22.12.2020
126 MIN
Anglès

Son[i]a #323
Elaine Gan

descarregar
Son[i]a #323

Un gra d’arròs reposa en un camp a la vora del riu Mekong. Un búfal d’aigua trenca el sòl als arrossars d’Ifugao a les Filipines. Una caixa negra amb llavors d’arròs és col·locada en un prestatge del Banc Mundial de Llavors de Svalbard a Noruega, a -18 ° C. A partir d’una llavor tan normal i corrent, l’artista i acadèmica Elaine Gan teixeix una xarxa dinàmica de relacions que connecten l’agroecologia i la sociabilitat més-que-humana, els agricultors de subsistència i el canvi climàtic, les taxonomies contaminades i la teoria feminista.

Amb un doctorat en Cinema, Mitjans Digitals i Antropologia, Elaine Gan combina mètodes de l’art, la ciència i les humanitats. Fent ús de les relacions i el paisatge com a unitats d’anàlisi, i explorant les coordinacions temporals i els assemblatges que impulsen el canvi històric i evolutiu, la seva pràctica pren la forma d’un compost porós de notes de camp, dibuixos vectorials, passejos per la natura, instal·lacions i rellotges i mapes especulatius. El seu procés de recerca, com el mateix paisatge, es manifesta com un assemblatge fluid.

A partir del concepte de “naturecultures” encunyat per Donna Haraway, la producció de Gan desafia els conceptes del temps lineal i reconsidera perspectives críticament antropocèntriques. El seu treball es desenvolupa en projectes col·laboratius de diversos anys i se centra en les interaccions de múltiples espècies i en “cartografiar mons d’una altra manera”. Aquesta predisposició l’ha dut a desenvolupar rellotges fúngics amb l’antropòloga Anna Tsing, a crear cronòmetres especulatius per a viatgers en el temps i a explorar la tecnologia salvatge com a obra d’éssers més-que-humans.

Elaine Gan dona classes al Center for Experimental Humanities and Social Engagement de la Universitat de Nova York i dirigeix Multispecies Worldbuilding Lab, un podcast experimental sobre el canvi climàtic. Actualment treballa en un llibre que analitza el cultiu de l’arròs i el seu rol com a herba en flor, espècie de companyia, llavor tecnocientífica, dades i patent.

En aquest podcast, Elaine Gan parla sobre la ciència dels cultius, les tecnologies salvatges, la pandèmia global, la diferència radical, l’art d’adonar-se, els fongs Matsutake i, per descomptat, la blablasfera.

Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l'Unió Europea. Produït en col·laboració amb Sonic Acts.

Son[i]a arròs bolets Canvi climàtic Creative Commons Elaine Gan lectura del paisatge naturacultura no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts
programes relacionats
6 destacats
02.07.2024
65 MIN
Anglès
SON[I]A #404
Laura Tripaldi
més Informació
L'escriptora i investigadora independent Laura Tripaldi va començar la seva carrera al context de la ciència dels materials i la nanotecnologia. Però enlloc d'apropar-se a la química a través de la lent del microscopi, va decidir allunyar-se’n cap a un punt de vista especulatiu a la intersecció de la ciència, la tecnologia, l'art i la filosofia. En el seu treball, Tripaldi utilitza la nanoescala per a desafiar idees preconcebudes sobre la identitat, l'artificialitat, la neutralitat i la realitat mateixa, explorant com les tecnologies construeixen i transformen els nostres cossos, ments i societats. Parlem amb Laura Tripaldi de superfícies, interfícies, de la intel·ligència dels materials, seda d'aranya, suavitat, col·loides, roques i tecnologies de gènere.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Agència no-humana aranyes Creative Commons Ed. Caja Negra Física Laura Tripaldi No-humà
05.06.2024
85 MIN
Anglès
SON[I]A #403
M Murphy
més Informació

Murphy treballa amb i contra la tecnociència en àmbits com la justícia ambiental i la política de dades, el colonialisme, la sexualitat, la reproducció i la raça. El seu enfocament és interdisciplinari, no només en el sentit d'involucrar múltiples àrees del coneixement, sinó també per la seva doble responsabilitat: la tasca gairebé impossible de desmantellar el capitalisme racial extractiu, mitjançant la reimaginació d'horitzons descolonials radicals negres, queer, indígenes i feministes. En aquest podcast, Murphy ens guia a través de les infraestructures que articulen la contaminació de Chemical Valley i els seus voltants a la zona dels Grans Llacs, la conca d'aigua dolça superficial més gran del planeta.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
03.04.2024
107 MIN
Anglès
Son[i]a #396
pantea
més Informació

En aquest podcast a dues veus, la investigadora i dissenyadora Sophie Dyer i la geògrafa creativa Sasha Englemann entrellacen una narració especulativa amb transmissions imperfectes de satel·lits meteorològics en un diàleg contaminat per les metapràctiques feministes que travessen les sves operacions col·lectives. Juntes, parlen sobre els satèl·lits de la NOAA, construeixen aliances i coneixements sobre el clima, s'entrevisten ocasionalment com a amigues i ens guien a través de la generosa xarxa de pensadores feministes que informen la seva pràctica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
17.02.2021
37 MIN
Anglès
Son[i]a #323. Elaine Gan
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la nostra conversa amb l'artista, investigadora i teòrica Elaine Gan.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Elaine Gan no-humans Re-Imagine Europe Sonic Acts
20.06.2017
65 MIN
Castellà
Son[i]a #241
Yayo Herrero
més Informació

L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
26.05.2006
8 MIN
Anglès
Son[i]a #11
Donna Haraway
més Informació

Entrevista a Donna Haraway en el marc del seminari "Trobades entre espècies: el feminisme darrere els ciborgs".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 14 anys y 14 registres memorables de RWM cos Donna Haraway feminisme gènere política tecnologia
Son[i]a #323 Elaine Gan
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58