cerca avançada

ordenar
952 podcasts
26.06.2024
38 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #59
Marcelo Expósito
més Informació

A FONS ÀUDIO #59, l’artista, editor, traductor i activista Marcelo Expósito revisita l’obra a la Col·lecció MACBA Fotoescrituras 2011-2019 (Dedicado a Allan Sekula), on recorre de manera personal, de vegades íntima, una successió d'esdeveniments col·lectius d'autodeterminació i resistència. El Marcelo ens parla de manifestacions, esdeveniments de masses i l'ocupació de l'espai públic, però també de l'espai micropolític, les formes d'agermanament, empatia i solidaritat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO 15M activisme Col·lecció MACBA creació colectiva Creative Commons escriptura fotografia Las Agencias Marcelo Expósito solidaritat

En el tercer i darrer episodi d’aquesta mini-sèrie en torn al col·lectiu Video-Nou, Lluïsa Roca, Luisa Ortínez, Xefo Guasch i Carles Ameller reflexionen sobre les circumstàncies materials, vivencials i sociològiques que propicien, al 1979, el pas de Vídeo-Nou al Servei de Vídeo Comunitari i posteriorment, al 1983, desemboquen en la dissolució del grup.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
12.06.2024
112 MIN
Anglès
OBJECTUALITAT #9
més Informació
OBJECTUALITAT #9 continua plantejant preguntes sobre els límits i les fronteres de tot el que ens envolta, des de països fins a centrals nuclears. Parlem amb Kyveli Mavrokordopoulou sobre el seu treball sobre zones d'exclusió i gestió de residus radioactius, llindars temporals i espacials. La nostra segona convidada, la investigadora i activista Nishat Awan, parla sobre la inestabilitat i les fronteres geopolítiques, especialment en relació amb el Pakistan i el seu treball de camp al Balutxistan Oriental. Prepareu-vos per a una immersió profunda en la raresa dels límits, en la qual parlem de demarcacions polítiques, la interacció entre insectes i fugues de radiació, desplaçaments forçats i triangles gegants, entre tantes altres coses. A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
05.06.2024
85 MIN
Anglès
SON[I]A #403
M Murphy
més Informació

Murphy treballa amb i contra la tecnociència en àmbits com la justícia ambiental i la política de dades, el colonialisme, la sexualitat, la reproducció i la raça. El seu enfocament és interdisciplinari, no només en el sentit d'involucrar múltiples àrees del coneixement, sinó també per la seva doble responsabilitat: la tasca gairebé impossible de desmantellar el capitalisme racial extractiu, mitjançant la reimaginació d'horitzons descolonials radicals negres, queer, indígenes i feministes. En aquest podcast, Murphy ens guia a través de les infraestructures que articulen la contaminació de Chemical Valley i els seus voltants a la zona dels Grans Llacs, la conca d'aigua dolça superficial més gran del planeta.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
27.05.2024
71 MIN
Castellà
SON[I]A #402
Eva Maria Fjellheim
més Informació

En aquest podcast, la investigadora sami Eva Maria Fjellheim parteix d'una experiència íntima i personal, una fotografia de la seva besàvia provinent del seu àlbum familiar, per a desentranyar les lògiques colonials i racistes que van promoure els prejudicis associats a la identitat sami encara subjacents avui dia. Parlem d’epistemicidi, ignorància estratègica i colonialisme verd, però també de pràctiques ancestrals que ens sobreviuen i del territori com a cos.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
En aquest segon episodi continuem conversant amb Lluïsa Roca, Luisa Ortínez, Xefo Guasch i Carles Ameller per endinsar-nos en les metodologies de treball del col·lectiu Video-Nou. Metodologies que es gestaven amb el fer, sobre la marxa, sobre el terreny. Perquè el mitjà era nou i perquè junts s’estaven inventant un sistema de col·laboració transversal, amb el qual recollien les veus i reivindicacions d’una societat anhelosa d’expressar-se després de quaranta anys de dictadura, censura i repressió. El col·lectiu entenia el vídeo com a dispositiu de dinamització i intervenció social, donant presència a l’escolta, la conversa i el debat com a eines creatives. És així com s’integraven a barris, ateneus, associacions de veïns i veïnes, sindicats i espais culturals obrint plataformes per al diàleg. 
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials De nou amb Video-Nou Carles Ameller creació colectiva Creative Commons DIWO Lluïsa Roca Luisa Ortínez transició video Video-Nou videoart Xefo Guasch
13.05.2024
76 MIN
Anglès
Son[i]a #401
Marwa Arsanios
més Informació

En aquest podcast, l’artista, investigadora i cineasta libanesa Marwa Arsanios obre les diverses tàctiques de conversa que conformen els seus modes de treball a l’escletxa entre l’art i l’activisme. Parlem sobre grups de lectura, l’objecte fílmic, la solidaritat com a pràctica i l’ús de l’economia de l’art per a reunir les comunitats i moviments amb els quals està alineada.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme cine Conversa Creative Commons Líban Marwa Arsanios moviments socials solidaritat
06.05.2024
67 MIN
Castellà
Son[i]a #400
Juan Bufill
més Informació

En aquest podcast ens asseiem a parlar amb el poeta, cineasta experimental i crític Juan Bufill sobre la confluència d'energies creatives germinals durant els primers anys de la transició, quan semblava que tot estava encara per refer-se, per somiar-se. Van ser temps d'efervescència i transversalitat creativa; de contra-cultura underground i autogestionada al voltant de la qual l'art conceptual, el videoart, el cinema experimental, el vídeo comunitari, el còmic i la performance entrecreuaven les seves energies en múltiples direccions.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Art conceptual cinema experimental cómic còmic Creative Commons Film Vídeo Informació Juan Bufill transició videoart
29.04.2024
125 MIN
Castellà
Son[i]a #399
Ramón Grosfoguel
més Informació

En aquest podcast, el sociòleg i activista porto-riqueny Ramón Grosfoguel ens guia a través de segles d'obscurantisme a Europa, des de la reunió de Colom amb la Reina Isabel a Granada l’onze de gener de 1492, al debat de Bartolomé Las Casas i Juan Ginés de Sepúlveda que va donar les pautes per al racisme biològic i culturalista que encara perdura avui dia, per desmuntar la doctrina del descobriment, així com les pretensions universalistes i ahistòriques de l'eurocentrisme i de la modernitat que encara corren per l'acadèmia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Al-Andalus antiracisme colonialitat Creative Commons decolonialisme epistemicidi Ramon Grosfoguel
22.04.2024
97 MIN
Anglès
Son[i]a #398
Yaiza Hernández Velázquez
més Informació
En aquest podcast, ens asseiem amb la investigadora i comissària transdisciplinària Yaiza Hernández per arribar al cor de la seva investigació profunda sobre allò que ella anomena Turisme Terminal. Basant-se en aquesta llarga tradició acadèmica, però també des d'una perspectiva situada com a nativa de les Illes Canàries, la Yaiza descobreix la constel·lació de problemes que planegen per damunt de la indústria dels viatges, des de la degradació ambiental fins a la gentrificació desenfrenada, el consegüent impacte sobre les infraestructures locals, i una llarga llista de desigualtats socioeconòmiques.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement extractivisme infraestructura Re-Imagine Europe turisme terminal Yaiza Hernández
Cerca avançada RWM
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58