa amb altres, com un exercici de revisió de les matrius racistes i colonials, des de les quals desmuntar simetries fictícies en nom de la diversitat. Des del seu pensar-fent i el treball en col·lectiu com a principal metodologia, sorgeixen un munt de pistes, estratègies i objectius per a dur a terme tasques de mediació, educació o programació cultural anti-racistes, que passen per problematitzar el buidatge dels drets i polítiques culturals, identificar absències i esborraments en la memòria democràtica i patrimoni nacional, i posar en pràctica política l’escolta.
programes relacionats
Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.