Son[i]a #321
César Rendueles

César Rendueles és filòsof, sociòleg, comissari, gestor cultural, docent, columnista, assagista, aficionat a l’esport i pare de família, entre d’altres coses. Va ser el responsable de la coordinació cultural del Círculo de Bellas Artes de Madrid durant vuit anys, editor de textos clàssics de Karl Marx, Walter Benjamin, Karl Polanyi, Jeremy Bentham i Antonio Gramsci i en l’actualitat continua escrivint i exercint com a professor de sociologia a la Universidad Complutense de Madrid. En totes les seves facetes, la seva anàlisi incisiva, de caràcter militant i provocativa insisteix a mostrar les costures del sistema neoliberal a mesura que s’esfilagarsa davant nostre, amb la implementació accelerada de la societat en xarxa, en plena pandèmia, i la crisi ecosocial com a horitzó d’acció urgent, malgrat els paradoxals processos d’individuació i fragmentació radical que estem vivint.
Parlem amb César Rendueles amb les pàgines de “Contra la igualdad de oportunidades. Un panfleto igualitarista” (Seix Barral, 2020) encara amb la tinta fresca. Xerrem sobre el mite de la connectivitat universal i les distopies tecnològiques. Parlem sobre necropolítica, necroeconomia i la importància dels vincles socials en els processos de transformació social. Entrem als museus, les biblioteques i les escoles per a abordar les problemàtiques dels projectes públics i les possibilitats de la socialització igualitària i de la imaginació política. Ens fiquem a la vida i en el mercat, el treball i les cures, la salut i els negocis, la meritocràcia i els privilegis… per a assenyalar la fragilització compartida i l’obligació comuna de pensar en l’economia d’una altra manera, sabent que mai no partim de zero.
programes relacionats
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb el sociòleg, editor i assagista César Rendueles.
Yayo Herrero
L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.
Emilio Santiago Muiño
Emilio Santiago Muiño parla sobre horts en museus, moviments socials i polítiques públiques, ecofascismes, acceleració, decreixement i sobre com un horitzó d'utopies més humils pot significar a llarg termini una manera de tornar a casa.