naturacultura
Femke Snelting
Possible Bodies és un projecte de recerca col·laboratiu liderat per Jara Rocha i Femke Snelting que té com a objectiu qüestionar i problematitzar la manera en què els cossos es formulen, conceben i representen a través de diferents tecnologies 3D, com el modelatge, el tracking i l'escaneig. La seva recerca de crítica afirmativa assenyala com aquestes tècniques acaben implementant i fins i tot amplificant una sèrie de prejudicis sobre raça, gènere, classe, edat i capacitat que, lluny de ser circumstancials, estan directament entreteixides al codi font de tota mena d'aplicacions de la indústria. Parlem amb Femke Snelting sobre encarnacions, optimització, desastres 3D, el possible, el probable, interfícies paramètriques, estàndards oberts i recerca d'acció desobedient.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, assajista, comissària i divulgadora científica Maria Ptqk, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Obrim la porta a les epistemologies indígenes per a assenyalar els mecanismes de producció i legitimació del coneixement occidentals, problematitzem la noció d'espècie invasora i, tres dècades després del "Manifest Cíborg"(1985), fiquem en una ampolla una pregunta de Maria Ptqk per a Donna Haraway.
Maria Ptqk
Xerrem amb la investigadora i comissària Maria Ptqk sobre les possibles aliances metodològiques entre l'art i la ciència. Revisem la dimensió narrativa del coneixement científic, via Donna Haraway, així com les relacions simbiòtiques entre organismes interdependents, de la mà de Lynn Margulis. Repensem els límits sempre complexos entre el cultural i el natural, i abracem el monstruós, per a reivindicar un paradigma multiespècies, que desplaça la supremacia humana.
Elaine Gan
Un gra d'arròs reposa en un camp a la vora del riu Mekong. Un búfal d'aigua trenca el sòl als arrossars d’Ifugao a les Filipines. Una caixa negra amb llavors d'arròs és col·locada en un prestatge del Banc Mundial de Llavors de Svalbard a Noruega, a -18 ° C. A partir d'una llavor tan normal i corrent, l'artista i acadèmica Elaine Gan teixeix una xarxa dinàmica de relacions que connecten l'agroecologia i la sociabilitat més-que-humana, els agricultors de subsistència i el canvi climàtic, les taxonomies contaminades i la teoria feminista. En aquest podcast, Elaine Gan parla sobre la ciència dels cultius, les tecnologies salvatges, la pandèmia global, la diferència radical, l'art d'adonar-se, els fongs Matsutake i, per descomptat, la blablasfera.