05.03.2020
91 MIN
Castellà

Son[i]a #307
Fefa Vila

descarregar
cronologia
00:01
09:28
12:03
36:05
47:57
57:00
64:28
75:18

Fefa Vila Nuñez (Laza, 1968) és artivista queer feminista, sociòloga, mare, assagista, docent i diverses coses més. Filla de pares immigrants, va néixer a Laza, un petit poble gallec, i es va educar a Vigo, en plena crisi de la reconversió industrial. El 1986 aterra a Madrid i allà, des de les trinxeres del moviment estudiantil i el feminisme, surt de l’armari i abraça la militància i l’experimentació.

Fefa Vila va ser impulsora del col·lectiu lèsbic LSD (1993-1998) que, al costat de La Radical Gai, va ser una referència als noranta de militància queer-artivista a l’Estat espanyol. Amb les seves accions político-artístiques, LSD i La Radi reivindicaven noves maneres d’entendre el cos, el sexe, la vida, la mort, el desig, l’amistat, les relacions familiars i laborals i l’acció política. La lluita contra la sida va tenir també un paper fonamental al seu programa.

Fefa Vila treballa actualment en la seva tesi “Recepció i maneres de fer i de pensar el queer a l’Espanya dels 90”. Investiga els conceptes d’arxiu, contra-arxiu, arxius desencaixats i d’altres maneres de transmetre les micro-histories, veus, afectes i memòries que queden fora de la història normativa. 

En aquest podcast Fefa Vila reflexiona en veu alta sobre el concepte del queer, com un estat d’estranyament militant en permanent redefinició. Traça també una lúcida i emotiva possible genealogia dels moviments queer, feministes i de dissidència sexual a l’estat espanyol des dels setanta fins a l’actualitat, que es bifurca en múltiples línies de fuga. Una dissidència col·lectiva que es projecta en les lluites emancipatòries dels setanta i reverbera en l’actualitat. Fefa ens parla també sobre la necessitat de viure altres sociabilitats, sobre altres models afectius-relacionals, sobre maternitat, sobre maternitat lesbiana i sobre la urgència, en definitiva, d’abordar políticament, des del feminisme, aquest gran tema pendent.

Son[i]a #8M activisme Creative Commons criança crisi de la SIDA feminisme queer
material addicional
1 resultats
programes relacionats
23 destacats
01.04.2020
25 MIN
Castellà
Son[i]a #307. Fefa Vila
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Fefa Vila que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra arxiu Creative Commons oralitat queer
04.05.2020
14 MIN
Anglès
Son[i]a #306. Isaac Julien
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Isaac Julien que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra crisi de la SIDA Isaac Julien queer negre
26.02.2021
68 MIN
Castellà
Son[i]a #325
Cabello/Carceller
més Informació

Cabello/Carceller són Helena Cabello i Ana Carceller, un col·lectiu artístic que des de principis dels noranta qüestiona les arbitrarietats i restriccions que la divisió de gènere imposa sobre els nostres cossos, espais, representacions i comportaments. En aquest podcast, Cabello/Carceller aposten per infiltrar-se en les institucions, per a assenyalar les maneres en què les veus queer són excloses sistemàticament dels espais de poder. A través de la seva obra repensem també aquests espais que habitem i deshabitem per tal de queeritzar-los i convertir-los en llocs de trànsit, improductius, a estones melancòlics, a estones alliberadors, des dels quals imaginar i activar noves existències. Activem amb elles la potencialitat política dels cossos, dels afectes, de la festivitat i la col·lectivitat. Però també recalem en les revoltes solitàries, les d'aquests cossos discordants que, amb la seva mera presència, ja estan fent política.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Cabello/Carceller col·lectiu queer
04.03.2021
78 MIN
Castellà
Son[i]a #326
Lucía Egaña
més Informació

