Son[i]a #267
Maria Eugenia Rodriguez Palop
No es pot construir una societat igualitària sense fer comunitat i per a fer comunitat és imprescindible conèixer i respectar el que aquesta comunitat pensa, necessita, vol i valora. María Eugenia Rodríguez Palop argumenta que aquests objectius es poden assolir a través d’una política del comú, articulada entorn d’una major i millor participació democràtica, d’una redistribució de la riquesa, la descentralització i l’autogovern, la identitat i el reconeixement i la feminització de l’espai públic. Un política dels comuns, en definitiva, que posi la vida i el dret relacional al centre i en la qual els drets civils s’integrin amb els polítics, els socials i els ecològics. María Eugenia Rodríguez Palop és jurista, professora, investigadora, assagista i articulista.
En aquest podcast, ens parla sobre el nou municipalisme com a estratègia i punt de partida per tal de plantar cara a les polítiques neoliberals i començar a recuperar els béns públics i comuns; sobre la necessitat d’adaptar la justícia i els drets humans a l’apoderament del ciutadà; sobre el fracàs de les esquerres a l’hora de conciliar qüestions de redistribució i reconeixement i les conseqüències d’aquesta incapacitat en el conflicte català; i sobre la necessitat de reconèixer-nos com a éssers vulnerables i interdependents i adaptar a això les nostres polítiques públiques des d’una militància feminista.
programes relacionats
Marcelo Expósito
A FONS ÀUDIO #59, l’artista, editor, traductor i activista Marcelo Expósito revisita l’obra a la Col·lecció MACBA Fotoescrituras 2011-2019 (Dedicado a Allan Sekula), on recorre de manera personal, de vegades íntima, una successió d'esdeveniments col·lectius d'autodeterminació i resistència. El Marcelo ens parla de manifestacions, esdeveniments de masses i l'ocupació de l'espai públic, però també de l'espai micropolític, les formes d'agermanament, empatia i solidaritat.
Yayo Herrero
L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Miren Etxezarreta que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Miren Etxezarreta
L'economista, assagista i escriptora Miren Etxezarreta desarticula el fals mite de la crisi de les pensions i planteja noves estratègies per al seu finançament. Analitza també les dinàmiques fagocitadores del neoliberalisme, el recent auge de la dreta, la crisi de l'esquerra i exposa noves estratègies d’accionisme ciutadà.