16.03.2017
50 MIN
Castellà

Son[i]a #236
Raquel Gutiérrez

descarregar
cronologia
01:21
04:22
07:55
11:43
12:38
18:48
22:38
29:25
30:00
35:27
36:14
41:25
47:05

Filòsofa, matemàtica, sociòloga i activista, la biografia de Raquel Gutiérrez s’escriu des de la militància, la guerrilla (com a integrant de l’Ejército Guerrillero Tupac Katari), la presó i la lluita social, amb especial implicació en la causa indígena boliviana i la lluita de dones  amb un discurs aferrat a la pràctica, tant als seus llibres com al grup de recerca que lidera a la Universidad Autònoma de Puebla (Mèxic), Raquel Gutiérrez anteposa el món reproductiu i de sustentació de la vida al productiu, privilegiat per les societats capitalistes i patriarcals en les seves polítiques i institucions.

Al seu discurs, parla en termes de recursos hídrics: fluxos, rierols, torrents, rius, marees, onatges i humitats, analogies a través de les quals diagnostica la necessitat urgent de canvi de paradigma i d’una “política en femení”, que transcendeixi radicalment al simplisme inoperatiu de l’agenda d’equitat i que reconegui la producció del comú com a habilitats que han de ser conreades culturalment.

SON[I]A parla amb Raquel Gutiérrez de revisió semàntica i experimentació política, del fracàs de la política d’”afegiu-hi dones i remeneu”, de feminismes populars i lluita de dones, del que passa quan el Suma Qamaña (el bon viure) deixa de ser camí i es converteix en model i de com inscriure l’agenda de l’autonomia del cos en la seva noció de “la política en femení”.

Son[i]a #8M feminisme Raquel Gutiérrez
programes relacionats
10 destacats
27.05.2024
71 MIN
Castellà
SON[I]A #402
Eva Maria Fjellheim
més Informació

En aquest podcast, la investigadora sami Eva Maria Fjellheim parteix d'una experiència íntima i personal, una fotografia de la seva besàvia provinent del seu àlbum familiar, per a desentranyar les lògiques colonials i racistes que van promoure els prejudicis associats a la identitat sami encara subjacents avui dia. Parlem d’epistemicidi, ignorància estratègica i colonialisme verd, però també de pràctiques ancestrals que ens sobreviuen i del territori com a cos.

mostrar-ne més mostrar-ne menys

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena Elvira Espejo Ayca, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Parlem sobre el fluir de les estructures lingüístiques i els seus processos d'escriptura,  per tal d’introduir la noció d’”oralitura" i la importància del ritme del cant en els intercanvis a la seva comunitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Elvira Espejo Ayca escriptura lluites indígenes sud global
27.04.2023
67 MIN
Castellà
Son[i]a #371
Elvira Espejo Ayca
més Informació

Elvira Espejo Ayca és artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena. El seu treball fa emergir estratègies col·lectives que es resisteixen a la monoculturalització, en un camí d'anada i tornada, entre el rural i l'urbà, entre la pràctica ancestral i la mirada colonial, entre el sentipensamiento dels pobles originaris i el predomini de l'eurocentrisme acadèmic. En aquest podcast, ens submergim, “a tot pulmó”, en les converses i accions del el Museo Nacional de Etnografía y Folklore de La Paz (Bolivia) a la recerca d'una comprensió i respecte mutu, en l'acció de teixir i reteixir, de gestar i regestar els ponts i buits històrics entre dos mons.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Elvira Espejo Ayca lluites indígenes teixidores
02.10.2019
13 MIN
Castellà
SON[I]A #297. Aura Cumes
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Aura Cumes que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antirracisme Aura Cumes Creative Commons Escenes eliminades lluites indígenes
12.03.2018
76 MIN
Castellà
Son[i]a #255
Daniel Inclán
més Informació

L'historiador i violentòleg Daniel Inclán parla sobre cafè, zapatisme, política a la carta, hamburgueses, presents dilatats, paraulotes, narcisisme biogràfic, autoritarisme a la democràcia, blancor estètica i la nixtamalització del blat de moro.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons Daniel Inclán
13.02.2019
77 MIN
Castellà
Son[i]a #282
Zenaida Osorio
més Informació

Zenaida Osorio fa una lectura crítica de les representacions de la pagesia a l'arxiu i relat oficial de Radio Sutatenza. A partir d'aquest cas d'estudi, Zenaida reflexiona sobre el contrast de les imatges de país -Colòmbia en aquest cas- que les xarxes de funcionaris oficials, productors visuals i investigadors acadèmics consideren legítimes.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a arxiu Radio Sutatenza Zenaida Osorio
12.09.2019
67 MIN
Castellà
Son[i]a #297
Aura Cumes
més Informació

Aura Cumes traça un lúcid recorregut històric a través dels processos colonials, analitzant els mecanismes de submissió, violència i usurpació amb els quals perversament s'ha anat modelant la identitat de l'indi-índia-servent relegat al progrés i benestar de l'home blanc, les seves famílies i el seu capital. Racisme i sexisme avancen així en paral·lel en una trama de depredació en la qual sovint s'entrecreuen les jerarquies.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Aura Cumes lluites indígenes podcasts més escoltats 2019

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Angela Dimitrakaki que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Angela Dimitrakaki Creative Commons Escenes eliminades feminisme
07.12.2015
45 MIN
Anglès
Son[i]a #220
Angela Dimitrakaki
més Informació

Angela Dimitrakaki parla sobre la nova crítica feminista; sobre els límits de la democràcia, les argúcies del postcapitalisme i l'ambivalència dels comuns. Revisem també les nocions de comissariat radical, pràctiques col·laboratives i art biopolític.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Angela Dimitrakaki els podcasts més escoltats de 2016 feminisme
28.06.2012
28 MIN
Anglès
Son[i]a #156
Silvia Federici
més Informació

Entrevista amb Silvia Federici sobre nous models de comunalisme i de revaloració del treball reproductiu amb els quals proposa fer front a la crisi del sistema capitalista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M 14 anys y 14 registres memorables de RWM feminisme Silvia Federici
Son[i]a #236 Raquel Gutiérrez
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58