26.06.2023
57 MIN
Castellà

Son[i]a #376
Yaneth Valencia

descarregar
cronologia
00:01
07:04
08:10
09:51
11:09
12:33
14:11
16:40
18:47
23:37
24:04
25:34
26:32
29:19
30:43
31:45
34:32
36:09
38:18
39:53
41:19
44:30
45:49
49:01
51:12
52:31
54:16
Son[i]a #376

Yaneth Valencia és lideresa, activista, mare, poeta i la promotora comunitària de Lila Mujer. Espai polític d’acompanyament, creació col·lectiva i afirmació de la vida de dones negres amb VIH, Lila Mujer va arrencar l’any 2003 a Cali, Colòmbia, als barris populars “del puente para acá Juanchito”. Lila també és un “parto seco”, com li diuen en la tradició de la partería del Pacífic colombià al moment en què es trenquen aigües, abans de les contraccions del ventre, fruit de l’experiència de ser i sentir-se més que un diagnòstic VIH i encarnar l’estigma social de la “malaltia del desamor”. Des del pur instint d’autocura i el somni de generar un espai per a la sanació col·lectiva, Lila aixopluga, acompanya i dona feina a una família estesa de dones afrodescendents, hereves del cimarronatge, moltes d’elles travessades pel conflicte armat, i totes elles, afectades pel racisme institucional que els nega l’accés a infraestructures d’habitatge, educació i salut dignes.

En aquesta gran família, sostinguda a pols al llarg de vint anys, les dones fan pinya enfront de l’estigma de la malaltia cuinant juntes projectes de vida. A Lila Mujer la cuina és rebel i la xocolatada és perquè es “decideixi, amb c, per la vida”. Aquesta cuina saborosa és una de tantes capacitats en l’inventari d’habilitats, complicitats i somnis que s’escriuen col·lectivament. Pràctiques i sabers, com per exemple, la sembra de melics, amb la qual es recupera la tradició ancestral de vincle en el cimarronatge del Pacífic, amb la vida i el territori, i que esdevenen resistències davant l'”administració de la pobresa”, com anomena Yaneth a les intervencions institucionals, sense continuïtat, base social ni compromís.

Parlem amb Yaneth Valencia sobre els encreuaments entre vulnerabilitats que afecten les dones negres amb VIH a Colòmbia, vinculant el racisme a la falta d’un sistema de salut públic i analitzant la relació entre el virus i les violències patriarcals, que s’aguditzen amb la guerra i el desplaçament forçat de les poblacions negres i indígenes dels seus territoris. Somiem amb ella sobre un Centre de Recerca Popular del VIH i sobre un llibre que reculli la memòria de les dones de Lila. I escoltem, sobretot, la necessitat urgent i el desig anunciat en l’esclat social a Colòmbia, de “vivir sabroso” i en solidaritat amb el cosí i la cosina, el germà i la germana, inspirats encara en la filosofia ubuntu del “soc perquè som”.

<p>Conversa: Violeta Ospina, Lina Vanesa López Ortiz i Anna Ramos. Guió, producció sonora i veu: Violeta Ospina. Sons: André Chêdas, Violeta Ospina, Anna Ramos i convidats, a la cuina.</p><p>Imatge: il·lustració de Violeta Ospina</p>
Son[i]a antirracisme Creative Commons VIH Yaneth Valencia
programes relacionats
5 destacats
18.01.2024
82 MIN
Castellà
Son[i]a #391
Carlos Motta
més Informació

Carlos Motta entén les seves recerques com un espai potencial d'enunciació des del qual actuar com a contrapès a les narratives dominants en un gest afirmatiu per a reconèixer grups socials, identitats i comunitats, la veu de les quals ha estat suprimida pel poder colonial dominant. A través d'una pràctica multidisciplinària radical, la seva rúbrica es desdibuixa en l'ús de múltiples mitjans, des del vídeo, la instal·lació, l'escultura, la performance o el dibuix sobre paper. I al mateix temps, posa el focus en la trobada amb altres, amb treballs que aborden el coral, des de l'oralitat, el documental, el comissariat i l'organització de programes públics i simposis. En aquest podcast, parlem amb Carlos Motta sobre art, política, mercat i condicions de treball. 

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Carlos Motta condicions de treball Creative Commons dissidència sexual oralitat VIH

Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars antirracisme Creative Commons Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi
08.08.2023
16 MIN
Castellà
Son[i]a #376. Yaneth Valencia.
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb la lideressa, activista, mare, poeta i promotora comunitària de Lila Mujer Yaneth Valencia, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Conversem sobre viure (i sobreviure) amb l'estigma del VIH i sobre reinventar-se la vida. Parlem també de la dignitat que ofereix l'economia solidària, la necessitat d'aliances de tu a tu i d'alçar la veu per reclamar els teus drets.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra antirracisme Creative Commons crisi de la SIDA Escenes eliminades Yaneth Valencia
23.10.2018
53 MIN
Castellà
THERE ARE NO MORE TICKETS TO THE FUNERAL
més Informació

Aquest projecte de la investigadora i comissària Marta Echaves presenta una trama de relats personals complementaris i entrecreuats per a reconstruir la història silenciada d'una generació marcada per l'heroïna i el SIDA durant la dècada dels anys vuitanta a la Espanya postdictatorial.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials crisi de la SIDA Marta Echaves
02.01.2019
49 MIN
Anglès
Son[i]a #279
Élisabeth Lebovici
més Informació

En aquest podcast Élisabeth Lebovici reflexiona sobre la crisi de la sida en la dècada dels vuitanta i sobre el paper crucial que l'art conceptual i l'activisme van jugar a l'hora de configurar nous paradigmes visuals i afectius que van donar veu a comunitats que la societat capitalista i liquidificada s'esforçava (i encara s'esforça) en invisibilitzar. Parlem també de poesia, pornografia, vagines, líquids i de tot aquest art que els museus es resisteixen a penjar a les seves parets.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme Creative Commons crisi de la SIDA Élisabeth Lebovici queer
Son[i]a #376 Yaneth Valencia
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58