20.06.2017
65 MIN
Castellà

Son[i]a #241
Yayo Herrero

descarregar
cronologia
02:54
14:03
16:24
25:12
27:43
35:26
39:58
42:54
52:44

Yayo Herrero és antropòloga, educadora social, enginyera agrícola, professora i activista ecofeminista. A través dels seus múltiples assajos i la seva pràctica ecofeminsta, Herrero denuncia les contradiccions de l’actual model de desenvolupament capitalista. Un model insostenible, cimentat en un creixement econòmic continu que ignora els límits biofísics del planeta i els seus habitants, i invisibilitza el treball de reproducció social, imprescindible per al sosteniment de la vida. Treballs que a les societats patriarcals recauen majoritàriament en les dones i es mantenen ocults dins de l’àmbit domèstic, quedant així exclosos de reconeixement i remuneració salarial.

Des de la confluència de l’ecologisme i el feminisme, Herrero ens recorda que som éssers ecodependents i interdependents i que la nostra vida està instal·lada en els límits: límits vinculats tant a la vulnerabilitat i caducitat dels nostres propis cossos, com a la vida en societat, a l’escassetat de recursos naturals, al canvi climàtic, a l’extinció de la biodiversitat o a la contaminació atmosfèrica. Per això, Yayo Herrero reclama l’acció conjunta d’institucions, moviments socials i ciutadania per tirar endavant nous models de societat sostenibles i corresponsables en els quals es redefineixin les nocions de producció i treball amb propostes “viables en el biofísic i justes en el socioeconòmic”.

SON[I]A parla amb Yayo Herrero sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d’establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.

Amb música de Jana Winderen, extreta de de Soundcloud i del catàleg de Touch. Els seus treballs també es troben disponibles a Bandcamp.
material addicional
1 resultats
programes relacionats
18 destacats
17.02.2021
37 MIN
Anglès
Son[i]a #323. Elaine Gan
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb l'artista, investigadora i teòrica Elaine Gan.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Elaine Gan no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts
26.11.2020
86 MIN
Castellà
Son[i]a #321
César Rendueles
més Informació

Parlem amb César Rendueles amb les pàgines de “Contra la igualdad de oportunidades. Un panfleto igualitarista” (Seix Barral, 2020) encara amb la tinta fresca. Xerrem sobre el mite de la connectivitat universal i les distopies tecnològiques. Parlem sobre necropolítica, necroeconomia i la importància dels vincles socials en els processos de transformació social. Entrem als museus, les biblioteques i les escoles per a abordar les problemàtiques dels projectes públics i les possibilitats de la socialització igualitària i de la imaginació política. Ens fiquem a la vida i en el mercat, el treball i les cures, la salut i els negocis, la meritocràcia i els privilegis… per a assenyalar la fragilització compartida i l'obligació comuna de pensar en l'economia d'una altra manera, sabent que mai no partim de zero.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a César Rendueles covid-19 Creative Commons crisi educació Els més escoltats - Novembre 2020 imaginació política Re-Imagine Europe
25.01.2021
12 MIN
Castellà
Son[i]a #321. César Rendueles
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb el sociòleg, editor i assagista César Rendueles.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra César Rendueles Creative Commons Escenes eliminades escriptura imaginació política
22.12.2020
126 MIN
Anglès
Son[i]a #323
Elaine Gan
més Informació

Un gra d'arròs reposa en un camp a la vora del riu Mekong. Un búfal d'aigua trenca el sòl als arrossars d’Ifugao a les Filipines. Una caixa negra amb llavors d'arròs és col·locada en un prestatge del Banc Mundial de Llavors de Svalbard a Noruega, a -18 ° C. A partir d'una llavor tan normal i corrent, l'artista i acadèmica Elaine Gan teixeix una xarxa dinàmica de relacions que connecten l'agroecologia i la sociabilitat més-que-humana, els agricultors de subsistència i el canvi climàtic, les taxonomies contaminades i la teoria feminista. En aquest podcast, Elaine Gan parla sobre la ciència dels cultius, les tecnologies salvatges, la pandèmia global, la diferència radical, l'art d'adonar-se, els fongs Matsutake i, per descomptat, la blablasfera.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arròs bolets Canvi climàtic Creative Commons Elaine Gan lectura del paisatge naturacultura no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts
27.12.2021
23 MIN
Castellà
Son[i]a #340. Jaime Vindel
Escenes eliminades
més Informació

