08.12.2018
59 MIN
Castellà

Son[i]a #281
José Luis Barrios Lara

descarregar
cronologia
02:06
04:46
06:17
11:53
13:00
19:45
20:57
26:21
27:34
29:56
35:15
37:25
38:13
41:55
43:04
47:30
53:22
55:56

Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió EuropeaMúsica i producció sonora a càrrec de Mario de Vega. Edició a càrrec de Dolores Acebal i André Chêdas

José Luis Barrios Lara és filòsof, historiador de l’art, comissari, crític, professor universitari i autor de nombrosos assajos i llibres. A la seva obra, Barrios reflexiona sobre les apories insalvables que tenen lloc al capitalisme global contemporani entre l’economia de lliure mercat i la democràcia com a sistema polític i judicial. Contradiccions els orígens de les quals rastreja en les perverses aliances soterrades amb les quals colonialisme, modernitat i economia industrial han avançat de la mà des del segle XV. I que han derivat, a dia d’avui, en un règim neoesclavista que exerceix tota la seva violència, explotació i expropiació sobre els cossos migrants. Segons la seva anàlisi, aquesta violència es desplega en forma de neocolonialisme cultural i cognitiu que administra despòticament les formes de representació o no representació dels cossos.

En aquest podcast, José Luis Barrios Lara reflexiona sobre el mite fundacional d’Occident, la modernitat i la invenció de l’altre; pensa en les polítiques d’identitat com a instrument polític i forma d’administració de cossos en l’espai; qüestiona l’efectivitat de les epistemologies del sud i interpreta la crisi migratòria global com una forma de neoesclavisme. Un panorama esperpèntic en el qual, segons ell mateix, certes interseccions entre art i política encara poden desestabilitzar el camp semàntic de la representació i donar espai al subversiu.

Son[i]a Creative Commons crisi migratòria José Luis Barrios Lara Mèxic podcasts més escoltats 2019 Re-Imagine Europe
programes relacionats
5 destacats
01.12.2020
83 MIN
Anglès
Son[i]a #322
Hugo Esquinca
més Informació

L'obra d'Hugo Esquinca és una crosta multi-capa, ofuscada intencionalment a través de l'excés, deliberadament difícil de pelar. Eliminar capes d'ofuscació en aquesta densa xarxa d'interaccions transductives no serveix de gaire, perquè aquestes capes són precisament el que l’Hugo utilitza per a exposar-te a tu (i a ell mateix) a una mena de sobrecàrrega sensorial. Parlem amb l’Hugo sobre criar-se en l’hipercaos de la Ciutat de Mèxic i com aquesta experiència es relaciona amb la seva fascinació per la velocitat, la sobreabundància i el sincretisme.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a descolonialització Hugo Esquinca Lighthouse (UK) podcasts duracionals Re-Imagine Europe soroll

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb José Luis Barrios Lara que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades José Luis Barrios Lara Mèxic Re-Imagine Europe

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Cuauhtémoc Medina que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Cuauhtémoc Medina Escenes eliminades
20.06.2016
37 MIN
Castellà
Son[i]a #227
Cuauhtémoc Medina
més Informació

Cuauhtémoc Medina parla sobre post-colonialisme i tàctiques de fetitxització, sobre l'estatut dels museus a les xarxes globals, la funció disseminadora del mercat i sobre com lliurar, i intentar guanyar d’una vegada, la batalla per la complexitat cultural.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Cuauhtémoc Medina decolonialisme educació Mèxic post-colonialisme

Entrevista amb Mariana David i María Virginia Jaua sobre el col·lectiu artístic SEMEFO, que va irrompre als anys noranta en l'escena mexicana amb una proposta que explorava la noció i les implicacions de la mort mitjançant la manipulació del cadàver i les seves transformacions.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a María Virginia Jaua Mariana David Mèxic SEMEFO
Son[i]a #281 José Luis Barrios Lara
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58