Lucía Egaña és artista, escriptora, docent i activista transfeminista antiracista. Investigadora desadaptada, fa anys que posa en pràctica diferents protocols per a autoinstituir pràctiques i espais articulats des del col·lectiu. La seva metodologia indisciplinada -o subnormal, com l’anomena ella mateixa- reivindica l’esperpèntic, el brut i el marginal com un camp fèrtil per a posar a prova diferents dispositius relacionals, formatius i/o artístics. Experiments diversos que tan aviat s'ancoren en les pedagogies informals i els sabers subalterns, com poden prendre la forma d'arxius dissidents o instal·lacions, vídeos i àudios en el seu estat més larvari. En aquest podcast conversem amb Lucía Egaña sobre processos pedagògics, dissidència bibliogràfica, escriptura salvatge i sobre el potencial generatiu i afirmatiu de la ràbia. Parlem sobre polítiques identitàries, espais no mixtos, l'amistat com a motor dels processos de recerca, i la potència del que s'articula des de la informalitat i els afectes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M #PEImacba antirracisme Creative Commons erotisme Lucía Egaña pedagogia radical queer
08.08.2022
27 MIN
Castellà
Son[i]a #354. Daniel Gasol
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'investigador, artista i treballador cultural Daniel Gasol, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem sobre la instrumentalització de la diferència, la melancolia de la normalitat, la pràctica investigativa, els sabers legitimats i no legitimats... i un grapat de projectes a mig i llarg termini.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Daniel Gasol dissidència sexual queer
11.07.2022
90 MIN
Castellà
Son[i]a #354
Daniel Gasol
més Informació

Daniel Gasol s'autodefineix com a fill marieta del proletariat i treballador cultural, i no ho fa per provocar –que també–, si no com una estratègia profundament calibrada i conscient de posar en relleu des del minut zero els privilegis de classe que informen qualsevol possibilitat de ser i la pràctica artística contemporània. En aquest podcast Daniel Gasol fa hace una lectura a contrapèl de la Ley de Vagos y Maleantes (1933-1970) i la de Peligrosidad Social, des del prisma de classe, que revisa la literatura i els expedients penals de l'Arxiu Nacional de Justícia de Catalunya per a explicar la criminalització del cos proletari i les classes desfavorides.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #intenciópoètica Creative Commons Daniel Gasol pedagogia radical queer
01.07.2022
62 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #53
El Palomar
més Informació

A FONS ÀUDIO #53 El Palomar ens parlen sobre la seva obra a la col·lecció MACBA “No es homosexual simplemente el homófilo sino el cegado por el falo perdido”, projecte amb el qual rescaten un guió inèdit i inacabat de l'assagista i antropòleg Alberto Cardín i es proposen realitzar la pel·lícula amb els seus propis mitjans. A través de la seva relectura –i reescriptura– de la visió cinematogràfica de Cardín i un procés d'immersió i recerca minuciós sobre el seu entorn i context més immediat, El Palomar reconstrueixen una part de la història de les dissidències sexuals, encara avui dia plena de buits i absències. I la primera d'elles, la d'Alberto Cardín.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons dissidència sexual El Palomar queer
17.09.2021
23 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #52
Cabello/Carceller
més Informació

A FONS ÀUDIO 52 el col·lectiu d'artistes Cabello/Carceller ens parlen sobre les seves dues obres presents a la Col·lecció MACBA: “Ya no me importa tu mirada, feb-94” i “A/O (Caso Céspedes), julio 2009-julio 2010”. I a través d'elles reflexionen sobre identitats diluïdes, sobre les possibilitats diverses dels gèneres i sobre la necessitat de crear noves representacions que desestabilitzin els patrons tradicionals amb els quals funcionen les nostres mirades.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Cabello/Carceller Col·lecció MACBA col·lectiu Creative Commons dissidència sexual feminisme queer
14.12.2021
115 MIN
Castellà
Son[i]a #342
El Palomar
més Informació

En aquest podcast parlem amb el col·lectiu El Palomar sobre art, dissidències i pedagogia. Ens fiquem de ple en les seves estratègies de resiliència i autocures. Xerrem sobre la importància de produir genealogies desobedients, abjectes i situades, amb tota la dificultat que implica fer memòria a Espanya. Compartim l'experiència i el trauma de la recerca encarnada. Rellegim també l'experiència pandèmica des de l'aprenentatge de la crisi silenciada de la Sida. El tacte i la festa queer apareixen com a possibilitat política i com a reductes de resistència, des dels quals les pulsions s'alliberen, els límits es transgredeixen i desapareixen, encara que sigui temporalment, les hostilitats d'un món heterocentrat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a creació colectiva crisi de la SIDA El Palomar Mariokissme queer R. Marcos Mota
02.01.2019
49 MIN
Anglès
Son[i]a #279
Élisabeth Lebovici
més Informació

En aquest podcast Élisabeth Lebovici reflexiona sobre la crisi de la sida en la dècada dels vuitanta i sobre el paper crucial que l'art conceptual i l'activisme van jugar a l'hora de configurar nous paradigmes visuals i afectius que van donar veu a comunitats que la societat capitalista i liquidificada s'esforçava (i encara s'esforça) en invisibilitzar. Parlem també de poesia, pornografia, vagines, líquids i de tot aquest art que els museus es resisteixen a penjar a les seves parets.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme Creative Commons crisi de la SIDA Élisabeth Lebovici queer
23.10.2018
53 MIN
Castellà
THERE ARE NO MORE TICKETS TO THE FUNERAL
més Informació

