Creative Commons
387 podcasts
25.04.2025
71 MIN
Anglès
Son[i]a #426
Paulo Tavares
Paulo Tavares
En aquest podcast, li demanem a l'arquitecte, investigador i escriptor brasiler Paulo Tavares que respongui a la qüestió proposada per Audre Lorde: “Les eines del senyor mai desmantellaran la casa del senyor.” A partir d’exemples de projectes com Trees, Vines, Palms and Other Architectural Monuments i reflexionant sobre el que ell anomena “un moment de canvi” en el clima polític actual, Paulo desenvolupa la seva noció de “proximitat crítica”, així com la idea de l’arquitectura com a camp polític. També ens interroguem sobre què hauria de ser un museu sostenible, alhora que abordem les deficiències epistemològiques sistèmiques i la política de la narrativa.
mostrar-ne més
mostrar-ne menys
10.04.2025
107 MIN
Castellà
Son[i]a #425
Vivian Abenshushan
Vivian Abenshushan
En aquest pòdcast, l'escriptora i editora mexicana Vivian Abenshushan recorre un repertori vital de pràctiques textuals, artefactes literaris, dispositius col·lectius i metodologies del comú que busquen contaminar l'espai hegemònic del literari. Acoblaments i pràctiques experimentals, que esdevenen espais comunals per a donar cabuda a altres polítiques del llenguatge, més sensibles, situades i amigues de la complexitat. En aquests espais, la digressió, les històries a domicili, els fulls solts, la cita, el plagi, el codi obert, la festa, el malestar i les xarxes internacionals funcionen com a actes polítics i dispositius de resistència.
mostrar-ne més
mostrar-ne menys
03.04.2025
33 MIN
Castellà
Son[i]a #414. Teresa Rubio. Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'educadora, artista i comissària Teresa Rubio. Parlem de treballar en diferents freqüències al mateix temps, així com de la importància del joc, la ficció, el temps improductiu i el procés —un fer-se en camí, en paraules de Teresa— com a espais generatius tant per a la recerca artística com per a la pràctica educativa i de mediació. Ens aturem especialment en la seva passió pel collage i en les potències que emergeixen des d’aquest espai: l’obertura a nous significats, l’aprofitament de restes i la possibilitat d’involucrar el cos i els materials en la conversa.
mostrar-ne més
mostrar-ne menys
28.03.2025
77 MIN
Anglès
Son[i]a #424
Mahmoud Alhaj
Mahmoud Alhaj
En aquest pòdcast, l'artista gazià Mahmoud Alhaj ens parla d'estratègies i contra-estratègies visuals per reivindicar el seu dret a veure. Parlem d’imatges i drets humans de baixa resolució, runa i arquitectures de desplaçament, i de com construir tendes amb el que tens a mà. En contrast, Mahmoud ens fa veure escanejos 3D, pilots amb coneixements d'arquitectura, arxius militars i altres tàctiques de psyops. Recorrem també amb Mahmoud l'escena artística a la Franja i la resiliència del poble palestí. Passat, present i futur se superposen a la seva obra, mentre que la percepció del temps opera amb altres lògiques en el dia a dia de l’ocupació.
mostrar-ne més
mostrar-ne menys
20.03.2025
120 MIN
Castellà
Son[i]a #423
José Luis Espejo
José Luis Espejo
En aquest podcast, parlem amb el comissari i investigador José Luis Espejo sobre el peculiar procés de gestació de la seva immersió acadèmica, però més que res, sobre el paper clau que el greix dels cetacis dentats ha exercit en diferents punts de la història humana recent. Un descens a les capes ocultes de la modernitat primerenca que connecta biologia, química, economia, enginyeria militar i tecnologia de la il·luminació. Parlem de catxalots, de dofins, de vaixells, de làmpares, de tractats comercials i dels ecos d'aquesta història que ressonen avui, en plena crisi climàtica. Però sobretot de greix i de la nostra relació amb els ecosistemes i l'explotació insostenible dels recursos marins, fòssils o humans.
mostrar-ne més
mostrar-ne menys
0:00