12.09.2019
67 MIN
Castellà

Son[i]a #297
Aura Cumes

descarregar
cronologia
00:01
00:39
03:16
07:23
11:27
15:43
17:15
21:30
24:25
25:52
32:14
37:16
41:05
43:49
46:07
52:40
55:47
60:19
61:02

Aura Cumes és investigadora, docent, escriptora i activista Maia Kaqchikel de Guatemala. La seva defensa dels drets socials i polítics dels pobles indígenes es basa en la desarticulació dels tres grans sistemes de dominació, despulla i expropiació amb els quals s’ha sotmès a les societats llatinoamericanes des del segle XVI: el colonialisme, el capitalisme i el patriarcat.

Aura Cumes reivindica una identitat maia que transcendeixi els límits del merament cultural per a construir un nosaltres col·lectiu i polític, pensant en present el que es vol ser i recuperant alhora la capacitat d’escriure la pròpia història. En aquest podcast Aura Cumes traça un lúcid recorregut històric a través dels processos colonials, analitzant els mecanismes de submissió, violència i usurpació amb els quals perversament s’ha anat modelant la identitat de l’indi-índia-servent relegat al progrés i benestar de l’home blanc, les seves famílies i el seu capital. Racisme i sexisme avancen així en paral·lel en una trama de depredació en la qual sovint s’entrecreuen les jerarquies.

Aura Cumes reflexiona també sobre la pluralitat ontològica que emana del “Popol Vuh”, el llibre sagrat dels maies; analitza les particularitats de les lluites de les dones indígenes que no poden unir les seves reivindicacions a les del feminisme blanc reproductor de les xacres del racisme colonial; i, finalment, narra algunes estratègies de resistència amb les quals els pobles maies, i en particular les dones, estan defensant les seves terres, recursos naturals i formes de vida.

Son[i]a antirracisme Aura Cumes lluites indígenes podcasts més escoltats 2019
programes relacionats
9 destacats
09.04.2024
12 MIN
Català
Son[i]a #385. Gabriel Chaile
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista de Tucumán Gabriel Chaile que no vam poder incloure en el seu moment. Parlem sobre la seva formació, entre l'escola pública, els records i l'observació de les habilitats familiars. Tornem a reivindicar la lentitud com a manera de ser i d’estar en el món, alhora que ens interroguem, amb Nestor García Canclini, sobre com pensar la convivència de parts que es pensen de manera diferent, en aquests temps convulsos.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antirracisme barro Creative Commons DIWO Escenas eliminadas Escenes eliminades fang Gabriel Chaile Re-Imagine Europe
29.04.2024
125 MIN
Castellà
Son[i]a #399
Ramón Grosfoguel
més Informació

En aquest podcast, el sociòleg i activista porto-riqueny Ramón Grosfoguel ens guia a través de segles d'obscurantisme a Europa, des de la reunió de Colom amb la Reina Isabel a Granada l’onze de gener de 1492, al debat de Bartolomé Las Casas i Juan Ginés de Sepúlveda que va donar les pautes per al racisme biològic i culturalista que encara perdura avui dia, per desmuntar la doctrina del descobriment, així com les pretensions universalistes i ahistòriques de l'eurocentrisme i de la modernitat que encara corren per l'acadèmia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Al-Andalus antiracisme colonialitat Creative Commons decolonialisme epistemicidi Ramon Grosfoguel
22.06.2020
79 MIN
Anglès
Son[i]a #314
AM Kanngieser
més Informació

La geògrafa política i artista sonora Anja Kanngieser opera entre les coordenades que uneixen espai i so, un col·lapse de disciplines totalment natural als seus ulls i que sol causar més estranyesa en el compartimentat món de l'acadèmia i les ciències, que en la indisciplinada pràctica artística.  En este podcast,  escoltem nosaltres a Anja Kanngieser. L’Anja reflexiona sobre l'escolta expandida, l'inaudible i el nostre antropocentrisme, narra el seu interès primigeni en la governança sonora i desmunta les moltes tensions que va acumular el projecte “Climates of listening”, amb el propòsit de partida d'amplificar les lluites aborígens a les illes del Pacífic per l'autodeterminació i l’auto-representació.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena Elvira Espejo Ayca, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem sobre el fluir de les estructures lingüístiques i els seus processos d'escriptura,  per tal d’introduir la noció d’”oralitura" i la importància del ritme del cant en els intercanvis a la seva comunitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Elvira Espejo Ayca escriptura lluites indígenes sud global
27.04.2023
67 MIN
Castellà
Son[i]a #371
Elvira Espejo Ayca
més Informació

Elvira Espejo Ayca és artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena. El seu treball fa emergir estratègies col·lectives que es resisteixen a la monoculturalització, en un camí d'anada i tornada, entre el rural i l'urbà, entre la pràctica ancestral i la mirada colonial, entre el sentipensamiento dels pobles originaris i el predomini de l'eurocentrisme acadèmic. En aquest podcast, ens submergim, “a tot pulmó”, en les converses i accions del el Museo Nacional de Etnografía y Folklore de La Paz (Bolivia) a la recerca d'una comprensió i respecte mutu, en l'acció de teixir i reteixir, de gestar i regestar els ponts i buits històrics entre dos mons.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Elvira Espejo Ayca lluites indígenes teixidores
02.10.2019
13 MIN
Castellà
SON[I]A #297. Aura Cumes
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Aura Cumes que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antirracisme Aura Cumes Creative Commons Escenes eliminades lluites indígenes
12.03.2018
76 MIN
Castellà
Son[i]a #255
Daniel Inclán
més Informació

L'historiador i violentòleg Daniel Inclán parla sobre cafè, zapatisme, política a la carta, hamburgueses, presents dilatats, paraulotes, narcisisme biogràfic, autoritarisme a la democràcia, blancor estètica i la nixtamalització del blat de moro.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons Daniel Inclán
16.03.2017
50 MIN
Castellà
Son[i]a #236
Raquel Gutiérrez
més Informació

Raquel Gutiérrez parla de revisió semàntica i experimentació política, del fracàs de la política d’"afegiu-hi dones i remeneu", de feminismes populars i lluita de dones, del que passa quan el Suma Qamaña (el bon viure) deixa de ser camí i es converteix en model i de com inscriure l'agenda de l'autonomia del cos en la seva noció de “la política en femení”.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M feminisme Raquel Gutiérrez
28.06.2012
28 MIN
Anglès
Son[i]a #156
Silvia Federici
més Informació

Entrevista amb Silvia Federici sobre nous models de comunalisme i de revaloració del treball reproductiu amb els quals proposa fer front a la crisi del sistema capitalista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M 14 anys y 14 registres memorables de RWM feminisme Silvia Federici
Son[i]a #297 Aura Cumes
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58