14.04.2018
53 MIN
Castellà

Son[i]a #257
val flores

descarregar
cronologia
00:01
02:33
03:10
06:05
08:37
10:13
16:10
17:32
19:13
21:40
23:12
25:27
26:48
27:36
28:24
32:49
35:30
37:51
39:25
46:05
49:18

val flores és escriptora activista de la dissidència sexual tortillera feminista heterodoxa cuir masculina mestra prosexe errant vella friolenta pirata en procés vegana seriosa però no solemne border de les institucions. Ve de Neuquén, actualment resideix a La Plata i viu amb l’obsessió paralingüística d’escriure el seu nom en minúscules.

Escriptura, pràctica docent i activisme feminista lèsbica queer s’entrecreuen en la seva trajectòria per generar disrupcions que sacsegin les estructures de l’heteronormativisme neolliberal i colonial. val flores reivindica la lesbianització de l’espai públic i la descomposició de les tecnologies de gènere que encotillen els nostres cossos, desitjos i sexualitats. flores proposa també generar destemps per a l’escolta pedagògica, per a la reflexió col·lectiva, l’acció poètico-política, el dubte, el quequeig, l’assaig i l’error; destemps que tracen bretxes per a l’emancipació.

Vam prendre uns mates amb val flores i vam xerrar amb ella sobre pedagogia queer, escriptura i microactivismes, sobre la pràctica docent com a pràctica política, sobre el queer com a forma de dissidència capaç d’activar sabers deshetrosexualizants i sobre la necessitat d’articular noves maneres d’habitar i escriure les nostres identitats que derroquin les fronteres del gènere, la raça i la classe.

Aquest podcast no hauria estat possible sense les veus, mans i cossos de: Laura Arensburg, Dolores Acebal, Marianne Blanco, Catarina Botehlo, Ana Luiza Braga, Ester Capdevila, Ricardo Cárdenas, Itxaso Corral, Lucrecia Dalt, Alicia Escobio, Clàudia Faus, Nicolás Fernandez, Vatiu Nicolás Koralsky, Julieta Obiols, Gemma Planell, Núria Rodríguez, Clara Plasencia, Christina Schultz i Laura Valencia.

Guió: val flores i Loli Acebal.
Edició: Loli Acebal.
Muntatge i so: Lucrecia Dalt.
programes relacionats
14 destacats
02.12.2014
29 MIN
Català
Son[i]a #199
Alicia Kopf
més Informació

Entrevista amb Alicia Kopf sobre els seus processos de recerca, dels seus darrers projectes i de l'ús de metàfores com ara la impossibilitat d'entrar a casa, la conquesta d’un cim o l'exploració de les regions polars.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Alicia Kopf dibuix escriptura Imma Ávalos metàfora
26.02.2021
68 MIN
Castellà
Son[i]a #325
Cabello/Carceller
més Informació

Cabello/Carceller són Helena Cabello i Ana Carceller, un col·lectiu artístic que des de principis dels noranta qüestiona les arbitrarietats i restriccions que la divisió de gènere imposa sobre els nostres cossos, espais, representacions i comportaments. En aquest podcast, Cabello/Carceller aposten per infiltrar-se en les institucions, per a assenyalar les maneres en què les veus queer són excloses sistemàticament dels espais de poder. A través de la seva obra repensem també aquests espais que habitem i deshabitem per tal de queeritzar-los i convertir-los en llocs de trànsit, improductius, a estones melancòlics, a estones alliberadors, des dels quals imaginar i activar noves existències. Activem amb elles la potencialitat política dels cossos, dels afectes, de la festivitat i la col·lectivitat. Però també recalem en les revoltes solitàries, les d'aquests cossos discordants que, amb la seva mera presència, ja estan fent política.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Cabello/Carceller col·lectiu queer
04.03.2021
78 MIN
Castellà
Son[i]a #326
Lucía Egaña
més Informació

Lucía Egaña és artista, escriptora, docent i activista transfeminista antiracista. Investigadora desadaptada, fa anys que posa en pràctica diferents protocols per a autoinstituir pràctiques i espais articulats des del col·lectiu. La seva metodologia indisciplinada -o subnormal, com l’anomena ella mateixa- reivindica l’esperpèntic, el brut i el marginal com un camp fèrtil per a posar a prova diferents dispositius relacionals, formatius i/o artístics. Experiments diversos que tan aviat s'ancoren en les pedagogies informals i els sabers subalterns, com poden prendre la forma d'arxius dissidents o instal·lacions, vídeos i àudios en el seu estat més larvari. En aquest podcast conversem amb Lucía Egaña sobre processos pedagògics, dissidència bibliogràfica, escriptura salvatge i sobre el potencial generatiu i afirmatiu de la ràbia. Parlem sobre polítiques identitàries, espais no mixtos, l'amistat com a motor dels processos de recerca, i la potència del que s'articula des de la informalitat i els afectes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M #PEImacba antirracisme Creative Commons erotisme Lucía Egaña pedagogia radical queer
08.04.2021
18 MIN
Castellà
Son[i]a #326. Lucía Egaña.
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de la conversa amb l'artista, escriptora, docent i activista Lucía Egaña que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Lucía Egaña
18.10.2022
44 MIN
Castellà
Son[i]a #359
Andrea Valdés
més Informació

