Son[i]a #281
José Luis Barrios Lara
Aquest podcast és part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel programa Creative Europe programme de l’Unió Europea. Música i producció sonora a càrrec de Mario de Vega. Edició a càrrec de Dolores Acebal i André Chêdas
José Luis Barrios Lara és filòsof, historiador de l’art, comissari, crític, professor universitari i autor de nombrosos assajos i llibres. A la seva obra, Barrios reflexiona sobre les apories insalvables que tenen lloc al capitalisme global contemporani entre l’economia de lliure mercat i la democràcia com a sistema polític i judicial. Contradiccions els orígens de les quals rastreja en les perverses aliances soterrades amb les quals colonialisme, modernitat i economia industrial han avançat de la mà des del segle XV. I que han derivat, a dia d’avui, en un règim neoesclavista que exerceix tota la seva violència, explotació i expropiació sobre els cossos migrants. Segons la seva anàlisi, aquesta violència es desplega en forma de neocolonialisme cultural i cognitiu que administra despòticament les formes de representació o no representació dels cossos.
En aquest podcast, José Luis Barrios Lara reflexiona sobre el mite fundacional d’Occident, la modernitat i la invenció de l’altre; pensa en les polítiques d’identitat com a instrument polític i forma d’administració de cossos en l’espai; qüestiona l’efectivitat de les epistemologies del sud i interpreta la crisi migratòria global com una forma de neoesclavisme. Un panorama esperpèntic en el qual, segons ell mateix, certes interseccions entre art i política encara poden desestabilitzar el camp semàntic de la representació i donar espai al subversiu.
programes relacionats
Hugo Esquinca
L'obra d'Hugo Esquinca és una crosta multi-capa, ofuscada intencionalment a través de l'excés, deliberadament difícil de pelar. Eliminar capes d'ofuscació en aquesta densa xarxa d'interaccions transductives no serveix de gaire, perquè aquestes capes són precisament el que l’Hugo utilitza per a exposar-te a tu (i a ell mateix) a una mena de sobrecàrrega sensorial. Parlem amb l’Hugo sobre criar-se en l’hipercaos de la Ciutat de Mèxic i com aquesta experiència es relaciona amb la seva fascinació per la velocitat, la sobreabundància i el sincretisme.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb José Luis Barrios Lara que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Escenes eliminades
Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Cuauhtémoc Medina que no vam poder utilitzar en el seu moment.
Cuauhtémoc Medina
Cuauhtémoc Medina parla sobre post-colonialisme i tàctiques de fetitxització, sobre l'estatut dels museus a les xarxes globals, la funció disseminadora del mercat i sobre com lliurar, i intentar guanyar d’una vegada, la batalla per la complexitat cultural.
Mariana David i María Virginia Jaua sobre SEMEFO
Entrevista amb Mariana David i María Virginia Jaua sobre el col·lectiu artístic SEMEFO, que va irrompre als anys noranta en l'escena mexicana amb una proposta que explorava la noció i les implicacions de la mort mitjançant la manipulació del cadàver i les seves transformacions.