Son[i]a #290
María Ruido
María Ruido és artista, realitzadora, escriptora, docent i investigadora. Els seus assajos fílmics són el resultat d’intensos processos de documentació i també d’introspecció vital, perquè tots i cadascun d’ells parteixen d’experiències de la seva pròpia vida. El personal és sempre polític en l’obra de Ruido. Una obra que reflexiona sobre el paper de la família i la maternitat en les nostres societats neoliberals, sobre la relació entre producció i reproducció, sobre la construcció de la memòria personal i col·lectiva i la necessitat de conquerir terrenys de sobirania visual, així com sobre les representacions i noves modalitats de treball. Per a això recorre a una mena de palimpsest conceptual en el qual conviuen estratègies com els materials d’arxiu, l’apropiacionisme, el collage, el documental, el videoart o la performance.
En aquest podcast María Ruido ens parla sobre el poder polític de les imatges i el potencial subversiu de recursos cinematogràfics com el fora de camp, la veu en off o el muntatge, que ens ajuden a pensar i imaginar el món d’altres maneres. Reflexiona també sobre les relacions sempre contradictòries entre el poder crític i experimental de la cultura i la seva institucionalització. I ens introdueix en els processos creatius de peces com “Mater amatisíma”, “Tiempo real”, “Plan Rosebud”, o la més recent Estado de malestar, on s’analitza la simptomatologia social i el sofriment psíquic als quals ens aboca el realisme capitalista.
programes relacionats
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de la nostra conversa amb la video artista, activista i investigadora Marina Gržinić, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Marina reflexiona sobre la seva trajectòria, juntament amb Aina Šmid, en el camp del video art i els new media, des dels anys 80 fins al dia d'avui, des d'una perspectiva socialista i feminista militante.
Mark Fisher
L'impacte cultural de l'obra de Mark Fisher continua creixent anys després de la seva desaparició el 2017. La seva crua però sempre propera dissecció del sistema i els seus problemes endèmics es va plasmar en assajos, posts i llibres, com el que va suscitar aquesta conversa, "Capitalist Realism”. El llibre incideix en la perillosa connexió entre el Neoliberalisme i la salut mental, gairebé a manera de tràgic presagi de la seva mort, però és molt més que això. En aquest podcast, Fisher parla sobre l’allau de repercussions del col·lapse financer de 2008, especialment en relació a la idea del capitalisme com a únic marc possible.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, escriptora i comissària Maite Garbayo-Maeztu que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem d'objectes amb agència, de llengües del nosaltres i les tretes filosòfiques de Sor Juana Inés de la Cruz.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb María Ruido que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Marina Gržinić
Marina Gržinić parla sobre amnèsia, afàsia i encongiment, sobre biopoder i necropolítica, fronteres i volums, corpus i cadàvers, sobre paisatges mortals, intestins, hologrames, i sobre la preocupant miniaturització de l'afectivitat i l'empatia com un procés paral·lel a l'acceleració tecnològica.
Martha Rosler
Martha Rosler analitza i problematiza la proliferació dels sistemes de vigilància i les representacions del jo en la societat contemporània, alhora que ens parla dels circuits de l'art als anys setanta, de l'escena seminal del vídeo art i de la necessitat de seguir perseguint utopies.
Dora García
Dora García desenvolupa projectes que tendeixen al creixement infinit recorrent a pràctiques com el teatre invisible, les notes a peu de pàgina o l'exploració per serendipia. A FONS ÀUDIO #38 ens parla sobre els seus projectes, els seus mètodes de treball i els inesgotables transvasaments històrics entre psicoanàlisis i literatura.
Franco "Bifo" Berardi
Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.