Aquest projecte de la investigadora i comissària Marta Echaves presenta una trama de relats personals complementaris i entrecreuats per a reconstruir la història silenciada d'una generació marcada per l'heroïna i el SIDA durant la dècada dels anys vuitanta a la Espanya postdictatorial.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials crisi de la SIDA Marta Echaves

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Maria F. Dolores que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra AMOQA Creative Commons Escenes eliminades
12.06.2018
46 MIN
Castellà
Son[i]a #262
Maria F. Dolores/AMOQA
més Informació

AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) és un projecte col·lectiu i autogestionat, dedicat a la recerca, estudi i programació d'activitats sobre sexualitat i gènere, que opera a Atenes des de l'any 2016.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a AMOQA arxiu Creative Commons queer
22.05.2018
26 MIN
Castellà
SON[I]A #257. val flores
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb val flores que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades escriptura queer val flores

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Griselda Pollock que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons Escenes eliminades feminisme Griselda Pollock
08.03.2018
58 MIN
Anglès
Son[i]a #254
Griselda Pollock
més Informació

Griselda Pollock ens parla sobre la seva participació en els moviments d'alliberament de la dona dels anys setanta a Anglaterra, així com sobre les confluències entre feminisme i història de l'art. Pollock defensa la necessitat de descentralitzar i pluralizar els sabers, i articular estratègies de resistència específiques per a cada context socio-polític. Així mateix, reflexiona sobre les tecnologies de la memòria, el trauma, les relacions edípiques i matern-filials, les narratives de progrés i l'ètica matrixial de Bracha Ettinger.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Creative Commons feminisme Griselda Pollock
14.04.2018
53 MIN
Castellà
Son[i]a #257
val flores
més Informació

Prenem uns mates amb val flores i xerrem sobre pedagogia queer, escriptura i microactivismes, sobre la pràctica docent com a pràctica política, sobre el queer com a forma de dissidència capaç d'activar sabers deshetrosexualizants i sobre la necessitat d'articular noves maneres d'habitar i escriure les nostres identitats que derroquin les fronteres del gènere, la raça i la classe.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
20.12.2017
9 MIN
Castellà
SON[I]A #247. María Salgado
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb María Salgado que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Escenes eliminades María Salgado
30.10.2017
57 MIN
Castellà
Son[i]a #247
María Salgado
més Informació

María Salgado parla sobre poesia low tech, sincretisme, spoken text, escriptura i oralitat, canals ocupats, virtuts del prefix an, drogues, i la tensió productiva entre les frases en ús al carrer i les que estan guardades als llibres.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Els més escoltats del nostre arxiu escriptura IDIORÍTMIES Lucrecia Dalt María Salgado oralitat poesia
21.03.2017
3 MIN
Castellà
SON[I]A #235. Alberto Berzosa
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Alberto Berzosa que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Alberta Berzosa Creative Commons dissidència sexual Escenes eliminades
02.03.2017
45 MIN
Castellà
Son[i]a #235
Alberto Berzosa
més Informació

Alberto Berzosa parla sobre el paper del cinema abans de la Transició, partint de dos casos d'estudi: el cinema homsexual i el cinema militant.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Alberta Berzosa dissidència sexual
12.12.2014
34 MIN
Castellà
Son[i]a #200
Paul B. Preciado sobre Carol Rama
més Informació

Paul B. Preciado, co-comissària, juntament amb Teresa Grandas, de l'exposició "La passió Segons Carol Rama" ens ofereix un recorregut assagístic per la trajectòria de l'artista i desgrana els successius processos de invisibilització als quals aquesta ha estat sotmesa, fins a convertir-se en "la nostra extemporània més absoluta".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Carol Rama dissidència sexual Paul Preciado queer
08.07.2013
52 MIN
Anglès
INTERRUPCIONS #13
La veu inhumana
més Informació

Logopedes, lingüistes, empresaris, artistes i músics han somiat amb emular la parla humana des de finals del segle XVIII. En aquest mix, Genís Segarra, un apassionat del tema, traça un personal recorregut amb la síntesi de veu com a fil conductor.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions estiu Genís Segarra Mix selecció musical summerishere veu
Son[i]a #307 Fefa Vila
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58