11.10.2016
44 MIN
Anglès

Son[i]a #231
Kendell Geers

descarregar
cronologia
02:27
04:54
08:13
12:30
15:27
21:25
26:55
31:47

Kendell Geers es va escapar de casa als quinze anys, deixant enrere l’ambient opressiu d’un entorn familiar afrikaans de classe treballadora i molt autoritari. El mateix que el va dur a desenvolupar una desconfiança absoluta cap a les estructures de poder en general, i que anys més tard acabaria per modelar en bona part la seva manera de pensar en art i d’articular relacions de conceptes a través de les seves peces.

A mitjan de la dècada dels vuitanta, poc abans d’exiliar-se per motius polítics, va formar part del grup de post-punk KOOS, fundat per l’artista Neil Goedhals i l’actor Marcel van Heerden: una banda de culte en la qual col·lisionaven la dissidència, la poesia i el rebuig a un sistema clarament a la vora del col·lapse. “Per a mi, qualsevol forma de poder ha de ser qüestionada i desafiada. Encara avui em preocupa la qüestió de les formes en les quals es manifesta el poder, i com els artistes interactuen amb elles”, afirma.

Implicat des de molt jove en el moviment anti-apartheid, la seva obra és un reflex d’un context amb múltiples capes de conflicte, que assenyala constantment amb la major acidesa possible els desequilibris socials i racials de la realitat sud-africana i la seva història colonial. En una primera època, mitjançant una pràctica propera al ready made i l’art conceptual, sempre de caire xocant i provocador (com la seva amenaça de bomba convertida en peça a Documenta), i més tard amb un gir cap a l’exploració de l’espiritual i els estats alterats de consciència.

SON[I]A parla amb Kendell Geers sobre terrorisme, violència lingüística, africanitat i tensions sociopolítiques abans i després de l’apartheid.

Música: fragments del disc de Phill Niblock "Disseminate"

Son[i]a Kendell Geers
programes relacionats
6 destacats

Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars antirracisme Creative Commons Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb l'artista sud-africà Sethembile Msezane. Sethembile assenyala la desconnexió entre nosaltres mateixos i la natura a Occident. El moviment, l'aigua, l'ascendència i l'espiritualitat també apareixen en la conversa, així com algunes notes al marge sobre els diferents tipus de relacions i diàlegs que obren les institucions i l'espai públic respectivament.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra aigua ascendència Creative Commons Escenes eliminades Sethembile Msezane sud global
29.03.2023
78 MIN
Anglès
Son[i]a #369
Sethembile Msezane
més Informació

El relat històric, el coneixement ancestral africà i les ferides colonials des d'una mirada contemporània, són la base des de la qual l'artista Sudafricana Sethembile Msezane desenvolupa una pràctica interdisciplinària que apunta, més enllà d'una mirada crítica, a la possibilitat de generar altres espais que convidin a reflexionar i obrir camins cap a altres converses. En aquest podcast, Sethembile Msezane rebutja la cultura d'un sol ús contemporània, convençuda que la història i les experiències dels nostres avantpassats contenen en si mateixes multitud de pistes i sabers que ens permeten somiar altres futurs. Per a ella, la porta del bon presagi ha d'obrir-se a través de l'espiritualitat i el diàleg amb els ancestres. L'art és simplement una eina.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a aigua ascendència Creative Commons espiritualitat monuments no-humans
09.01.2017
17 MIN
Anglès
SON[I]A #231. Kendell Geers
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Kendell Geers que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Kendell Geers

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Christoph Draeger que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Christoph Draeger Creative Commons Escenes eliminades
15.07.2016
41 MIN
Anglès
Son[i]a #228
Christoph Draeger
més Informació

L'artista suís Christoph Draeger parla sobre desastres, vigilància, còpies i originals, distància crítica, recreacions, capes de significat i provocació.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #rastresPUNK Christoph Draeger
Son[i]a #231 Kendell Geers
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58