05.02.2018
60 MIN
Anglès

Son[i]a #253
Martha Rosler

descarregar
cronologia
00:01
17:58
20:50
21:34
25:57
33:06
34:46
44:16

El feminisme va ser la primera forma d’activisme que va aparèixer en l’obra de Martha Rosler. Els seus fotomuntatges i vídeos dels anys setanta ja denunciaven l’explotació que els mitjans de comunicació i la publicitat exercien sobre les dones en perpetuar representacions estereotipades i cosificades. Des de llavors, i sempre des d’una perspectiva feminista, Rosler ha anat expandint els camps del seu compromís artístic per tal de denunciar les diferents estratègies de domini i control que el sistema capitalista desplega sobre les persones.

A través de vídeos, fotografies, instal·lacions, performances i assajos, l’artista dissecciona fenòmens com l’explotació laboral, l’imperialisme nord-americà, la immigració, els límits entre l’esfera pública i la privada, la gentrificació urbana, l’accés a l’habitatge, la guerra, els sistemes de vigilància o la comercialització del jo en l’era de les xarxes socials. Rosler adverteix de la necessitat d’analitzar la “semiòtica de la nostra existència” i insisteix a través de la seva pràctica artística, docent i assatgística en què les imatges que ens envolten no són innocents i que només a través d’una mirada crítica podem rebel·lar-nos contra els clixés que se’ns imposen.

Martha Rosler obre aquest SON[I]A amb una lúcida reflexió entorn dels espais polítics, psicològics i relacionals que generen els aeroports, com a metàfora del moment en què vivim. Rosler analitza i problematiza també la proliferació dels sistemes de vigilància i les representacions del jo en la societat contemporània, alhora que ens parla dels circuits de l’art als anys setanta, de l’escena seminal del vídeo art i de la necessitat de seguir perseguint utopies. I pel nostre propi gaudi, recollim la invitació de Rosler de reapropiar-nos de la seva “Semiotics of the Kitchen”.

Son[i]a #8M #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons feminisme fotografia Martha Rosler videoart
programes relacionats
7 destacats
18.11.2010
14 MIN
Castellà
Son[i]a #114
Chus Martínez
més Informació

Chus Martínez parla sobre l'exposició "Esteu a punt per a la televisió?".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a televisió Chus Martínez exposició Jean-Luc Godard Marta Minujin Marta Traba televisió
11.06.2019
59 MIN
Castellà
Son[i]a #290
María Ruido
més Informació

María Ruido ens parla sobre el poder polític de les imatges i el potencial subversiu de recursos cinematogràfics com el fora de camp, la veu en off o el muntatge, que ens ajuden a pensar i imaginar el món d'altres maneres. Reflexiona també sobre les relacions sempre contradictòries entre el poder crític i experimental de la cultura i la seva institucionalització. I ens introdueix en els processos creatius de peces com "Mater amatisíma", "Tiempo real", "Plan Rosebud", o la més recent Estado de malestar, on s'analitza la simptomatologia social i el sofriment psíquic als quals ens aboca el realisme capitalista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M cinema feminisme María Ruido podcasts més escoltats 2019 societat del malestar vídeo videoart
09.08.2018
23 MIN
Anglès
SON[I]A #253. Martha Rosler
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Martha Rosler que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades feminisme fotografia Martha Rosler
12.07.2017
80 MIN
Anglès
Son[i]a #243
Marysia Lewandowska
més Informació

Marysia Lewandowska parla del Women’s Audio Archive, de la necessitat vital de generar contrarrelats en el marc dels règims totalitaris, de com es teixien xarxes abans de la xarxes, de les fronteres entre el privat i el públic, del procés de negociació que produeix el desplaçament d'un àmbit a l'altre, de les responsabilitats de l'arxiu i de la potencialitat de generar converses des de l'art.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M 14 anys y 14 registres memorables de RWM Creative Commons feminisme Marysia Lewandowska oralitat podcasts duracionals Women’s Audio Archive
03.11.2015
46 MIN
Anglès
Son[i]a #216
Franco "Bifo" Berardi
més Informació

Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Franco Berardi "Bifo" neoliberalisme Occupy Movement societat del malestar
07.01.2015
22 MIN
Anglès
Son[i]a #201
Georges Didi-Huberman
més Informació

Entrevista amb Georges Didi-Huberman sobre els problemes relacionats amb la nostra manera de veure i interpretar les imatges, una qüestió problemàtica que es deriva de la pròpia definició d'imatge, i de la jerarquia que històricament ha estat imposada a la dialèctica entre paraules i imatges.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #PEImacba Els més escoltats del nostre arxiu filosofia fotografia Georges Didi-Huberman psicoanàlisi
27.01.2011
14 MIN
Anglès
Son[i]a #119
Allan Sekula
més Informació

Entrevista amb Allan Sekula sobre la relació entre art i fotografia, l'activisme artístic, el rol de l'artista dins l'esfera pública i sobre "Waiting for Tear Gas".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 2006-2016: els podcasts més escoltats en deu anys activisme Allan Sekula DEP el més escoltat el 2014 fotografia
Son[i]a #253 Martha Rosler
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58