Son[i]a #220
Angela Dimitrakaki
Angela Dimitrakaki és assagista, novel·lista i professora titular d’Història de l’Art Contemporani i Teoria a la Universitat d’Edimburg. Des de les trinxeres d’un feminisme materialista, de filiació marxista, Dimitrakaki analitza les relacions entre art, economia i política en el marc del capitalisme globalitzat actual.
Quin tipus de feminisme necessitem al segle XXI? Com podem combinar les estratègies d’oposició al patriarcat amb la lluita per desestabilitzar el neoliberalisme? Com podem articular un nou paradigma crític des de la història de l’art? Als seus assajos, Dimitrakaki reflexiona sobre totes aquestes qüestions i dissecciona les maneres en els quals l’economia determina les nostres identitats i modifica les nostres relacions laborals, sexuals, migratòries, de classe i de gènere.
SON[I]A parla amb Angela Dimitrakaki sobre la nova crítica feminista; sobre els límits de la democràcia, les argúcies del postcapitalisme i l’ambivalència dels comuns. Revisem també les nocions de comissariat radical i pràctiques col·laboratives.
programes relacionats
Escenas eliminadas
Recuperem alguns fragments inèdits de la nostra conversa amb la poeta, activista, artista, escultora sonora i curadora Antye Greie. Analitzem algunes de les seves estratègies per a implementar allò que ella anomena “tecnologies sonores feministes”. I ho fem començant per la seva manera d'entendre el desaprenentatge.
Antye Greie (AGF)
Antye Greie és una poeta, activista, artista sonora, escultora de so i comissària, nascuda a Alemanya Oriental i establerta fa més de quinze anys a Hailuoto, una illa molt al nord de Finlàndia. En aquest podcast, parlem amb Antye Greie sobre llenguatge, so i cos. En la cruïlla d’aquestes tres idees, apareix la veu, les seves múltiples ressonàncies i diferents maneres d'introduir les veus d'altres des del seu propi treball i espai de visibilitat. Pel camí, recorrem la seva trajectòria i metodologia, des de la desconstrucció de textos a la posada en pràctica d’allò que ella anomena “tecnologies sonores feministes”.
Charmaine Chua
En aquest podcast, l'escriptora, activista i acadèmica Charmaine Chua comparteix la seva recerca entorn de la containerització de la logística internacional des del punt de vista del Sud Global. Un viatge que inicia a bord d'un vaixell mercant, encarnant l'observació etnogràfica i el treball de camp, així com en la relectura a contrapel dels registres de l'arxiu naval del projecte colonial. En l'encreuament de metodologies, experiències i dades, es fan encara més evidents les incongruències i abusos ecològics, legals i laborals que es dibuixen en el somni mullat capitalista de l'eficiència en el comerç global.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Jodi Dean que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Maria F. Dolores que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Maria F. Dolores/AMOQA
AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) és un projecte col·lectiu i autogestionat, dedicat a la recerca, estudi i programació d'activitats sobre sexualitat i gènere, que opera a Atenes des de l'any 2016.
Raquel Gutiérrez
Raquel Gutiérrez parla de revisió semàntica i experimentació política, del fracàs de la política d’"afegiu-hi dones i remeneu", de feminismes populars i lluita de dones, del que passa quan el Suma Qamaña (el bon viure) deixa de ser camí i es converteix en model i de com inscriure l'agenda de l'autonomia del cos en la seva noció de “la política en femení”.
Yayo Herrero
L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.
Jodi Dean
Jodi Dean sobre el comunisme com un projecte encara latent, sobre el Partit com una forma global escalable, sobre municipalismes distòpics, ecologies anamòrfiques i democràcies liberals, sobre Not an alternative i Liberate Tate com exemples d'un activisme sostenible practicat des dels museus, sobre desitjos, entusiasme i confiança i sobre les emocions capturades a l'interior de les xarxes socials.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Angela Dimitrakaki que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Michael Hardt
Entrevista amb el filòsof polític Michael Hardt sobre quin és avui el paper de les revolucions com a espais d'una nova creació social.