Son[i]a #341. Maria Ptqk
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, assajista, comissària i divulgadora científica Maria Ptqk, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Obrim la porta a les epistemologies indígenes per a assenyalar els mecanismes de producció i legitimació del coneixement occidentals, problematitzem la noció d’espècie invasora i, tres dècades després del “Manifest Cíborg”(1985), fiquem en una ampolla una pregunta de Maria Ptqk per a Donna Haraway.
En aquest podcast parlem amb l'investigador, docent i assagista Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l'extirpació dels objectes dels seus llocs d'origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d'uns determinats imaginaris visuals.
L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.
Xerrem amb la investigadora i comissària Maria Ptqk sobre les possibles aliances metodològiques entre l'art i la ciència. Revisem la dimensió narrativa del coneixement científic, via Donna Haraway, així com les relacions simbiòtiques entre organismes interdependents, de la mà de Lynn Margulis. Repensem els límits sempre complexos entre el cultural i el natural, i abracem el monstruós, per a reivindicar un paradigma multiespècies, que desplaça la supremacia humana.