Creative Commons

383 podcasts
20.03.2025
120 MIN
Castellà
Son[i]a #423
José Luis Espejo
més Informació
En aquest podcast, parlem amb el comissari i investigador José Luis Espejo sobre el peculiar procés de gestació de la seva immersió acadèmica, però més que res, sobre el paper clau que el greix dels cetacis dentats ha exercit en diferents punts de la història humana recent. Un descens a les capes ocultes de la modernitat primerenca que connecta biologia, química, economia, enginyeria militar i tecnologia de la il·luminació. Parlem de catxalots, de dofins, de vaixells, de làmpares, de tractats comercials i dels ecos d'aquesta història que ressonen avui, en plena crisi climàtica. Però sobretot de greix i de la nostra relació amb els ecosistemes i l'explotació insostenible dels recursos marins, fòssils o humans.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a balena Canvi climàtic colonialitat combustibles fòssils Creative Commons José Luis Espejo llum petroli
05.03.2025
121 MIN
Castellà
Son[i]a #422
Tania Safura Adam
més Informació
En aquest podcast, la investigadora, escriptora i curadora Tania Safura Adam obre els seus processos de recerca i metodologies per rescatar les memòries individuals i col·lectives de la negritud a Espanya. Un exercici d'escriptura urgent i tenaç, que es construeix a partir de fragments, sovint dispersos i desconnectats. Posant-les en circulació, aquestes narratives silenciades i ignorades tenen el poder d'incomodar, i des d'aquesta incomoditat obren la possibilitat de transformació. Parlem també de buits de l'arxiu i dels arxius en potència, així com del que significa fer-se'n càrrec. I ja en el pla més íntim, del que implica, per a ella i per a moltes, una maternitat i una criança en la diàspora. 
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antiracisme arxiu colonialisme colonialitat Creative Commons criança escriptura L'Internationale negritud Tania Safura Adam
26.02.2025
79 MIN
Castellà
Altes latències #4
Nerea Calvillo
més Informació
En aquest podcast conversem amb l'arquitecta, investigadora i docent Nerea Calvillo sobre dades, traduccions i ciència ciutadana; sobre contaminació, gasos i partícules. Ens aturem a examinar els sensors i situem les infraestructures tecnològiques dissenyades per ser invisibles. Indaguem en allò que mostren les seves dades, però també en el que amaguen. Pensem l'aire i la composició. La Nerea proposa també una lectura del pol·len des de la teoria queer, desafiant la seva classificació binària com a benefici ecològic o amenaça sanitària, i revelant-lo com un agent material que reconfigura les relacions entre cossos, ciutats i ecologies.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altes latències [contra]panorama aire ciència ciutadana Creative Commons Nerea Calvillo polen queer toxicitat
18.02.2025
93 MIN
Anglès
Son[i]a #421
Mabel O. Wilson
més Informació
En aquest podcast, comencem demanant a l'arquitecte, comissària i investigadora Mabel O. Wilson que parli sobre el seu desenvolupament personal, educatiu i professional, en resposta a la manca o silenciament del pensament crític en el camp de l'arquitectura. Després parlem d’idees relacionades amb la terra, la propietat i la possessió, i també, arrel del seu viatge recent a Cisjordània, sobre encontres colonials, aspectes espacials dels tancaments i graus de contenció. Mabel recorda a les generacions més joves la importància d'utilitzar l'arquitectura no només com a mitjà per construir i dissenyar, sinó també per reunir-se, observar i construir relacions, per entendre la història des d'una perspectiva diferent i per sobreviure dins del clima sociopolític actual, sense cedir a la desesperació.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arquitectura colonialitat Creative Commons esclavitud escriptura justícia social Mabel O. Wilson Palestina
11.02.2025
94 MIN
Català
FONS ÀUDIO #61
Mireia Sallarès
més Informació
A FONS ÀUDIO #61, Mireia Sallarès ens parla de les seves obres presents a la Col·lecció del MACBA. De manera desordenada i desbordada, arranquem a Literatura de Replà, una relectura (2014), la primera obra de la Mireia en entrar a la col·lecció –i que poder un dia en sortirà–, per després passar per la Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la Por (2021), un servei públic a la població de Catalunya, desfilant la conversa en direcció inversa a com la vam sostenir, per acabar amb Las Muertes Chiquitas (2009-2016), del que Sallarès ens diu que sempre hi pot tornar per trobar-hi una cita.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA condicions de treball Creative Commons escriptura Francesc Tosquelles Mireia Sallarès moviments socials okupació sexualitat video
1 2 77
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title

Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58