Son[i]a #358
Grant Watson
![Son[i]a #358](https://img.macba.cat/wp-content/uploads/2024/03/watson-intro.jpeg)
Grant Watson és un comissari i investigador resident a Londres. La seva pràctica inclou exposicions, publicacions i projectes d’entrevistes que giren entorn de temes com la política col·lectiva, les perspectives queer i feministes i una aproximació política als tèxtils, sempre amb un fort èmfasi en les narratives que trenquen amb la mirada hegemònica.
Alguns dels seus esforços més notables inclouen “bauhaus imaginista”, un gran projecte internacional que explora el caràcter transnacional de la Bauhaus i la seva recepció, “Folded Life: Talking Textile Politics”, que analitza els vincles entre els tèxtils, la subjectivitat i la vida personal, o “How We Behave”, encarregat per la plataforma de performance If I Can’t Dance a Amsterdam, que explora qüestions de la subjectivitat contemporània a través d’un arxiu d’entrevistes realitzades per tot el món, des de l’Índia fins al Brasil: “pensant a través de preguntes”, com diu ell mateix.
Ens vam asseure amb el Grant per a parlar sobre els tèxtils i les seves ramificacions materials i socials. En canvi, vam acabar xerrant sobre la seva pràctica al voltant de les entrevistes, donant lloc a una metaentrevista sobre entrevistes i el propi acte d’entrevistar. En aquest podcast, Grant Watson parla sobre l’actuació, l’edició, la demografia, la transferència, la captura de l’atmosfera d’una entrevista i altres temes que explora en un dels seus principals projectes en curs, “How We Behave”.
programes relacionats
Cabello/Carceller
A FONS ÀUDIO 52 el col·lectiu d'artistes Cabello/Carceller ens parlen sobre les seves dues obres presents a la Col·lecció MACBA: “Ya no me importa tu mirada, feb-94” i “A/O (Caso Céspedes), julio 2009-julio 2010”. I a través d'elles reflexionen sobre identitats diluïdes, sobre les possibilitats diverses dels gèneres i sobre la necessitat de crear noves representacions que desestabilitzin els patrons tradicionals amb els quals funcionen les nostres mirades.
El Palomar
En aquest podcast parlem amb el col·lectiu El Palomar sobre art, dissidències i pedagogia. Ens fiquem de ple en les seves estratègies de resiliència i autocures. Xerrem sobre la importància de produir genealogies desobedients, abjectes i situades, amb tota la dificultat que implica fer memòria a Espanya. Compartim l'experiència i el trauma de la recerca encarnada. Rellegim també l'experiència pandèmica des de l'aprenentatge de la crisi silenciada de la Sida. El tacte i la festa queer apareixen com a possibilitat política i com a reductes de resistència, des dels quals les pulsions s'alliberen, els límits es transgredeixen i desapareixen, encara que sigui temporalment, les hostilitats d'un món heterocentrat.
Marysia Lewandowska
Marysia Lewandowska parla del Women’s Audio Archive, de la necessitat vital de generar contrarrelats en el marc dels règims totalitaris, de com es teixien xarxes abans de la xarxes, de les fronteres entre el privat i el públic, del procés de negociació que produeix el desplaçament d'un àmbit a l'altre, de les responsabilitats de l'arxiu i de la potencialitat de generar converses des de l'art.
Teresa Lanceta
En aquesta conversa amb l'artista, historiadora de l'art, investigadora i educadora Teresa Lanceta el sentit del tacte reclama espai al de la mirada. A més, recuperem el saber del teixit en termes de col·lectivitat, com un codi obert per a les que el coneixen i el performen. I en aquest gest repetitiu i necessari, la tècnica esdevé forma i la forma, llenguatge. Desapareixen així els marges i apareixen rombes, sets, sargits… segons el moment vital. Un pensar i fer amb altres, i un viatge de viatges a través del qual una miríada d'objectes mundans prenen la paraula: cabdells de llana, coixins, catifes, gerres d'aigua i tovalloles de platja.