14.12.2021
115 MIN
Castellà

Son[i]a #342
El Palomar

descarregar
cronologia
00:01
05:57
12:00
17:27
24:07
39:26
44:35
53:05
56:27
58:30
76:04
82:36
Son[i]a #342

El Palomar és un col·lectiu artístic que creua la recerca, la pedagogia, l’estètica i la memòria des d’una pràctica radical i situada, per tal de posar damunt de la taula urgències polítiques que travessen la comunitat transmaricabollo. El projecte neix el 2013 en un àtic de la ciutat de Barcelona, on hi havia l’estudi de Mariokissme. En pura confabulació amb R. Marcos Mota, l’espai es rebateja com El Palomar. Vint metres quadrats que es converteixen en un lloc de producció i trobada autogestionada i experimental durant quatre anys. Un niu queer que va donar recer, gaudi i visibilitat a una gran varietat d’expressions artístiques de persones no binàries i trans. Avui, El Palomar han transcendit el seu espai físic original cap a una xarxa d’afectes i pràctiques mutants, en les quals instal·lacions, performances, pel·lícules, música i la festa, operen com a dispositius multivocals per a la recerca, pensament i producció d’estètica. Una polifonia de formats i veus, que reclama el seu propi lloc per al diàleg i la visibilitat i interpel·la la institució artística i la societat per a revisar i erradicar discursos i actituds homòfobes i/o transfòbiques.

En aquest podcast parlem amb El Palomar sobre art, dissidències i pedagogia. Ens fiquem de ple en les seves estratègies de resiliència i autocures. Xerrem sobre la importància de produir genealogies desobedients, abjectes i situades, amb tota la dificultat que implica fer memòria a Espanya. Compartim l’experiència i el trauma de la recerca encarnada. Rellegim també l’experiència pandèmica des de l’aprenentatge de la crisi silenciada de la Sida. El tacte i la festa queer apareixen com a possibilitat política i com a reductes de resistència, des dels quals les pulsions s’alliberen, els límits es transgredeixen i desapareixen, encara que sigui temporalment, les hostilitats d’un món heterocentrat.

Llista de temes
01. “80 nichos (feat. Mariokissme and R. Marcos Mota)
02. “There must be justice” (feat. Charm Mone)
03. “False Feeling” (feat. Charm Mone)
04. “Crisis” (feat. Charm Mone)
05. “Manifiesto/Amenaza” (feat. Mariokissme and R. Marcos Mota)

Conversa: Verónica Lahitte i Anna Ramos. Edició: Verónica Lahitte. Muntatge sonor: André Chêdas. Música: totes les cançons i fragments sonors han estat produïdes, mesclades o masterizades per Mariokissme per al segell d'El Palomar TransTrans. Cortesia d'El Palomar per a Ràdio web MACBA.
2021. Tots els drets reservats. © dels temes de les artistes i el segell discogràfic.
Son[i]a creació colectiva crisi de la SIDA El Palomar Mariokissme queer R. Marcos Mota
programes relacionats
7 destacats
26.02.2021
68 MIN
Castellà
Son[i]a #325
Cabello/Carceller
més Informació

Cabello/Carceller són Helena Cabello i Ana Carceller, un col·lectiu artístic que des de principis dels noranta qüestiona les arbitrarietats i restriccions que la divisió de gènere imposa sobre els nostres cossos, espais, representacions i comportaments. En aquest podcast, Cabello/Carceller aposten per infiltrar-se en les institucions, per a assenyalar les maneres en què les veus queer són excloses sistemàticament dels espais de poder. A través de la seva obra repensem també aquests espais que habitem i deshabitem per tal de queeritzar-los i convertir-los en llocs de trànsit, improductius, a estones melancòlics, a estones alliberadors, des dels quals imaginar i activar noves existències. Activem amb elles la potencialitat política dels cossos, dels afectes, de la festivitat i la col·lectivitat. Però també recalem en les revoltes solitàries, les d'aquests cossos discordants que, amb la seva mera presència, ja estan fent política.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Cabello/Carceller col·lectiu queer
14.04.2021
46 MIN
Castellà
Son[i]a #329
Violeta Ospina
més Informació

