31.07.2017
46 MIN
Anglès

Son[i]a #244
Laura Mulvey

descarregar
cronologia
02:55
03:35
05:05
06:00
10:10
13:14
16:36
20:50
21:46
24:52
31:10
32:25
37:03
41:00

Profundament implicada en la segona ona del moviment feminista, Laura Mulvey va publicar el 1975 l’assaig “Visual Pleasure and Narrative Cinema”, considerat per molts un text fundacional de la teoria cinematogràfica feminista. Concebut com un manifest, tal com explica l’autora en aquesta conversa, va consistir en l’aplicació de la teoria psicoanalítica a l’imaginari produït pel cinema de Hollywood dels anys 30 fins als 60, que identificava l’espectador com una entitat masculina, i la dona com la imatge.

Mulvey reivindicava una lectura política de les nocions i el vocabulari de la psicoanàlisi (voyeurisme, scopofilia, fetitxe, por a la castració… ) que traduïa els binarismes postulats per Freud a la narrativa cinematogràfica clàssica. El text també va encunyar la noció de “mirada masculina”, amb la qual Mulvey assenyalava l’asimetria de poder en la representació i els papers assignats al gènere per subratllar l’agenda ideològica patriarcal de la indústria cinematogràfica americana.

Laura Mulvey aborda la pràctica cinematogràfica des de tots els angles possibles: directora de cinema, guionista, assagista, crítica, acadèmica i docent. A les seves pel·lícules, primer al costat de Peter Wollen, i més tard en solitari, així com en la seva implicació al British Film Institute o al seu treball acadèmic al Birkbeck College de la Universitat de Londres, Mulvey ha investigat aproximacions crítiques a la teoria del cinema, atravessades pel seu interès per explorar qüestions semiòtiques referents a la imatge, el pensament feminista i d’esquerres, i les possibilitats de la ruptura de la linealitat i la temporalitat.

En aquest SON[I]A, Laura Mulvey contextualitza, actualitza i matisa la profunda influència del seu text fonamental, que va revisar en posteriors reflexions com “Death 24x a Second. Stillness and the moving image”, al mateix temps que obre el debat a la “mirada queer” i “la blancor universal” de Hollywood. A més, Mulvey reivindica l’oralitat com una història des de sota i posa l’exemple dels “compilation films” (pel·lícules amb material d’arxiu reescrits amb una nova narrativa) com a espai per a una pràctica cinematogràfica feminista.

Son[i]a #8M #PEImacba cinema cinema al cub blanc feminisme Laura Mulvey
material addicional
1 resultats
programes relacionats
9 destacats
20.05.2021
76 MIN
Anglès
Son[i]a #332
Maite Garbayo-Maeztu
més Informació

La investigadora, escriptora i comissària Maite Garbayo-Maeztu parla sobre escriptura, maternitat i abandonaments de baixa intensitat. Esmicola la materialitat estètica dels cossos i convoca les cites a l'ensopec com a gestos per a entreteixir-se amb les que l’han precedit, com a actes d'alineació amorosa. Entre d’altres idees, la conversa ens descobreix la noció d’incalculabilitat, allò inèdit que ocorre en la trobada entre corporalitats, com un regal per als qui permeten amb la seva pràctica maneres inesperades, alienes a qualsevol planificació, de vivificar políticament el que els envolta.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a cos Creative Commons criança feminisme performance
11.05.2018
3 MIN
Anglès
SON[I]A #256. Nina Power
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Nina Power que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades Nina Power Re-Imagine Europe

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Griselda Pollock que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons Escenes eliminades feminisme Griselda Pollock
05.04.2018
37 MIN
Anglès
Son[i]a #256
Nina Power
més Informació

Nina Power reflexiona sobre el poder ideològic del llenguatge; sobre els sistemes de vigilància, control i violència estatal; i sobre la necessitat de revertir les lògiques salvatges del neoliberalisme a partir de les estratègies del comunalisme o la seva pròpia noció de “decapitalisme”.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #els 10 podcasts més escoltats de 2018 Creative Commons El Comú IDIORÍTMIES Jaume Ferrete Nina Power pensament crític Re-Imagine Europe veu
08.03.2018
58 MIN
Anglès
Son[i]a #254
Griselda Pollock
més Informació

Griselda Pollock ens parla sobre la seva participació en els moviments d'alliberament de la dona dels anys setanta a Anglaterra, així com sobre les confluències entre feminisme i història de l'art. Pollock defensa la necessitat de descentralitzar i pluralizar els sabers, i articular estratègies de resistència específiques per a cada context socio-polític. Així mateix, reflexiona sobre les tecnologies de la memòria, el trauma, les relacions edípiques i matern-filials, les narratives de progrés i l'ètica matrixial de Bracha Ettinger.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Creative Commons feminisme Griselda Pollock
28.02.2020
60 MIN
Anglès
Son[i]a #306
Isaac Julien
més Informació

L'obra d'Isaac Julien transita per espais liminals. Zones de confluència entre la fotografia, el cinema i la instal·lació; la coreografia i la dansa; la poesia i la música... i la infinitat de possibles iteracions, revisions i versions possibles que pot obrir un treball sistemàtic amb l'arxiu. Punts de trobada en els quals ficció, documental, narrativa i radicalitat convergeixen per a produir imaginaris i relats de factura estètica curosa i profunda acció política, que desafien, amb les seves temporalitats, construccions narratives i formes estètiques, les convencions del cinema blanc heterosexual. En aquest podcast Isaac Julien ens parla sobre la necessitat de donar veu i cos a la identitat i el desig dissident negre en l'imaginari audiovisual col·lectiu; sobre els seus continus transvasaments entre el món de l'art, el videoart i el cinema i sobre cinema expandit i muntatge coreogràfic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a cinema ampliat Creative Commons crisi de la SIDA dissidència sexual Isaac Julien queer queer negre
12.09.2017
15 MIN
Anglès
#244. Laura Mulvey
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Laura Mulvey que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra cinema Creative Commons Escenes eliminades Laura Mulvey
12.06.2017
55 MIN
Anglès
Son[i]a #240
Lizzie Borden
més Informació

La directora i activista Lizzie Borden parla sobre les seves tres primeres pel·lícules -"Re-grouping” (1976), "Born in Flames" (1983) i "Working Girls" (1986)-, sobre creació cinematogràfica inductiva i deductiva, sobre rodar sense guió, sobre la importància del muntatge, sobre l'ús de les estratègies documentals en pel·lícules de ficció, sobre la distribució alternativa com a forma d'activisme, sobre l'absència de representació de les dones en l'àmbit cinematogràfic i sobre la seva concepció de la televisió com a futur de l'audiovisual.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M cinema cinema al cub blanc Lizzie Borden
12.07.2017
80 MIN
Anglès
Son[i]a #243
Marysia Lewandowska
més Informació

Marysia Lewandowska parla del Women’s Audio Archive, de la necessitat vital de generar contrarrelats en el marc dels règims totalitaris, de com es teixien xarxes abans de la xarxes, de les fronteres entre el privat i el públic, del procés de negociació que produeix el desplaçament d'un àmbit a l'altre, de les responsabilitats de l'arxiu i de la potencialitat de generar converses des de l'art.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M 14 anys y 14 registres memorables de RWM Creative Commons feminisme Marysia Lewandowska oralitat podcasts duracionals Women’s Audio Archive
Son[i]a #244 Laura Mulvey
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58