11.06.2019
59 MIN
Castellà

Son[i]a #290
María Ruido

descarregar
cronologia
00:01
03:51
05:42
08:59
13:58
16:28
20:10
20:10
27:21
31:51
34:32
40:47
47:00
57:26

María Ruido és artista, realitzadora, escriptora, docent i investigadora. Els seus assajos fílmics són el resultat d’intensos processos de documentació i també d’introspecció vital, perquè tots i cadascun d’ells parteixen d’experiències de la seva pròpia vida. El personal és sempre polític en l’obra de Ruido. Una obra que reflexiona sobre el paper de la família i la maternitat en les nostres societats neoliberals, sobre la relació entre producció i reproducció, sobre la construcció de la memòria personal i col·lectiva i la necessitat de conquerir terrenys de sobirania visual, així com sobre les representacions i noves modalitats de treball. Per a això recorre a una mena de palimpsest conceptual en el qual conviuen estratègies com els materials d’arxiu, l’apropiacionisme, el collage, el documental, el videoart o la performance.

En aquest podcast María Ruido ens parla sobre el poder polític de les imatges i el potencial subversiu de recursos cinematogràfics com el fora de camp, la veu en off o el muntatge, que ens ajuden a pensar i imaginar el món d’altres maneres. Reflexiona també sobre les relacions sempre contradictòries entre el poder crític i experimental de la cultura i la seva institucionalització. I ens introdueix en els processos creatius de peces com “Mater amatisíma”, “Tiempo real”, “Plan Rosebud”, o la més recent Estado de malestar, on s’analitza la simptomatologia social i el sofriment psíquic als quals ens aboca el realisme capitalista.

Son[i]a #8M cinema feminisme María Ruido podcasts més escoltats 2019 societat del malestar vídeo videoart
programes relacionats
8 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de la nostra conversa amb la video artista, activista i investigadora Marina Gržinić, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Marina reflexiona sobre la seva trajectòria, juntament amb Aina Šmid, en el camp del video art i els new media, des dels anys 80 fins al dia d'avui, des d'una perspectiva socialista i feminista militante.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons dissidència sexual Escenes eliminades Marina Gržinić Re-Imagine Europe socialisme videoart

Recuperem aquí fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, escriptora i comissària Maite Garbayo-Maeztu que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem d'objectes amb agència, de llengües del nosaltres i les tretes filosòfiques de Sor Juana Inés de la Cruz.

 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades feminisme Maite Garbayo-Maeztu
21.08.2019
28 MIN
Castellà
SON[I]A #290. María Ruido
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb María Ruido que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades feminisme María Ruido
10.12.2018
53 MIN
Anglès
Son[i]a #277
Marina Gržinić
més Informació

Marina Gržinić parla sobre amnèsia, afàsia i encongiment, sobre biopoder i necropolítica, fronteres i volums, corpus i cadàvers, sobre paisatges mortals, intestins, hologrames, i sobre la preocupant miniaturització de l'afectivitat i l'empatia com un procés paral·lel a l'acceleració tecnològica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Antye Greie Creative Commons crisi migratòria Marina Gržinić Re-Imagine Europe societat del malestar
05.02.2018
60 MIN
Anglès
Son[i]a #253
Martha Rosler
més Informació

Martha Rosler analitza i problematiza la proliferació dels sistemes de vigilància i les representacions del jo en la societat contemporània, alhora que ens parla dels circuits de l'art als anys setanta, de l'escena seminal del vídeo art i de la necessitat de seguir perseguint utopies.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons feminisme fotografia Martha Rosler videoart
28.01.2016
38 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #38
Dora García
més Informació

Dora García desenvolupa projectes que tendeixen al creixement infinit recorrent a pràctiques com el teatre invisible, les notes a peu de pàgina o l'exploració per serendipia. A FONS ÀUDIO #38 ens parla sobre els seus projectes, els seus mètodes de treball i els inesgotables transvasaments històrics entre psicoanàlisis i literatura.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials #8M Col·lecció MACBA Creative Commons Dora García James Joyce
03.11.2015
46 MIN
Anglès
Son[i]a #216
Franco "Bifo" Berardi
més Informació

Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Franco Berardi "Bifo" neoliberalisme Occupy Movement societat del malestar
08.03.2012
28 MIN
Anglès
Son[i]a #148
Mark Fisher
més Informació

L'impacte cultural de l'obra de Mark Fisher continua creixent anys després de la seva desaparició el 2017. La seva crua però sempre propera dissecció del sistema i els seus problemes endèmics es va plasmar en assajos, posts i llibres, com el que va suscitar aquesta conversa, "Capitalist Realism”. El llibre incideix en la perillosa connexió entre el Neoliberalisme i la salut mental, gairebé a manera de tràgic presagi de la seva mort, però és molt més que això. En aquest podcast, Fisher parla sobre l’allau de repercussions del col·lapse financer de 2008, especialment en relació a la idea del capitalisme com a únic marc possible.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #290 María Ruido
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58