05.11.2021
92 MIN
Castellà

Son[i]a #340
Jaime Vindel

descarregar
cronologia
00:01
02:51
13:04
14:38
15:43
19:15
23:05
24:14
26:09
33:51
46:51
49:20
59:10
64:00
70:29
71:12
75:15
79:50
83:40
89:15
Son[i]a #340

Jaime Vindel és investigador, docent i assagista. D’un temps ençà, ha posat el focus en l’estudi de la relació entre les metàfores de la física termodinàmica i els imaginaris culturals de la modernitat fòssil, per tal d’arribar a una revisió ecopolítica de la història de l’art i la cultura visual. A “Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial”, el seu llibre més recent, Vindel revisa el paper decisiu que han jugat els combustibles fòssils en les produccions culturals dels dos darrers segles, naturalitzant una cosmovisió productivista tendent a legitimar pràctiques ecocides i extractivisme colonial, i que pronuncia, encara més si és possible, la ruptura radical dels cicles ecològics en els modes de producció.

En aquest podcast parlem amb Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l’extirpació dels objectes dels seus llocs d’origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d’uns determinats imaginaris visuals. En arribar al moment actual de crisi ecosocial amb possibles solucions tecno-solucionistes i ecofascistes, des de la vora mateixa del precipici, Vindel ens convida a abandonar la inèrcia, repensar la idea de la fi del món, reformatar la nostra imaginació històrica i transformar la nostra mirada ecològica sobre la realitat.

Conversa: Verónica Lahitte, Albert Tarrats i Anna Ramos. Edició: Verónica Lahitte. Muntatge sonor: Albert Tarrats i Anna Ramos. So: llibreria sonora d'Aalbers.
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement imaginació política Jaime Vindel
programes relacionats
7 destacats

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora i assajista Cara New Daggett que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem sobre el Mayapple Energy Transition Collective, les pràctiques de citació feminista, l'escriptura col·lectiva i les dificultats que l'acadèmia encara té amb aquesta mena d'exercicis. Compartim la traumàtica experiència de ser trolejada després d'escriure el seu assaig "Petro-masculinity: Fossil Fuels and Authoritarian Desire". També posem sobre la taula la pandèmia i la criança, amb la crisi climàtica en l'horitzó.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Cara New Daggett col·lectiu combustibles fòssils Creative Commons criança escriptura
05.01.2022
17 MIN
Castellà
Son[i]a #341. Maria Ptqk
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora, assajista, comissària i divulgadora científica Maria Ptqk, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Obrim la porta a les epistemologies indígenes per a assenyalar els mecanismes de producció i legitimació del coneixement occidentals, problematitzem la noció d'espècie invasora i, tres dècades després del "Manifest Cíborg"(1985), fiquem en una ampolla una pregunta de Maria Ptqk per a Donna Haraway.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Donna Haraway ecofeminisme Escenes eliminades Maria Ptqk naturacultura
19.11.2021
70 MIN
Castellà
Son[i]a #341
Maria Ptqk
més Informació

Xerrem amb la investigadora i comissària Maria Ptqk sobre les possibles aliances metodològiques entre l'art i la ciència. Revisem la dimensió narrativa del coneixement científic, via Donna Haraway, així com les relacions simbiòtiques entre organismes interdependents, de la mà de Lynn Margulis. Repensem els límits sempre complexos entre el cultural i el natural, i abracem el monstruós, per a reivindicar un paradigma multiespècies, que desplaça la supremacia humana.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons Donna Haraway escriptura Maria Ptqk naturacultura
20.06.2017
65 MIN
Castellà
Son[i]a #241
Yayo Herrero
més Informació

L'ecofeminista Yayo Herrero parla sobre les diferents manifestacions de l’ecofeminisme; sobre la gestió política dels desitjos, les expectatives i les necessitats; sobre la importància dels treballs reproductius i la necessitat d'establir nous patrons de coresponsabilitat social i institucional; i sobre la gestió dels comuns.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
18.06.2018
47 MIN
Castellà
Son[i]a #263
Emilio Santiago Muiño
més Informació

Emilio Santiago Muiño parla sobre horts en museus, moviments socials i polítiques públiques, ecofascismes, acceleració, decreixement i sobre com un horitzó d'utopies més humils pot significar a llarg termini una manera de tornar a casa.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement Emilio Santiago Muiño imaginació política neoliberalisme
14.01.2022
90 MIN
Anglès
Son[i]a #343
Cara New Daggett
més Informació

Reavaluar i desfamiliaritzar les narratives històriques que es troben al nucli de les societats patriarcals blanques és una pràctica feminista necessària i en la qual Cara New Daggett, escriptora i investigadora en el camp de la política energètica, excel·leix. El seu enfocament genealògic de l'energia a “The Birth of Energy” revela les profundes implicacions polítiques d'aquest concepte nascut del vapor, tot evidenciant el vincle de l'energia al poder i al treball en els imaginaris actuals, i argumentant per què “una transició energètica no és tan senzilla com un simple canvi del tipus de combustible”. En aquest podcast, l'energia, el treball, les demandes utòpiques i els sindicats s'entrellacen amb les cultures del petroli, les petromasculinitats i l’ecomodernisme, per a reflexionar sobre el creixement, la dependència, l'endeutament i la possibilitat d'una transició energètica més enllà de l'extractivisme.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Cara New Daggett combustibles fòssils Creative Commons decreixement imaginació política Re-Imagine Europe
27.12.2021
23 MIN
Castellà
Son[i]a #340. Jaime Vindel
Escenes eliminades
més Informació

Recuperamos fragmentos inéditos de la conversación con Jaime Vindel, que no pudimos incluir en su momento. Diseccionamos la fractura estética producida en la modernidad, entre el arte y la ecología y el campo y la ciudad, con mención especial de las gasolineras y la cultura del automóvil, como dos de sus principales iconos. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Creative Commons ecofeminisme Escenes eliminades imaginació política Jaime Vindel
Son[i]a #340 Jaime Vindel
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58