Son[i]a #237
John Mason
John Mason és investigador, educador, editor, escriptor, compositor, músic de jazz, fotògraf, sacerdot yoruba d’Obatalà, entre moltes altres coses. Després de graduar-se al City College de Nova York, el 1973 va co-fundar el Yoruba Theological Archministry, un centre de recerca situat a Brooklyn, dedicat a l’estudi de la cultura i la religió yoruba. Les seves nombroses publicacions i recerques entorn de la diàspora del poble yoruba des de l’Àfrica Occidental cap a les Amàriques, l’han convertit en una de les màximes autoritats en la matèria.
Mason obre les portes a la cultura yoruba, un sistema de creences, rituals i sabers transmesos que va servir com a llaç d’unió, identitat i resistència de la població africana esclava a Amèrica, que malgrat els efectes debilitadors de l’esclavatge, va establir arrels profundes a Haití, Brasil, Cuba, República Dominicana i Puerto Rico. Així mateix, Baba John Mason situa al seu centre la filosofia Orisha, una religió sincrètica basada en la inclusió i reconeixement de la diferència.
SON[I]A parla amb John Mason sobre la cultura, els rituals i els sabors com a motor de resistència, identitat i memòria; els traspassos culturals derivats dels moviments migratoris i la història del poble yoruba. Mason reivindica també la història no explicada del paper de la dona com a inventora i l’impacte polític, social i econòmic dels espais ocupats per la dona, com l’agricultura, l’educació o les cures pediàtriques, geriàtriques i afectives.
programes relacionats
Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència
Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.
Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència
Conversem amb Diego Falconí Travez, Lucía Piedra Galarraga i Karo Moret sobre esclavisme i amor, la caribenyització de les identitats i la violència entesa com un recurs possible. Comparteixen afectes, fòbies, autofàgies i objectes inquietants. I esmicolen el llatí davant de la màscara del gai, la sortida de l’armari com una promesa liberal i el re-sentiment com una forma circular que impedeix que la memòria desaparegui.
Oyèrónké Oyèwùmi
La professora Oyèrónké Oyèwùmi analitza les maneres en què l'universalisme de l'acadèmia distorsiona la comprensió de les cultures africanes, especialment en l'àmbit de la raça i el gènere. En aquest podcast, Oyèwùmi parla sobre edat, experiència i respecte, desaprensió i acadèmia, despulla i espiritualitat. Analitza l’oxímoron contingut en la noció de “mare soltera”, vist des de la cultura yoruba, i assenyala també com l'observació de pràctiques comunitàries provinents de cultures no-occidentals podria constituir un pas indefugible enfront dels desafiaments planetaris del futur.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb John Mason que no vam poder utilitzar en el seu moment.