30.10.2017
57 MIN
Castellà

Son[i]a #247
María Salgado

descarregar
cronologia
01:42
09:22
11:07
14:46
19:31
24:33
29:06
34:12
40:48
43:56
46:09
47:37

“El llenguatge és la tecnologia més barata”. Sota aquesta premissa, la poetessa María Salgado explora la extraordinària producció de significats que es produeix entre l’àudio, la gràfica i el gest, quan s’opera sota el radar del que dicten la lletra i el discurs. A la seva pràctica, híbrida i sincrètica, fonemes, frases i paraules són plàstica i pràctica d’allò que ella anomena “lenguajeo”, és a dir “la vivesa o moviment de les llengües per a prendre formes diferents, desafiadores o boniques a la boca, l’ull, l’oïda i la memòria no només de qui emet sinó també de qui rep cada vegada”. I així es pot veure, sentir i escoltar als seus quatre llibres de poesia publicats fins a la data, al seu blog, al projecte sonor al costat de Fran MM Cabeza de Vaca, a la seva recerca com a part del Seminari Euraca (i adjacents) i… sobre l’escenari.

Aquí i ara ens embarquem en un diàleg en persona, per Skype i per correu electrònic a tres bandes, entre la María, Lucrecia Dalt i Anna Ramos, Madrid, Berlín, Barcelona, per tal de transformar una conversa tranquil·la, llarga i distesa sobre la seva pràctica i vocabulari en un material repensat, repuntuat, subratllat i anotat, amb cites, fragments d’alguns dels seus assajos sobre poesia i altres signes… I un poema.

SON[I]A escriu amb María Salgado sobre poesia low tech, sincretisme, spoken text, escriptura i oralitat, canals ocupats, virtuts del prefix an, drogues, i la tensió productiva entre les frases en ús al carrer i les que estan guardades als llibres.

Son[i]a Creative Commons Els més escoltats del nostre arxiu escriptura IDIORÍTMIES Lucrecia Dalt María Salgado oralitat poesia
material addicional
1 resultats
programes relacionats
11 destacats
01.04.2021
89 MIN
Anglès
Son[i]a #328
Charles Bernstein
més Informació

Charles Bernstein es poeta, ensayista, editor y profesor emérito de la Universidad de Pennsylvania. Fue, junto a Bruce Andrews, co-editor de la revista L=A=N=G=U=A=G=E, que dio nombre al movimiento de más de un centenar poetas interesados en explorar radicalmente la escritura, florecido en las dos costas norteamericanas a finales de los años 70 y durante la década de los 80. En este podcast, escuchamos a Charles Bernstein pensar en voz alta sobre la performatividad de la poesía y la multiplicidad de la voz, deteniéndose en cuestiones como el sonido de la escritura, la presencia y ausencia, la oralidad, la auralidad y la a/oralidad. En ese tránsito, Bernstein relata su primera experiencia textual y reconoce la influencia del teatro de Artaud, Bob Wilson o el Living Theater en su formación como poeta. Con él regresamos también a las primeras discusiones de la constelación L=A=N=G=U=A=G=E, a su política de intercambio de poemas y crítica mediante la creación de dispositivos culturales horizontales, y al esfuerzo colectivo por releer a poetas de las décadas anteriores para escribir otra historia de la poesía norteamericana diferente de la hegemónica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a poesia
18.10.2022
44 MIN
Castellà
Son[i]a #359
Andrea Valdés
més Informació

En aquest podcast, parlem amb l'escriptora i periodista Andrea Valdés sobre escriptura pura, heterodòxia i optimisme espacial. Obrim la metàfora de les eines toves, i la ressonància semàntica dels òrgans, siguin llengües o genitals, atrapats pels rudiments tècnics de les màquines. Parlem de l'ús del magnetòfon, la fluïdesa del muntatge aeri i la recerca dels grups d'autoconsciència de Rivolta Femminile per a trobar en un entorn privat, no mixt, un espai de parla diferent. La conversa va ser enregistrada l'any 2020 a Hangar, al pic de la pandèmia, com un dels moviments d'inici d'una recerca que l’Andrea ha continuat desenvolupant fins a l'actualitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Andrea Valdés avorriment Carla Lonzi Creative Commons escriptura feminisme Hangar. Centre de producció i recerca artística Lee Lozano oralitat
27.07.2022
8 MIN
Castellà
Son[i]a #345. Clàudia Pagès
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista i escriptora Clàudia Pagès, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem d'habitar i escriure en diferents llengües, del fràgil equilibri entre la precisió i els artefactes, de l'spanglish i de lluitar pels castellanismes. Obrim també les lectures compartides com a estratègia per pensar juntes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Clàudia Pagès Creative Commons DIWO escriptura queer traducció
02.02.2022
58 MIN
Castellà
Son[i]a #345
Clàudia Pagès
més Informació

