17.09.2021
23 MIN
Castellà

FONS ÀUDIO #52
Cabello/Carceller

descarregar
cronologia
00:01
00:59
06:25
FONS ÀUDIO #52

Cabello/Carceller són el col·lectiu artístic format per Helena Cabello (París, 1963) i Ana Carceller (Madrid, 1964). Des d’inicis dels noranta treballen alternant i entremesclant performance, instal·lació, assaig, dibuix, vídeo, dansa, fotografia i poesia per a construir relats amb els quals qüestionen els rols identitaris i de gènere i ens ofereixen noves maneres d’habitar, sentir i representar el món.

A FONS ÀUDIO 52 Cabello/Carceller ens parlen sobre les seves dues obres presents a la Col·lecció MACBA: “Ya no me importa tu mirada, feb-94” i “A/O (Caso Céspedes), julio 2009-julio 2010”. I a través d’elles reflexionen sobre identitats diluïdes, sobre les possibilitats diverses dels gèneres i sobre la necessitat de crear noves representacions que desestabilitzin els patrons tradicionals amb els quals funcionen les nostres mirades. També ens conviden a reivindicar aquelles subjectivitats que la història s’ha encarregat d’esborrar sistemàticament de les seves pàgines. En aquest cas a través de la figura d’Elena/o de Céspedes, la primera dona, a més mulata, cirurgià/na de la història de la cristiandat, que va néixer al segle XVI a Granada com a dona i va viure gran part de la seva vida adulta com a home. L’estudi del cas Céspedes, com altres revisions d’identitats històriques que Cabello/Carceller realitzen en la seva obra, no respon a un impuls nostàlgic-mitològic, sinó a la voluntat de traçar noves genealogies que interconnectin i posin a dialogar aquests passats oblidats amb les nostres històries presents.

Conversa: Loli Acebal i Anna Ramos. Guió: Loli Acebal. Muntatge sonor: Roc Jiménez de Cisneros.
Especials FONS ÀUDIO Cabello/Carceller Col·lecció MACBA col·lectiu Creative Commons dissidència sexual feminisme queer
programes relacionats
7 destacats
10.10.2023
60 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #58
Lucía C. Pino
més Informació

L'artista Lucía C. Pino enfoca el seu treball escultòric com una conversa amb els materials, els mitjans i l'entorn, tant en relació amb la seva procedència com amb el lloc a ocupar, emfatitzant amb cada gest la seva dimensió performativa i d'interdependència. Una pràctica difícil d’acotar, que es deixa travessar per un ampli espectre d'interessos, referències i inquietuds, entre les quals la Lucía inclou els rituals de lectura, l'escriptura i el fer amb altres. A FONS ÀUDIO #58, Lucía C. Pino introdueix “Non-Slave Tenderness”, 2018. Conversamos con Lucía sobre ternura, sobre la cristalización de la viscosidad y lo fluido que se condensa en su trabajo.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Col·lecció MACBA condicions de treball Creative Commons DIWO escultura Lucía C. Pino queer tendresa
26.02.2021
68 MIN
Castellà
Son[i]a #325
Cabello/Carceller
més Informació

Cabello/Carceller són Helena Cabello i Ana Carceller, un col·lectiu artístic que des de principis dels noranta qüestiona les arbitrarietats i restriccions que la divisió de gènere imposa sobre els nostres cossos, espais, representacions i comportaments. En aquest podcast, Cabello/Carceller aposten per infiltrar-se en les institucions, per a assenyalar les maneres en què les veus queer són excloses sistemàticament dels espais de poder. A través de la seva obra repensem també aquests espais que habitem i deshabitem per tal de queeritzar-los i convertir-los en llocs de trànsit, improductius, a estones melancòlics, a estones alliberadors, des dels quals imaginar i activar noves existències. Activem amb elles la potencialitat política dels cossos, dels afectes, de la festivitat i la col·lectivitat. Però també recalem en les revoltes solitàries, les d'aquests cossos discordants que, amb la seva mera presència, ja estan fent política.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Cabello/Carceller col·lectiu queer
18.01.2024
82 MIN
Castellà
Son[i]a #391
Carlos Motta
més Informació

