19.11.2021
70 MIN
Castellà

Son[i]a #341
Maria Ptqk

descarregar
cronologia
show less/more
00:01
02:43
06:31
13:27
18:50
25:21
32:40
44:30
51:10
55:43
62:15
64:05
67:35
Son[i]a #341

A Maria Ptqk (Bilbao, 1976) li agrada fer (i fer-se) preguntes. De fet, treballa amb la pregunta com a eina crítica i especulativa. Formada en dret i ciències econòmiques i doctora en recerca artística, Maria Ptqk opera des de l’any 2000 en el sector cultural des de diferents freqüències i canals: la seva pràctica muta amb tanta passió com rigor de l’escriptura a la divulgació científic-filosòfica, al comissariat (digital i físic), l’edició, els tallers… i tot tipus de «formats rars». Una trajectòria inter i transdisciplinar, que pren cos en aquestes zones col·lectives de fricció, en les quals art, tecnociència, ecofeminisme i comunicació social es freguen.

En aquest podcast, xerrem amb Maria Ptqk sobre les possibles aliances metodològiques entre l’art i la ciència. Indaguem en els seus últims anys de recerques, cristal·litzats en l’exposició “Ciència Fricció. Vida entre espècies companyes” però també en altres encarnacions i projectes. Revisem la dimensió narrativa del coneixement científic, via Donna Haraway, així com les relacions simbiòtiques entre organismes interdependents, de la mà de Lynn Margulis. Repensem els límits sempre complexos entre el cultural i el natural, i abracem el monstruós, per a reivindicar un paradigma multiespècies, que desplaça la supremacia humana i pren forma política en accions com, per exemple, els moviments pels Drets de la Natura, inspirats per les cosmovisions dels pobles indígenes.

Conversa: Loli Acebal, Matías Rossi i Anna Ramos. Edició: Loli Acebal. Muntatge sonor: Matías Rossi. So: llibreria sonora d'Aalbers.
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons Donna Haraway escriptura Maria Ptqk naturacultura

programes relacionats

3 destacats
05.01.2022
17 MIN
Castellà
Son[i]a #341. Maria Ptqk
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, assajista, comissària i divulgadora científica Maria Ptqk, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Obrim la porta a les epistemologies indígenes per a assenyalar els mecanismes de producció i legitimació del coneixement occidentals, problematitzem la noció d'espècie invasora i, tres dècades després del "Manifest Cíborg"(1985), fiquem en una ampolla una pregunta de Maria Ptqk per a Donna Haraway.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Donna Haraway ecofeminisme Escenes eliminades Maria Ptqk naturacultura
20.06.2017
65 MIN
Castellà
Son[i]a #241
Yayo Herrero
més Informació

L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
05.11.2021
92 MIN
Castellà
Son[i]a #340
Jaime Vindel
més Informació

En aquest podcast parlem amb l'investigador, docent i assagista Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l'extirpació dels objectes dels seus llocs d'origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d'uns determinats imaginaris visuals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement imaginació política Jaime Vindel
Son[i]a #341 Maria Ptqk
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Son[i]a #341 Maria Ptqk
Podcast Title

Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58