14.05.2015
37 MIN
Anglès

Son[i]a #206
Fatima El-Tayeb

descarregar
cronologia
02:22
05:05
07:24
11:17
14:49
17:49
19:42
21:37
24:34
28:29

Fatima El-Tayeb és professora associada dels departaments de literatura i estudis ètnics, i directora d’estudis crítics de gènere, a la Universitat de Califòrnia, San Diego. També és autora de “European Others. Queering Ethnicity in Postnational Europe” publicat per la Universitat de Minnesota, entre molts altres assajos i treballs.

Al seu treball, Fatima denuncia l’amnèsia racial d’Europa, entesa com la supressió activa de l’origen europeu del concepte de “raça”, i la rellevància que la raça va tenir per a la construcció d’Europa tal com la coneixem. En aquest context s’entén, llavors, que el concepte de raça i els seus efectes, són portats des de fora del continent pels propis subjectes racialitzats: treballadors migrants, musulmans i persones no blanques en general.

Com a part d’aquesta narrativa, que Stuart Hall va denominar “internalista”, una Europa originària i autosuficient es presenta a si mateixa a l’avantguarda d’una línia temporal progressiva; mentre que tot allò extern al continent roman aparentment ancorat en un temps anterior. En aquesta Europa, que ignora els seus processos interns de racialització, l’europeu de color és una impossibilitat, permanentment ancorat en un altre lloc i un altre temps.

SON[I]A parla amb Fatima El-Tayeb sobre la necessitat de reevaluar la narrativa internalista d’Europa, i el discurs de la integració. El programa analitza el paper de la raça en la construcció d’aquest relat i proposa la formació i recuperació d’arxius com a estratègia per desplegar un altre tipus de narratives.

Son[i]a 14 anys y 14 registres memorables de RWM antirracisme decolonialisme Fatima El-Tayeb migra i colonialitat post-colonialisme queer
programes relacionats
10 destacats
02.01.2024
90 MIN
Anglès
Son[i]a #389
Françoise Vergès
més Informació

En aquest podcast, la politòloga, historiadora, activista i escriptora i Françoise Vergès analitza les polítiques socials i ambientals de la neteja i el desaprofitament, traçant i qüestionant les interaccions temporals i espaials que generen un lloc neutral de privació, esgotament i explotació. Es basa en les idees presentades en el seu assaig “Capitalocene, Waste, Race, and Gender” publicat a la revista e-flux l’any 2019, que explora l'economia i la política de l'esgotament, assenyalant el paper del capitalisme racial en la crisi climàtica. Vergès suggereix una relectura política i una comprensió de les necessitats bàsiques i els elements naturals a través de les nocions de neteja, higiene i medicina, i planteja preguntes sobre els supòsits de justícia i transformació social a través del repensament del museu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M antirracisme condicions de treball Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Françoise Vergès migra i colonialitat
12.01.2024
94 MIN
Anglès
Son[i]a #390
Hamja Ahsan
més Informació

Hamja Ahsan is a British artist, writer, curator and fanzine enthusiast. He is known for his raw critique of dominant culture and power structures, particularly in the context of cultural representation and identity. In this podcast, we talk Hamja Ahsan about the language of Shy Radicals, about neurodiversity and Islamophobia, and about the fictional utopian shy people’s Republic of Aspergistan. But also about fried chicken. Yes, mostly about fried chicken, really.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Creative Commons Hamja Ahsan

Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars antirracisme Creative Commons Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi
20.07.2015
15 MIN
Anglès
SON[I]A #206. Fatima El-Tayeb
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Fatima El-Tayeb que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Fatima El-Tayeb hip-hop queer

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Clémentine Deliss que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antropologia Clémentine Deliss Creative Commons descolonialització
10.12.2018
53 MIN
Anglès
Son[i]a #277
Marina Gržinić
més Informació

Marina Gržinić parla sobre amnèsia, afàsia i encongiment, sobre biopoder i necropolítica, fronteres i volums, corpus i cadàvers, sobre paisatges mortals, intestins, hologrames, i sobre la preocupant miniaturització de l'afectivitat i l'empatia com un procés paral·lel a l'acceleració tecnològica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Antye Greie Creative Commons crisi migratòria Marina Gržinić Re-Imagine Europe societat del malestar
03.02.2015
41 MIN
Anglès
Son[i]a #203
Rasha Salti
més Informació

Rasha Salti parla sobre la metodologia de rescat d'imatges que utilitza en les seves recerques, i sobre algunes de les seves repercussions. La seva anàlisi postcolonial sobre la producció artística durant la modernitat propicia noves narratives sobre els antics conceptes d’Orient i Occident, a més d’una reinterpretació de certes dates, claus per a la creació a banda i banda de la dialèctica de l’alteritat i per a l'aparició de discursos d’esquerres subjacents.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 2015bestshows decolonialisme migra i colonialitat Passat inquiet post-colonialisme Rasha Salti
20.04.2015
47 MIN
Anglès
Son[i]a #205
Clémentine Deliss
més Informació

Clémentine Deliss, directora del Museum der Weltkulturen de Frankfurt, parla de les problemàtiques actuals del museu post-etnogràfic i post-colonial i dels mecanismes que ha assajat aquests darrers anys per a contestar la ideologia de la conservació, com ara la "remediació" dels objectes de la col·lecció, el treball de camp al museu i l'apertura d'espais de treball, de producció i recerca, més enllà del lloc de l'emmagatzematge i el lloc de l'exposició.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antropologia Ben Vida Clémentine Deliss Descolonitzar el museu etnografia migra i colonialitat post-colonialisme
22.01.2015
22 MIN
Anglès
Son[i]a #202
Sigalit Landau
més Informació

Sigalit Landau habla acerca de su obra y de la metodología que utiliza a la hora de proponer su particular visión del mundo. Aborda también las contradicciones y las conexiones implícitas que, en su obra, se trazan entre la biografía, el territorio y la política, a la vez que analiza el papel del arte como el lenguaje mediante el cual puede dar cuentas de este cruce.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA post-colonialisme Sigalit Landau
24.02.2015
3 MIN
Anglès
SON[I]A #203. Rasha Salti
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Rasha Salti que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Passat inquiet Rasha Salti
Son[i]a #206 Fatima El-Tayeb
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58