El treball de l'artista Clàudia Pagès es desplega i es contreu en múltiples formes. En els seus processos, paraula, cos i moviment circulen en múltiples direccions, traçant una complexa xarxa lingüística de micronarratives, que passen per l'escolta crítica de l'entorn immediat i el seu registre, a través d'una escriptura tenaç. En aquest podcast, obrim la seva caixa de trucs i eines. La repetició, els “zoom ins”, el desplaçament (físic i metafòric) i la traducció apareixen com algunes de les seves principals estratègies; mentre que cantar, compondre i ballar s'articulen com a desig i pur espai d'experimentació i possibilitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Clàudia Pagès coreografia escriptura poesia queer
13.10.2021
22 MIN
Castellà
Son[i]a #335. Luz Pichel
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la poeta gallega amb Luz Pichel que no vam poder utilitzar en el seu moment. Notes sobre el món subaltern rural gallec i referències i influències en l'escriptura.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades escriptura Luz Pichel poesia
23.11.2018
62 MIN
Castellà
Son[i]a #275
Roberto Jacoby
més Informació

Roberto Jacoby obre els seus llibrets de poesia i ens parla d'escriptura, inspiració, saqueig i desmaterialització; de blancs i negres, sofàs-llit, art, política i activismes des del Sud.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a decolonialisme poesia Roberto Jacoby
22.05.2018
26 MIN
Castellà
SON[I]A #257. val flores
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb val flores que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades escriptura queer val flores
18.08.2021
61 MIN
Castellà
Son[i]a #336
Luz Pichel
més Informació

Luz Pichel és poeta. La seva escriptura ve de tots aquests indrets i d'altres als quals sense haver-hi viatjat físicament, va arribar per curiositat, imaginació i empatia. La tensió entre llengües majors i menors, la potencialitat alliberadora d'un ús no estabilitzat ni folklorizant del dialecte i l'esquerda d'invenció que obren la memòria i la infància, són algunes de les vies que explora la seva poesia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons escriptura Luz Pichel oralitat poesia
05.03.2020
91 MIN
Castellà
Son[i]a #307
Fefa Vila
més Informació

Fefa Vila Nuñez és artivista queer feminista, sociòloga, mare, assagista, docent i diverses coses més. A més a més, va ser impulsora del col·lectiu lèsbic LSD (1993-1998) que, al costat de La Radical Gai, va ser una referència als noranta de militància queer-artivista a l'Estat espanyol. Amb les seves accions político-artístiques, LSD i La Radi reivindicaven noves maneres d'entendre el cos, el sexe, la vida, la mort, el desig, l'amistat, les relacions familiars i laborals i l'acció política. En aquest podcast Fefa Vila reflexiona sobre el concepte del queer, com un estat d'estranyament militant en permanent redefinició. Traça també una lúcida i emotiva possible genealogia dels moviments queer, feministes i de dissidència sexual a l'estat espanyol des dels setanta fins a l'actualitat, que es bifurca en múltiples línies de fuga. Fefa ens parla també sobre la necessitat de viure altres sociabilitats, sobre altres models afectius-relacionals i sobre maternitat lesbiana.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M activisme Creative Commons criança crisi de la SIDA feminisme queer
14.04.2018
53 MIN
Castellà
Son[i]a #257
val flores
més Informació

Prenem uns mates amb val flores i xerrem sobre pedagogia queer, escriptura i microactivismes, sobre la pràctica docent com a pràctica política, sobre el queer com a forma de dissidència capaç d'activar sabers deshetrosexualizants i sobre la necessitat d'articular noves maneres d'habitar i escriure les nostres identitats que derroquin les fronteres del gènere, la raça i la classe.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
20.12.2017
9 MIN
Castellà
SON[I]A #247. María Salgado
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb María Salgado que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Escenes eliminades María Salgado
Son[i]a #247 María Salgado
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58