12.11.2013
18 MIN
Català

FONS ÀUDIO #23
Oriol Vilanova

descarregar
cronologia
00:14
03:30
06:55
10:00
15:55

Bona part de la producció artística d’Oriol Vilanova (Barcelona, 1980) s’articula a partir de la contraposició de conceptes antitètics: la còpia i l’original, la memòria i l’oblit, la col·lecció i la iconoclàstia, la imatge i la seva desaparició.

No tan sols pel poder simbòlic i el potencial estètic i semàntic que es desprèn d’aquesta oposició, si no també com a estratègia per explorar els espais intermedis, els intervals, els trànsits, tal com ell els anomena, entre aquestes idees antagòniques. La seva pròpia pràctica artística neix de fet de trànsits similars, entre el mercat de les puces i l’estudi, entre la carera d’arquitectura i l’interès per l’art (primer com a espectador, i més tard com a productor).

Les tres peces d’Oriol Vilanova que formen part del fons de la Col·lecció MACBA són una bona mostra d’algunes de les idees recurrents de la seva obra. La repetició com a modus operandi, present en les dues col·leccions de postals, “Forjadores de Imperio” i “Còpies”, però també en la multiplicitat d’espais i panells de fusta de “John”, serveix a l’artista per reflexionar sobre una sèrie de temes clau que trobem en altres peces de la seva trajectòria.

La relectura dels materials adquirits en mercats de segona mà és sovint el punt de partida per parlar del fet mateix de col·leccionar i classificar, o de la funcionalitat de l’arquitectura urbana; per donar voltes al caràcter mal·leable de la història; per repensar l’espai d’exposició amb estructures que obliguen el públic a interactuar amb l’obra de manera directa; o per dirigir l’atenció de l’espectador sobre la importància de l’arxiu en l’ecosistema artístic contemporani, com a registre històric i com a font de noves narratives.

Escaleta del programa
00:14 “Forjadores de Imperio” (2009)
03:30 El mercat de les puces
06:55 “John” (2012)
10:00 “Còpies” (2000 – en procés)
15.55 Col·leccions obertes i tancades

Altres FONS ÀUDIO:
FONS AUDIO #22. Xavier Ribas
FONS AUDIO #21. Eric Baudelaire
FONS AUDIO #20. Sandra Balsells
FONS AUDIO #19. Eulàlia Grau
FONS AUDIO #18. Erick Beltrán
FONS AUDIO #17. Judith Barry
FONS AUDIO #16. Perejaume
 

Especials FONS ÀUDIO #intenciópoètica Col·lecció MACBA Creative Commons FONS ÀUDIO Oriol Vilanova
programes relacionats
8 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb l'artista Francesc Torres que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem de la història com a sediment físic i objectual, a través dos treballs: "Memoria fragmentada. 11-S NY Artefactes a l'hangar 17", 2011 i  "Cincuenta lluvias", 1991. I acabem amb una reflexió sobre la instal·lació com a dispositiu de narració que propicia una lectura esfèrica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Francesc Torres instal·lació memòria
09.05.2021
75 MIN
Català
FONS ÀUDIO #50
Francesc Torres
més Informació

Francesc Torres (Barcelona, 1948) és artista, assagista, poeta, col·leccionista i comissari d'exposicions. Vinculat a l'art conceptual des de finals dels seixanta, ha estat a més una figura pionera en l'ús de la instal·lació com a dispositiu artístic i narratiu amb el qual investigar les possibilitats de l'espai expositiu, de l'objecte artístic i de les interaccions que s'estableixen entre el públic i l'obra. La memòria històrica, entesa com a categoria política, ha estat una altra constant en el seu treball. En aquest podcast, Francesc Torres  contextualitza un seguit d'obres seves a la Col·lecció MACBA, alhora que repassa els seus anys a París treballant amb Piotr Kowalski, les seves primeres perfomances als Estats Units, reflexiona sobre les propietats estètico-polítiques de la instal·lació, sobre memòria històrica, col·leccionisme i sobre el paper dels museus.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Creative Commons Francesc Torres instal·lació memòria
13.02.2014
39 MIN
Català
FONS ÀUDIO #24
Antoni Abad
més Informació

Antoni Abad traça un recorregut des dels seus primers treballs escultòrics fins als projectes col·lectius de comunicació mòbil actuals, passant per les videoinstal·lacions i el net.art.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Antoni Abad Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons FONS ÀUDIO

Bartomeu Marí parla sobre l'exposició "Gil J Wolman. Sóc immortal i estic viu".

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Bartomeu Marí exposició Gil J Wolman lletrisme poesia sonora

Aquesta és una conversa per email amb el col·leccionista de poesia sonora i veu Eduard Escoffet, que va tenir lloc a l'estiu de 2013.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra MEMORABILIA Conversa Creative Commons Eduard Escoffet MEMORABILIA poesia poesia sonora
17.09.2010
73 MIN
Anglès
WOLMAN, LETTRISM, SOUND POETRY AND BEYOND
més Informació

L'obra sonora de Gil J Wolman, sovint ignorada, anticipa la poesia sonora i constitueix una de les forces vives de la poesia lletrista. Aquest programa de ràdio reconstrueix el vincle entre el lletrisme, la poesia sonora i l'obra d'algunes figures aïllades però essencials en aquest camp.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Frédéric Acquaviva Gil J Wolman lletrisme poesia sonora veu
27.09.2013
20 MIN
Català
Oriol Vilanova recita "Còpies"
més Informació

En aquesta peça sonora, Oriol Vilanova recita, un darrere l'altre i sense cap ordre, els més de mil noms de les ciutats que protagonitzen la col·lecció d'arcs de triomf de “Còpies”, obra de la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Oriol Vilanova poesia poesia sonora
19.06.2007
13 MIN
Castellà
Son[i]a #63
Francesc Torres
més Informació

Entrevista a Francesc Torres amb motiu de l'exposició al MACBA Da capo

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a dibuix exposició Francesc Torres instal·lació política
FONS ÀUDIO #23 Oriol Vilanova
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58