18.06.2018
47 MIN
Castellà

Son[i]a #263
Emilio Santiago Muiño

descarregar
cronologia
00:01
03:47
05:52
08:34
11:36
16:29
17:42
18:32
19:52
22:43
23:44
24:58
26:13
27:28
28:29
30:27
32:56
33:50
36:34
39:34
43:24
45:17
46:13

Treballant simultàniament en àmbits com l’acadèmia, els moviments socials i les polítiques públiques, les tesis d’Emilio Santiago Muiño (Ferrol, 1984) analitzen i promouen processos socials de transició cap a la sostenibilitat ecològica. Muiño basa les seves recerques en l’evidència d’una progressiva carestia energètica que farà que en poques dècades les societats occidentals hàgim d’aprendre a viure amb menys. Lluny de la tristor, això concedeix una finestra d’oportunitat històrica per tal de promoure un reenfoc de la vida quotidiana, desarborant la pulsió de consum del neoliberalisme i imaginant una nova cultura, basada en valors com ara les atencions mútues, l’estabilitat vital o l’activitat física intervinguda per un esforç satisfactori. Es tracta, en paraules del propi Muiño, d’“empobrir-se per no matar”, de caminar des del desig més que des de la por, per tal d’evitar l’emergència d’un feixisme de recursos mobilitzat per la competència, l’avantatge geopolític i el saqueig de béns materials cada vegada més escassos.

En aquest podcast parlem amb Emilio Santiago Muiño sobre horts en museus, moviments socials i polítiques públiques, sobre el petroli en la seva condició de substància màgica, sobre reverdiments, ecofascismes, acceleració, decreixement i sobre com un horitzó d’utopies més humils pot significar a llarg termini una manera de tornar a casa.

Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement Emilio Santiago Muiño imaginació política neoliberalisme
programes relacionats
8 destacats
26.11.2020
86 MIN
Castellà
Son[i]a #321
César Rendueles
més Informació

Parlem amb César Rendueles amb les pàgines de “Contra la igualdad de oportunidades. Un panfleto igualitarista” (Seix Barral, 2020) encara amb la tinta fresca. Xerrem sobre el mite de la connectivitat universal i les distopies tecnològiques. Parlem sobre necropolítica, necroeconomia i la importància dels vincles socials en els processos de transformació social. Entrem als museus, les biblioteques i les escoles per a abordar les problemàtiques dels projectes públics i les possibilitats de la socialització igualitària i de la imaginació política. Ens fiquem a la vida i en el mercat, el treball i les cures, la salut i els negocis, la meritocràcia i els privilegis… per a assenyalar la fragilització compartida i l'obligació comuna de pensar en l'economia d'una altra manera, sabent que mai no partim de zero.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a César Rendueles covid-19 Creative Commons crisi educació Els més escoltats - Novembre 2020 imaginació política Re-Imagine Europe
25.01.2021
12 MIN
Castellà
Son[i]a #321. César Rendueles
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb el sociòleg, editor i assagista César Rendueles.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra César Rendueles Creative Commons Escenes eliminades escriptura imaginació política
03.11.2022
86 MIN
Castellà
Son[i]a #360
Andrea Soto Calderón
més Informació

En aquest podcast, parlem amb la filòsofa Andrea Soto Calderón sobre imatges i poder, sobre imaginació material, desig i oikonomia. En aquest caminar i descalçar el peu sobre el terra, se'ns apareixen arquitectures menors i revolucions silencioses. Parlem també sobre plantejar una altra geometria de la política, deixant a una banda les categories fonamentals del pensament com fixar, establir i fonamentar per a recórrer nocions indecidibles que són i no són alhora. Seguint aquesta pista, l’Andrea ens proposa desplaçar la idea d'estratègia per a pensar en maneres de fer i aprofundeix en la noció d'esdeveniment com alguna cosa que no es pot planificar, però que es pot treballar.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons filosofia imaginació política infraestructura
27.12.2021
23 MIN
Castellà
Son[i]a #340. Jaime Vindel
Escenes eliminades
més Informació

Recuperamos fragmentos inéditos de la conversación con Jaime Vindel, que no pudimos incluir en su momento. Diseccionamos la fractura estética producida en la modernidad, entre el arte y la ecología y el campo y la ciudad, con mención especial de las gasolineras y la cultura del automóvil, como dos de sus principales iconos. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Creative Commons ecofeminisme Escenes eliminades imaginació política Jaime Vindel
05.11.2021
92 MIN
Castellà
Son[i]a #340
Jaime Vindel
més Informació

En aquest podcast parlem amb l'investigador, docent i assagista Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l'extirpació dels objectes dels seus llocs d'origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d'uns determinats imaginaris visuals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement imaginació política Jaime Vindel
20.06.2017
65 MIN
Castellà
Son[i]a #241
Yayo Herrero
més Informació

L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Emilio Santiago Muiño que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Creative Commons Emilio Santiago Muiño Escenes eliminades
25.07.2017
23 MIN
Castellà
SON[I]A #241. Yayo Herrero
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Yayo Herrero que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons decreixement ecofeminisme Escenes eliminades Yayo Herrero
Son[i]a #263 Emilio Santiago Muiño
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58