En aquest podcast, parlem amb l'escriptora i periodista Andrea Valdés sobre escriptura pura, heterodòxia i optimisme espacial. Obrim la metàfora de les eines toves, i la ressonància semàntica dels òrgans, siguin llengües o genitals, atrapats pels rudiments tècnics de les màquines. Parlem de l'ús del magnetòfon, la fluïdesa del muntatge aeri i la recerca dels grups d'autoconsciència de Rivolta Femminile per a trobar en un entorn privat, no mixt, un espai de parla diferent. La conversa va ser enregistrada l'any 2020 a Hangar, al pic de la pandèmia, com un dels moviments d'inici d'una recerca que l’Andrea ha continuat desenvolupant fins a l'actualitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Andrea Valdés avorriment Carla Lonzi Creative Commons escriptura feminisme Hangar. Centre de producció i recerca artística Lee Lozano oralitat
27.07.2022
8 MIN
Castellà
Son[i]a #345. Clàudia Pagès
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista i escriptora Clàudia Pagès, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem d'habitar i escriure en diferents llengües, del fràgil equilibri entre la precisió i els artefactes, de l'spanglish i de lluitar pels castellanismes. Obrim també les lectures compartides com a estratègia per pensar juntes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Clàudia Pagès Creative Commons DIWO escriptura queer traducció
03.06.2022
25 MIN
Castellà
Son[i]a #351. Marina Garcés
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la filósofa, escritora i docent Marina Garcés que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem d'experiències vs models, lògiques paradòxiques, pràctiques de contrapoder i d'aprendre.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons educació Escenes eliminades Marina Garcés pedagogia pedagogia radical

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Maria F. Dolores que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra AMOQA Creative Commons Escenes eliminades
14.12.2021
115 MIN
Castellà
Son[i]a #342
El Palomar
més Informació

En aquest podcast parlem amb el col·lectiu El Palomar sobre art, dissidències i pedagogia. Ens fiquem de ple en les seves estratègies de resiliència i autocures. Xerrem sobre la importància de produir genealogies desobedients, abjectes i situades, amb tota la dificultat que implica fer memòria a Espanya. Compartim l'experiència i el trauma de la recerca encarnada. Rellegim també l'experiència pandèmica des de l'aprenentatge de la crisi silenciada de la Sida. El tacte i la festa queer apareixen com a possibilitat política i com a reductes de resistència, des dels quals les pulsions s'alliberen, els límits es transgredeixen i desapareixen, encara que sigui temporalment, les hostilitats d'un món heterocentrat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a creació colectiva crisi de la SIDA El Palomar Mariokissme queer R. Marcos Mota
12.06.2018
46 MIN
Castellà
Son[i]a #262
Maria F. Dolores/AMOQA
més Informació

AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) és un projecte col·lectiu i autogestionat, dedicat a la recerca, estudi i programació d'activitats sobre sexualitat i gènere, que opera a Atenes des de l'any 2016.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a AMOQA arxiu Creative Commons queer
05.03.2020
91 MIN
Castellà
Son[i]a #307
Fefa Vila
més Informació

Fefa Vila Nuñez és artivista queer feminista, sociòloga, mare, assagista, docent i diverses coses més. A més a més, va ser impulsora del col·lectiu lèsbic LSD (1993-1998) que, al costat de La Radical Gai, va ser una referència als noranta de militància queer-artivista a l'Estat espanyol. Amb les seves accions político-artístiques, LSD i La Radi reivindicaven noves maneres d'entendre el cos, el sexe, la vida, la mort, el desig, l'amistat, les relacions familiars i laborals i l'acció política. En aquest podcast Fefa Vila reflexiona sobre el concepte del queer, com un estat d'estranyament militant en permanent redefinició. Traça també una lúcida i emotiva possible genealogia dels moviments queer, feministes i de dissidència sexual a l'estat espanyol des dels setanta fins a l'actualitat, que es bifurca en múltiples línies de fuga. Fefa ens parla també sobre la necessitat de viure altres sociabilitats, sobre altres models afectius-relacionals i sobre maternitat lesbiana.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M activisme Creative Commons criança crisi de la SIDA feminisme queer
22.05.2018
26 MIN
Castellà
SON[I]A #257. val flores
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb val flores que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades escriptura queer val flores
20.12.2017
9 MIN
Castellà
SON[I]A #247. María Salgado
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb María Salgado que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Escenes eliminades María Salgado
30.10.2017
57 MIN
Castellà
Son[i]a #247
María Salgado
més Informació

María Salgado parla sobre poesia low tech, sincretisme, spoken text, escriptura i oralitat, canals ocupats, virtuts del prefix an, drogues, i la tensió productiva entre les frases en ús al carrer i les que estan guardades als llibres.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Els més escoltats del nostre arxiu escriptura IDIORÍTMIES Lucrecia Dalt María Salgado oralitat poesia
Son[i]a #257 val flores
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58