28.02.2020
60 MIN
Anglès

Son[i]a #306
Isaac Julien

descarregar
cronologia
00:53
04:25
15:56
21:09
26:46
36:23
43:02

L’obra d’Isaac Julien transita per espais liminals. Zones de confluència entre la fotografia, el cinema i la instal·lació; la coreografia i la dansa; la poesia i la música… i la infinitat de possibles iteracions, revisions i versions possibles que pot obrir un treball sistemàtic amb l’arxiu. Punts de trobada en els quals ficció, documental, narrativa i radicalitat convergeixen per a produir imaginaris i relats de factura estètica curosa i profunda acció política, que desafien, amb les seves temporalitats, construccions narratives i formes estètiques, les convencions del cinema blanc heterosexual.

Fill d’immigrants del Carib, Julien va néixer a Londres el 1960. Va ser una figura clau de la nova ona del cinema independent negre que va emergir al Regne Unit a la dècada dels vuitanta, sota el govern de Margaret Thatcher, i membre fundador del col·lectiu Sankofa Film and Video Collective, fortament influenciat pels debats sobre poscolonialisme promoguts per teòrics com Homi Bhabha o Stuart Hall.

Amb els seus films i instal·lacions, Isaac Julien s’ocupa de la construcció d’un imaginari propi de la història i la cultura negra, així com de la negritud queer. A través de peces com “Looking for Langston“ (1989), “Young Soul Rebels” (1991), “Frantz Fanon: White Skin Black Mask” (1996) o “Lesson of the Hour” (2019), entre d’altres, ha traçat allò que ell mateix defineix com una “estètica reparacional”. La seva obra també projecta una mirada crítica cap a l’impacte de la globalització, el capital, les migracions i les noves formes de treball en el món actual.

En aquest podcast Isaac Julien ens parla sobre la necessitat de donar veu i cos a la identitat i el desig dissident negre en l’imaginari audiovisual col·lectiu com una estratègia de desmuntatge del projecte hegemonizant blanc. També reflexiona sobre els seus continus transvasaments entre el món de l’art, el videoart i el cinema, plasmats en recursos com el cinema expandit, el muntatge coreogràfic, la crisi de la narrativitat i la temporalitat, el moviment de l’espectador i les multi-pantalles, així com el treball de revisió constant amb i gràcies a l’arxiu. També confessa la seva desconfiança davant la promesa de radicalitat de les noves tecnologies al mateix temps que proposa altres maneres de mirar, amb el plaer i la bellesa sempre al punt de mira.

Son[i]a cinema ampliat Creative Commons crisi de la SIDA dissidència sexual Isaac Julien queer queer negre
material addicional
1 resultats
programes relacionats
8 destacats
20.03.2024
74 MIN
Anglès
Son[i]a #395
Imani Mason Jordan
més Informació

En aquest podcast a dues veus, la investigadora i dissenyadora Sophie Dyer i la geògrafa creativa Sasha Englemann entrellacen una narració especulativa amb transmissions imperfectes de satel·lits meteorològics en un diàleg contaminat per les metapràctiques feministes que travessen les sves operacions col·lectives. Juntes, parlen sobre els satèl·lits de la NOAA, construeixen aliances i coneixements sobre el clima, s'entrevisten ocasionalment com a amigues i ens guien a través de la generosa xarxa de pensadores feministes que informen la seva pràctica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a antirracisme Creative Commons DIWO escriptura poesia queer negre
04.05.2020
14 MIN
Anglès
Son[i]a #306. Isaac Julien
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Isaac Julien que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra crisi de la SIDA Isaac Julien queer negre
26.02.2019
4 MIN
Anglès
SON[I]A #274. FAKA
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb FAKA que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades FAKA queer queer negre
02.01.2019
49 MIN
Anglès
Son[i]a #279
Élisabeth Lebovici
més Informació

En aquest podcast Élisabeth Lebovici reflexiona sobre la crisi de la sida en la dècada dels vuitanta i sobre el paper crucial que l'art conceptual i l'activisme van jugar a l'hora de configurar nous paradigmes visuals i afectius que van donar veu a comunitats que la societat capitalista i liquidificada s'esforçava (i encara s'esforça) en invisibilitzar. Parlem també de poesia, pornografia, vagines, líquids i de tot aquest art que els museus es resisteixen a penjar a les seves parets.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme Creative Commons crisi de la SIDA Élisabeth Lebovici queer
15.11.2018
53 MIN
Anglès
Son[i]a #274
Faka
més Informació

Desire Marea i Fela Gucci parlen de la representació de la masculinitat i l'autocontrol, la vulnerabilitat, el feminisme de Siyakaka, la cultura pop sud-africana als anys 90, els cossos queer racialitzats, la música com a mitjà i de com afrontar les contradiccions.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a decolonialisme FAKA queer queer negre
31.07.2017
46 MIN
Anglès
Son[i]a #244
Laura Mulvey
més Informació

Laura Mulvey contextualitza, actualitza i matisa la profunda influència de “Visual Pleasure and Narrative Cinema”, text fundacional de la teoria cinematogràfica feminista i de la seva denúncia de la "mirada masculina" de Hollywood, al mateix temps que obre el debat a la “mirada queer” i “la blancor universal” de Hollywood. A més, Mulvey reivindica l'oralitat com una història des de sota i posa l'exemple dels “compilation films” (pel·lícules amb material d'arxiu reescrits amb una nova narrativa) com a espai per a una pràctica cinematogràfica feminista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M #PEImacba cinema cinema al cub blanc feminisme Laura Mulvey
12.06.2017
55 MIN
Anglès
Son[i]a #240
Lizzie Borden
més Informació

La directora i activista Lizzie Borden parla sobre les seves tres primeres pel·lícules -"Re-grouping” (1976), "Born in Flames" (1983) i "Working Girls" (1986)-, sobre creació cinematogràfica inductiva i deductiva, sobre rodar sense guió, sobre la importància del muntatge, sobre l'ús de les estratègies documentals en pel·lícules de ficció, sobre la distribució alternativa com a forma d'activisme, sobre l'absència de representació de les dones en l'àmbit cinematogràfic i sobre la seva concepció de la televisió com a futur de l'audiovisual.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M cinema cinema al cub blanc Lizzie Borden

Aquest programa proposa una escolta del techno-pop de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta com una breu però deliberada irrupció als regnes del pop/rock/soul/R&B.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca Interrupcions Interrupcions Mix queer selecció musical techno-pop Terre Thaemlitz
Son[i]a #306 Isaac Julien
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58