Carlos Motta entén les seves recerques com un espai potencial d'enunciació des del qual actuar com a contrapès a les narratives dominants en un gest afirmatiu per a reconèixer grups socials, identitats i comunitats, la veu de les quals ha estat suprimida pel poder colonial dominant. A través d'una pràctica multidisciplinària radical, la seva rúbrica es desdibuixa en l'ús de múltiples mitjans, des del vídeo, la instal·lació, l'escultura, la performance o el dibuix sobre paper. I al mateix temps, posa el focus en la trobada amb altres, amb treballs que aborden el coral, des de l'oralitat, el documental, el comissariat i l'organització de programes públics i simposis. En aquest podcast, parlem amb Carlos Motta sobre art, política, mercat i condicions de treball. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Carlos Motta condicions de treball Creative Commons dissidència sexual oralitat VIH
23.09.2022
48 MIN
Anglès
Son[i]a #358
Grant Watson
més Informació

Ens asseiem amb el comissari i investigador britànic Grant Watson per a parlar sobre tèxtils i les seves ramificacions materials i socials. En canvi, vam acabar xerrant sobre la seva pràctica al voltant de les entrevistes, donant lloc a una metaentrevista sobre entrevistes i el propi acte d'entrevistar. En aquest podcast, Grant Watson parla sobre l'actuació, l'edició, la demografia, la transferència, la captura de l'atmosfera d'una entrevista i altres temes que explora en un dels seus principals projectes en curs, “How We Behave”.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Grant Watson oralitat queer
01.07.2022
62 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #53
El Palomar
més Informació

A FONS ÀUDIO #53 El Palomar ens parlen sobre la seva obra a la col·lecció MACBA “No es homosexual simplemente el homófilo sino el cegado por el falo perdido”, projecte amb el qual rescaten un guió inèdit i inacabat de l'assagista i antropòleg Alberto Cardín i es proposen realitzar la pel·lícula amb els seus propis mitjans. A través de la seva relectura –i reescriptura– de la visió cinematogràfica de Cardín i un procés d'immersió i recerca minuciós sobre el seu entorn i context més immediat, El Palomar reconstrueixen una part de la història de les dissidències sexuals, encara avui dia plena de buits i absències. I la primera d'elles, la d'Alberto Cardín.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Creative Commons dissidència sexual El Palomar queer
12.06.2018
46 MIN
Castellà
Son[i]a #262
Maria F. Dolores/AMOQA
més Informació

AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) és un projecte col·lectiu i autogestionat, dedicat a la recerca, estudi i programació d'activitats sobre sexualitat i gènere, que opera a Atenes des de l'any 2016.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a AMOQA arxiu Creative Commons queer
05.03.2020
91 MIN
Castellà
Son[i]a #307
Fefa Vila
més Informació

Fefa Vila Nuñez és artivista queer feminista, sociòloga, mare, assagista, docent i diverses coses més. A més a més, va ser impulsora del col·lectiu lèsbic LSD (1993-1998) que, al costat de La Radical Gai, va ser una referència als noranta de militància queer-artivista a l'Estat espanyol. Amb les seves accions político-artístiques, LSD i La Radi reivindicaven noves maneres d'entendre el cos, el sexe, la vida, la mort, el desig, l'amistat, les relacions familiars i laborals i l'acció política. En aquest podcast Fefa Vila reflexiona sobre el concepte del queer, com un estat d'estranyament militant en permanent redefinició. Traça també una lúcida i emotiva possible genealogia dels moviments queer, feministes i de dissidència sexual a l'estat espanyol des dels setanta fins a l'actualitat, que es bifurca en múltiples línies de fuga. Fefa ens parla també sobre la necessitat de viure altres sociabilitats, sobre altres models afectius-relacionals i sobre maternitat lesbiana.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M activisme Creative Commons criança crisi de la SIDA feminisme queer
FONS ÀUDIO #52 Cabello/Carceller
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58