OBJECTUALITAT #9

Senyal a l’entrada de la zona d’exclusió de Txernòbil. Foto: Adam Jones.
En aquest episodi continuem més o menys on ens vam quedar a OBJECTUALITAT #8, parlant de límits i fronteres, però des de temes i punts de vista radicalment diferents.
Parlem amb Kyveli Mavrokordopoulou sobre el seu treball entorn d’instal·lacions nuclears, gestió de residus radioactius i llindars temporals i espacials. Les zones d’exclusió (el concepte, les conseqüències, la retòrica que les envolta) es converteixen en el focus principal de la nostra conversa. Però la Kyveli també aborda una sèrie de qüestions relacionades amb allò que ella anomena “incògnites nuclears”, així com enfocaments alternatius a la curta però densa història de la radiació i l’energia nuclear.
La nostra segona convidada, la investigadora i activista Nishat Awan, parla sobre la inestabilitat i les fronteres geopolítiques, especialment en relació amb el Pakistan i el seu treball de camp a Balutxistan. Xerrem sobre el llegat colonial, desplaçaments forçats i altres maneres de conceptualitzar eines de mapatge i anàlisi espacial per a treballar en àrees frontereres. La Nishat també vincula aquestes experiències en primera persona amb el seu projecte Topological Atlas, que advoca per “allunyar-se d’un mode dominant de mapatge on l’experiència s’elideix a través d’un mode de representació que privilegia la precisió sobre la desordenada realitat de la vida”.
Amb el suport de:
Coproduït per:
AQUEST PODCAST ÉS PART DE NOVES PERSPECTIVES PER A L'ACCIÓ. UN PROJECTE DE RE-IMAGINE EUROPE, CO-FINANCIAT PER LA UNIÓ EUROPEA. CO-PRODUÏT PER SONIC ACTS. COMISSARIAT PER ROC JIMÉNEZ DE CISNEROS.
CONVERSA: ROC JIMÉNEZ DE CISNEROS I ANNA RAMOS. GUIÓ I PRODUCCIÓ SONORA: ROC JIMÉNEZ DE CISNEROS. VEU: BARBARA HELD. MÚSICA: ALSA OJALA.
CC BY-NC-ND 4.0 DEED. Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional
programes relacionats
Samia Henni
En aquest pòdcast, l'escriptora, historiadora, educadora i curadora Samia Henni parla sobre diversos dels seus projectes de recerca i comissariat, que aprofundeixen en temes com el paper dels arxius en la reconstrucció d'històries, el desert com una construcció colonial i l'impacte de la toxicitat colonial en els entorns naturals i les seves comunitats. Parlem sobre proves nuclears a Algèria, contradiccions, propaganda bèl·lica, exposicions traumàtiques i les absències dels arxius colonials.
En episodis anteriors hem assenyalat els límits com una característica interessant dels objectes, que sovint són difusos i, per tant, difícils de delinear. Aquesta vegada adoptem un enfocament radicalment diferent dels límits. Una visió molt més fosca i urgent dels límits i les vores, per dir-ho així. No es tracta tant de límits ontològics, sinó dels perills de mirar-nos el món sense pensar en límits de cap mena. En diàleg amb Andrea Ballestero i Chris Korda. Música de Jessica Ekomane.
M Murphy
Murphy treballa amb i contra la tecnociència en àmbits com la justícia ambiental i la política de dades, el colonialisme, la sexualitat, la reproducció i la raça. El seu enfocament és interdisciplinari, no només en el sentit d'involucrar múltiples àrees del coneixement, sinó també per la seva doble responsabilitat: la tasca gairebé impossible de desmantellar el capitalisme racial extractiu, mitjançant la reimaginació d'horitzons descolonials radicals negres, queer, indígenes i feministes. En aquest podcast, Murphy ens guia a través de les infraestructures que articulen la contaminació de Chemical Valley i els seus voltants a la zona dels Grans Llacs, la conca d'aigua dolça superficial més gran del planeta.