Artista, educadora i impulsora de projectes col·laboratius que presten especial atenció al so i al cos, el treball de Violeta Ospina es desplega mitjançant dispositius multiformes que busquen vivificar el present, emprant com a matèria primera els imaginaris i expressions típiques de les festivitats populars. Les pinyates, les maquetes, les processons, el karaoke, el carnaval o el cabaret apareixen en la seva pràctica com a catalitzadors de violència i tendresa, capaces de despertar al mateix temps les possibilitats paròdiques latents en qualsevol situació quotidiana. Violeta és co-fundadora de Radio Cava-ret, un projecte associat a l'escolta i a la teatralitat que s'enuncia, recuperant el rastre dels futuristes, com una ràdia, com el revers experimental i eròtic de la ràdio tradicional.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Creative Commons erotisme migra i colonialitat performance ràdio ràdio comunitària radioart
08.08.2022
27 MIN
Castellà
Son[i]a #354. Daniel Gasol
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'investigador, artista i treballador cultural Daniel Gasol, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem sobre la instrumentalització de la diferència, la melancolia de la normalitat, la pràctica investigativa, els sabers legitimats i no legitimats... i un grapat de projectes a mig i llarg termini.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Daniel Gasol dissidència sexual queer
23.09.2022
48 MIN
Anglès
Son[i]a #358
Grant Watson
més Informació

Ens asseiem amb el comissari i investigador britànic Grant Watson per a parlar sobre tèxtils i les seves ramificacions materials i socials. En canvi, vam acabar xerrant sobre la seva pràctica al voltant de les entrevistes, donant lloc a una metaentrevista sobre entrevistes i el propi acte d'entrevistar. En aquest podcast, Grant Watson parla sobre l'actuació, l'edició, la demografia, la transferència, la captura de l'atmosfera d'una entrevista i altres temes que explora en un dels seus principals projectes en curs, “How We Behave”.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Grant Watson oralitat queer
01.07.2022
62 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #53
El Palomar
més Informació

A FONS ÀUDIO #53 El Palomar ens parlen sobre la seva obra a la col·lecció MACBA “No es homosexual simplemente el homófilo sino el cegado por el falo perdido”, projecte amb el qual rescaten un guió inèdit i inacabat de l'assagista i antropòleg Alberto Cardín i es proposen realitzar la pel·lícula amb els seus propis mitjans. A través de la seva relectura –i reescriptura– de la visió cinematogràfica de Cardín i un procés d'immersió i recerca minuciós sobre el seu entorn i context més immediat, El Palomar reconstrueixen una part de la història de les dissidències sexuals, encara avui dia plena de buits i absències. I la primera d'elles, la d'Alberto Cardín.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons dissidència sexual El Palomar queer
05.03.2020
91 MIN
Castellà
Son[i]a #307
Fefa Vila
més Informació

Fefa Vila Nuñez és artivista queer feminista, sociòloga, mare, assagista, docent i diverses coses més. A més a més, va ser impulsora del col·lectiu lèsbic LSD (1993-1998) que, al costat de La Radical Gai, va ser una referència als noranta de militància queer-artivista a l'Estat espanyol. Amb les seves accions político-artístiques, LSD i La Radi reivindicaven noves maneres d'entendre el cos, el sexe, la vida, la mort, el desig, l'amistat, les relacions familiars i laborals i l'acció política. En aquest podcast Fefa Vila reflexiona sobre el concepte del queer, com un estat d'estranyament militant en permanent redefinició. Traça també una lúcida i emotiva possible genealogia dels moviments queer, feministes i de dissidència sexual a l'estat espanyol des dels setanta fins a l'actualitat, que es bifurca en múltiples línies de fuga. Fefa ens parla també sobre la necessitat de viure altres sociabilitats, sobre altres models afectius-relacionals i sobre maternitat lesbiana.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M activisme Creative Commons criança crisi de la SIDA feminisme queer
14.04.2018
53 MIN
Castellà
Son[i]a #257
val flores
més Informació

Prenem uns mates amb val flores i xerrem sobre pedagogia queer, escriptura i microactivismes, sobre la pràctica docent com a pràctica política, sobre el queer com a forma de dissidència capaç d'activar sabers deshetrosexualizants i sobre la necessitat d'articular noves maneres d'habitar i escriure les nostres identitats que derroquin les fronteres del gènere, la raça i la classe.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #342 El Palomar
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58