Son[i]a #114
Chus Martínez
“Esteu a punt per a la televisió?” no es tracta d’una exposició sobre la televisió, sinó des de la televisió, en què uns inquilins d’excepció, artistes i pensadors, han «pres» el mitjà televisiu per obligar-lo a parlar una altra llengua i provocar una fèrtil irritació. L’exposició reuneix peces creades entre 1960 i l’actualitat per 150 creadors i professionals de la televisió, com Chris Burden, Jef Cornelis, Martin Kippenberger, David Lamelas, Guy Debord, Richard Serra, Bill Viola, Martha Rosler, Lucio Fontana, Samuel Beckett, Jan Dibbets, Joan Jonas, Peter Weibel, Dara Birnbaum, John Berger, Alexander Kluge, Antoni Muntadas, Harun Farocki, Paloma Chamorro, Joaquín Soler Serrano, Marta Traba, Robert Hughes, Judith Barry i Andy Warhol, entre d’altres.
Aquesta mostra ha comptat amb la col·laboració de Dora García, en la formalització del guió; Johan Grimonprez i Félix Pérez-Hita, en la concepció de dos programes especials sobre la televisió i internet, i Albert Serra, en la interrelació de la televisió amb el cinema, que a més presenta una minisèrie inèdita filmada al MACBA.
programes relacionats
Transcripció
Transcripció de TV ON THE RADIO #2, a càrrec de Kenneth Goldsmith.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Martha Rosler que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Martha Rosler
Martha Rosler analitza i problematiza la proliferació dels sistemes de vigilància i les representacions del jo en la societat contemporània, alhora que ens parla dels circuits de l'art als anys setanta, de l'escena seminal del vídeo art i de la necessitat de seguir perseguint utopies.
Variacions per a una altra peça dramàtica
Presentada a las sales del Museu el 23 de febrer de 2013 com a part del programa MACBA és viu, "Cascando. Variacions per a una altra peça dramàtica" utilitza un text radiofònic de Samuel Beckett, adaptat i produït per Joan Morey.
Judith Barry
Les instal·lacions de Judith Barry són una cruïlla de disciplines (arquitectura, escultura, cinema, vídeo, performance) forjada als anys setanta com a fruit de l’arribada de les teories de la postmodernitat al món de l’art. Bona part del treball de Barry, molt vinculat al feminisme, tracta qüestions al voltant de la identitat de gènere i de la relació del subjecte amb l’entorn urbà.
Han Nefkens
Entrevista amb Han Nefkens sobre art, escriptura, col·leccionisme i mecenatge, amb motiu de la recent presentació del Premi Fundació Han Nefkens MACBA.
Transcripció
Transcripció de TV ON THE RADIO #1, a càrrec de Kenneth Goldsmith.
En aquest programa observem què passa quan tractem les obres visuals com si fossin àudio. En la majoria de casos, els sons dels treballs visuals funcionen perfectament com experiències d'escolta autònomes.
Quan la televisió col·lisiona amb l'art sonor, sorgeix una nova i desconcertant banda sonora, concebible únicament com el producte del sampleig, reciclatge i remescla compulsiva de materials provinents de l'esfera televisiva. En aquesta selecció escoltarem deu peces de la llarga història de treballs sonors inspirats o directament relacionats amb el món de la televisió.
Jef Cornelis
Jef Cornelis és un dels pioners en la investigació del llenguatge televisiu en relació amb el videoart, el documental, la lectura de la història des del present, així com de l'anàlsi del que significa fer una pel·lícula.
Manuel J. Borja-Villel, Bartomeu Marí i Joan Jonas parlen sobre l'exposició "Joan Jonas. Timelines".