14.01.2022
90 MIN
Anglès

Son[i]a #343
Cara New Daggett

descarregar
cronologia
00:01
03:15
05:18
16:39
23:20
28:52
36:38
40:55
47:45
51:44
57:54
64:09
71:08
79:46
85:06
Son[i]a #343

Reavaluar i desfamiliaritzar les narratives històriques que es troben al nucli de les societats patriarcals blanques és una pràctica feminista necessària i en la qual Cara New Daggett, escriptora i investigadora en el camp de la política energètica, excel·leix. El seu enfocament genealògic de l’energia a “The Birth of Energy” revela les profundes implicacions polítiques d’aquest concepte nascut del vapor, tot evidenciant el vincle de l’energia al poder i al treball en els imaginaris actuals, i argumentant per què “una transició energètica no és tan senzilla com un simple canvi del tipus de combustible”.

Daggett, que actualment és professora assistent al Departament de Ciències Polítiques de Virginia Tech, va encunyar la noció de “petromasculinitats” en un article homònim que descrivia el paper històric dels combustibles fòssils en el reforç de l’ordre patriarcal, canalitzant l’ansietat climàtica a través de desitjos autoritaris dins de l’extrema dreta. Cara New Daggett també és cofundadora del Mayapple Energy Transition Collective, juntament amb les seves amigues i acadèmiques Shannon Bell i Christine Labuski, amb les quals pensa en possibles relacions entre humans i energia per a una transició energètica justa.

En aquest podcast, l’energia, el treball, les demandes utòpiques i els sindicatss’entrellacen amb les cultures del petroli, les petromasculinitats i l’ecomodernisme, per a reflexionar sobre el creixement, la dependència, l’endeutament i la possibilitat d’una transició energètica més enllà de l’extractivisme. El decreixement, el desig, el plaer i la necessitat de noves estratègies narratives es revelen com a ingredients clau per a una recepta que ens permeti reimaginar altres formes de vida, ecològicament generoses amb la Terra.

Conversa: Albert Tarrats, Verónica Lahitte, Ricardo Cárdenas i Anna Ramos. Edició i producció: Albert Tarrats. Veu: Hiuwai Chu. So: llibreria sonora d'Albert Tarrats.
Son[i]a Canvi climàtic Cara New Daggett combustibles fòssils Creative Commons decreixement imaginació política Re-Imagine Europe
material addicional
1 resultats
programes relacionats
2 destacats

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la investigadora i assajista Cara New Daggett que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem sobre el Mayapple Energy Transition Collective, les pràctiques de citació feminista, l'escriptura col·lectiva i les dificultats que l'acadèmia encara té amb aquesta mena d'exercicis. Compartim la traumàtica experiència de ser trolejada després d'escriure el seu assaig "Petro-masculinity: Fossil Fuels and Authoritarian Desire". També posem sobre la taula la pandèmia i la criança, amb la crisi climàtica en l'horitzó.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Canvi climàtic Cara New Daggett col·lectiu combustibles fòssils Creative Commons criança escriptura
05.11.2021
92 MIN
Castellà
Son[i]a #340
Jaime Vindel
més Informació

En aquest podcast parlem amb l'investigador, docent i assagista Jaime Vindel sobre art, entropia i economia. Entrem en museus i gasolineres per a entendre la seva materialitat. Parlem sobre les exposicions universals del segle XIX i com l'extirpació dels objectes dels seus llocs d'origen es vincula directament al procés de degradació ecològica. Observem les seves estructures de ferro i vidre, fins arribar al formigó. Xerrem també sobre el carbó i el petroli, sobre el concepte de productivitat i el revers tenebrós d'uns determinats imaginaris visuals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Canvi climàtic Creative Commons decreixement imaginació política Jaime Vindel
Son[i]a #343 Cara New Daggett
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58