Recuperamos fragmentos inéditos de la conversación con Jaime Vindel, que no pudimos incluir en su momento. Diseccionamos la fractura estética producida en la modernidad, entre el arte y la ecología y el campo y la ciudad, con mención especial de las gasolineras y la cultura del automóvil, como dos de sus principales iconos. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Creative Commons ecofeminisme Escenes eliminades imaginació política Jaime Vindel
05.01.2022
17 MIN
Castellà
Son[i]a #341. Maria Ptqk
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, assajista, comissària i divulgadora científica Maria Ptqk, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Obrim la porta a les epistemologies indígenes per a assenyalar els mecanismes de producció i legitimació del coneixement occidentals, problematitzem la noció d'espècie invasora i, tres dècades després del "Manifest Cíborg"(1985), fiquem en una ampolla una pregunta de Maria Ptqk per a Donna Haraway.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Donna Haraway ecofeminisme Escenes eliminades Maria Ptqk naturacultura
19.11.2021
70 MIN
Castellà
Son[i]a #341
Maria Ptqk
més Informació

Xerrem amb la investigadora i comissària Maria Ptqk sobre les possibles aliances metodològiques entre l'art i la ciència. Revisem la dimensió narrativa del coneixement científic, via Donna Haraway, així com les relacions simbiòtiques entre organismes interdependents, de la mà de Lynn Margulis. Repensem els límits sempre complexos entre el cultural i el natural, i abracem el monstruós, per a reivindicar un paradigma multiespècies, que desplaça la supremacia humana.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons Donna Haraway escriptura Maria Ptqk naturacultura
05.11.2021
92 MIN
Castellà
Son[i]a #340
Jaime Vindel
més Informació

En aquest podcast parlem amb l'investigador, docent i assagista Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l'extirpació dels objectes dels seus llocs d'origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d'uns determinats imaginaris visuals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement imaginació política Jaime Vindel

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Emilio Santiago Muiño que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Creative Commons Emilio Santiago Muiño Escenes eliminades
18.06.2018
47 MIN
Castellà
Son[i]a #263
Emilio Santiago Muiño
més Informació

Emilio Santiago Muiño parla sobre horts en museus, moviments socials i polítiques públiques, ecofascismes, acceleració, decreixement i sobre com un horitzó d'utopies més humils pot significar a llarg termini una manera de tornar a casa.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement Emilio Santiago Muiño imaginació política neoliberalisme
18.07.2018
57 MIN
Castellà
Son[i]a #267
Maria Eugenia Rodriguez Palop
més Informació

Maria Eugenia Rodriguez Palop parla sobre el nou municipalisme; sobre la necessitat d'adaptar la justícia i els drets humans a l'apoderament del ciutadà; i sobre la necessitat de reconèixer-nos com a éssers vulnerables i interdependents i adaptar a això les nostres polítiques públiques des d'una militància feminista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons feminisme Maria Eugenia Rodriguez Palop
25.07.2017
23 MIN
Castellà
SON[I]A #241. Yayo Herrero
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Yayo Herrero que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons decreixement ecofeminisme Escenes eliminades Yayo Herrero
27.06.2017
5 MIN
Castellà
SON[I]A #239. Miren Etxezarreta
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Miren Etxezarreta que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Miren Etxezarreta
17.05.2017
41 MIN
Castellà
Son[i]a #239
Miren Etxezarreta
més Informació

L'economista, assagista i escriptora Miren Etxezarreta desarticula el fals mite de la crisi de les pensions i planteja noves estratègies per al seu finançament. Analitza també les dinàmiques fagocitadores del neoliberalisme, el recent auge de la dreta, la crisi de l'esquerra i exposa noves estratègies d’accionisme ciutadà.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Miren Etxezarreta
30.03.2016
35 MIN
Anglès
Son[i]a #224
Natalie Jeremijenko
més Informació

Natalie Jeremijenko parla sobre l'aprenentatge en la convivència, sobre la vitalitat i la insuficiència de les lluites ecologistes del passat, i de com imaginar, a partir d'aquí, la nostra relació amb els sistemes naturals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Natalie Jeremijenko

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Angela Dimitrakaki que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Angela Dimitrakaki Creative Commons Escenes eliminades feminisme
07.12.2015
45 MIN
Anglès
Son[i]a #220
Angela Dimitrakaki
més Informació

Angela Dimitrakaki parla sobre la nova crítica feminista; sobre els límits de la democràcia, les argúcies del postcapitalisme i l'ambivalència dels comuns. Revisem també les nocions de comissariat radical, pràctiques col·laboratives i art biopolític.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Angela Dimitrakaki els podcasts més escoltats de 2016 feminisme
28.06.2012
28 MIN
Anglès
Son[i]a #156
Silvia Federici
més Informació

Entrevista amb Silvia Federici sobre nous models de comunalisme i de revaloració del treball reproductiu amb els quals proposa fer front a la crisi del sistema capitalista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M 14 anys y 14 registres memorables de RWM feminisme Silvia Federici
Son[i]a #241 Yayo Herrero
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58