Sobre RWM

Som oralitat, som text, som so
Som oralitat, som text, som so
Ràdio Web MACBA és un projecte radiofònic del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Concebut l’any 2006 RWM és el primer projecte de podcasting des d’una institució artística en l’Estat espanyol i des de llavors ha mantingut un diàleg obert amb alguns dels actors més rellevants a nivell internacional en l’àmbit de la ràdio, que operen en la intersecció entre art, les pràctiques radiofòniques i la música experimental.

Ràdio Web MACBA és una ràdio fora de la ràdio; un projecte online que acumula 15 anys d’aprenentatge col·lectiu i més de 800 arxius, amb línies de recerca relacionades amb les línies discursives del MACBA -desenvolupades a través de la programació de les seccions Son[i]a i Especials– i també específiques dels mitjans que habitem: internet, el so, la ràdio expandida -a la secció Recerca.

Mentre traçàvem aquest camí, vam descobrir altres potencialitats de l’espai en el qual existim: les nostres lectures intensives unides al treball amb artistes en els processos de producció van propiciar sessions d’enregistrament que prioritzaven el contingut més que no pas el rellotge, buscant l’escolta atenta i la deriva i, per tant, generant abundant metratge que no podíem oblidar en un disc dur, per això vam inventar una secció d’Escenes eliminades, er tal de recollir el que la narrativa dels nostres podcasts podia deixar fora. I amb aquests materials vam posar en marxa la secció d’Extra, que a més dóna cabuda a altres accidents feliços i processos. Finalment, a Quaderns d’àudio ens desbordem cap al text o la imatge, en forma de publicacions digitals.
Els nostres continguts habiten còmodament en els plecs entre l’art, el so, el pensament crític, l’activisme, les pràctiques radiofòniques… i tot el que es troba al mig. Produïm podcasts, disponibles en línia o per a descàrrega/subscripció, però també textos i documentació relacionada, tocant amb la punta dels dits el filecasting.

Només fem produccions específiques per a aquest espai, cuites a foc lent i sense recepta, que busquen obrir el diàleg entre l’oralitat i el discurs,  l’auralitat i el sonor. Reivindiquem un treball coral i transversal que implica totes les veus i totes les mans que es deixen embolicar i que teixeixen juntes cada projecte, fet a mesura, buscant complicitats entre entrevistats, entrevistadors, productors i músics. De tant embolicar-nos, ens trobem des de 2016 amb un Grup de treball, que es reuneix mensualment, parla, comparteix, pensa, aprèn, cuina i fa. I des del més sincer amateurisme i l’aprenentatge en col·lectiu, vam començar a pensar-nos com un laboratori sonor, basat en la transferència i la horitzontalitat de coneixements, sabers i intuïcions, que comença a imaginar llibreries de sons i a obrir-nos al treball i les col·laboracions amb col·lectius i ments afins.
RWM és un projecte de recerca i divulgació sense ànim de lucre. S’han fet totes les gestions per identificar els propietaris dels drets d’autor. En cas que hi hagi algun error o omissió accidental, us agrairem que ens n’informeu.

Paraules clau: filecasting, podcasting, arxiu accidental, oralitat, text, ràdio fora de la ràdio, ràdio online, document, ràdio expandida, pensament crític, laboratori sonor, aprenentatge col·lectiu
Sobre RWM
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58