FONS ÀUDIO #34
Daniela Ortiz
La producció artística de Daniela Ortiz (Cuzco, Perú, 1985) i Xose Quiroga (Orense, Espanya, 1979) té un fort component de reivindicació social. Des de fa alguns anys, han desenvolupat una recerca extensa entorn dels aparells de control migratori i el seu desplegament mediàtic, econòmic, legal i tècnic, posant especial èmfasi a les fronteres nacionals i les polítiques del conjunt del sud d’Europa. Al mateix temps, exploren la manera en què les narratives colonials modelen la vida de la població migrant, un segment social habitualment vulnerable per la seva exclusió del conjunt de drets de la ciutadania.
Els seus projectes generen un marc de discussió política en temps real que després és accelerat, multiplicat i compartit en contextos aliens al món de l’art. “Estat Nació – Parte 1. Ejercicio#1 Historia”, peça recentment incorporada a la col·lecció MACBA, consisteix en un conjunt de fotografies i epígrafs on s’enumeren figures històriques reivindicades a l’espai públic de Barcelona malgrat la seva participació activa en processos colonials i esclavistes. La sèrie està constituïda per personatges com Cristòfol Colom, el General Joan Prim i Prats, Amat i Junyet, Antoni López i López, Josep Xifré, Valeriano Weyler i Joan Güell. També hi apareixen esmentats el Banc de Barcelona, el Círculo Hispano Ultramarino i el Banco Hispano Colonial, institucions implicades en polítiques anti-abolicionistes i en el suport financer de les colònies.
“Estat Nació – Parte 1. Ejercicio#1 Historia” s’inscriu en el marc d’”Estat Nació”, un projecte més ampli orientat a analitzar la relació entre els processos de construcció de sobirania i els discursos, lleis i normes que impliquen la població migrant. Es tracta d’una iniciativa encara en curs, desplegada en diferents llenguatges i temporalitats: des de vídeos que registren accions a l’espai públic i després són viralitzats o classes de català on discursos xenòfobs pronunciats per polítics s’utilitzen com a material pedagògic, fins a contra-manuals divulgatius per superar els tests d’integració a la societat espanyola.
programes relacionats
Antiracisme i resistència anticolonial des de l'afrodescendència
Conversem amb Diego Falconí Travez, Lucía Piedra Galarraga i Karo Moret sobre esclavisme i amor, la caribenyització de les identitats i la violència entesa com un recurs possible. Comparteixen afectes, fòbies, autofàgies i objectes inquietants. I esmicolen el llatí davant de la màscara del gai, la sortida de l’armari com una promesa liberal i el re-sentiment com una forma circular que impedeix que la memòria desaparegui.
Antiracisme i resistència anticolonial des de l’afrodescendència
Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.
Patricia Dauder
Les estructures essencials de Patricia Dauder són el resultat de dilatats processos de treball, que li permeten establir un diàleg fluctuant entre l'observació del món físic, l'experimentació amb la matèria i l'anàlisi dels sistemes de representació. A FONS ÀUDIO #35 Patricia Dauder parteix de l'obra "Maqueta #1" per endinsar-nos en les claus del seu procés creatiu i parlar-nos sobre viatges, ruïnes, colors, textures i altres inquietuds que van conformant les seves cosmologies.
Ramon Amaro
Ramon Amaro introdueix les bases de l'aprenentatge automàtic, la lògica amb les que aquest sistema artificial assigna valor, la col·lisió entre la negritud i l’artificial, les seves faltes i el problema d’impunitat que massa sovint aquestes provoquen. A més, reivindica una resistència tecnològica que passaria per sacrificar la percepció actual del món i de nosaltres mateixos.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Daniela Ortiz que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Reflexions sobre un moment crític: Daniela Ortiz, Marcelo Expósito i Miguel Noguera
Aclaparats pel discurs institucionalitzat de la política i els economistes, convidem artistes, filòsofs, investigadors i poetes a posar en comú quines són les implicacions, positives i negatives, de la crisi estructural que estem vivint, i a imaginar un futur incert.