21.08.2013
23 MIN
Castellà

Son[i]a #181
Mariana David i María Virginia Jaua sobre SEMEFO

descarregar

A principis dels anys noranta, un col·lectiu d’artistes amb bagatges que abastaven des del metal extrem fins a l’escultura, van irrompre en l’escena mexicana amb una proposta que explorava la noció i les implicacions de la mort mitjançant la manipulació del cadàver i les seves transformacions.

Amb el nom de SEMEFO, acrònim de Servicio Médico Forense, Arturo Angulo, Juan Luis García, Carlos López, Teresa Margolles, Juan Pernas i Mónica Salcido van fundar el que amb el temps ha esdevingut un dels grans mites de l’art contemporani mexicà. Barreja de provocació, anàlisi política i una particular fascinació per allò que ells anomenaven “la vida del cadàver”, SEMEFO va posar sobre la taula tabús, problemes candents de l’actualitat del país i una aproximació estètica que fonia teatre, escultura, performance i música.

SON[I]A parla amb María Virginia Jaua, escriptora, editora, analista i investigadora cultural, i amb Mariana David, historiadora de l’art, comissària i coautora, amb Bàrbara Perea, del llibre “SEMEFO. 1990-1999. De la morgue al museo”, que documenta la història del col·lectiu.

Son[i]a María Virginia Jaua Mariana David Mèxic SEMEFO
programes relacionats
5 destacats
01.12.2020
83 MIN
Anglès
Son[i]a #322
Hugo Esquinca
més Informació

L'obra d'Hugo Esquinca és una crosta multi-capa, ofuscada intencionalment a través de l'excés, deliberadament difícil de pelar. Eliminar capes d'ofuscació en aquesta densa xarxa d'interaccions transductives no serveix de gaire, perquè aquestes capes són precisament el que l’Hugo utilitza per a exposar-te a tu (i a ell mateix) a una mena de sobrecàrrega sensorial. Parlem amb l’Hugo sobre criar-se en l’hipercaos de la Ciutat de Mèxic i com aquesta experiència es relaciona amb la seva fascinació per la velocitat, la sobreabundància i el sincretisme.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a descolonialització Hugo Esquinca Lighthouse (UK) podcasts duracionals Re-Imagine Europe soroll

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb José Luis Barrios Lara que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Escenes eliminades José Luis Barrios Lara Mèxic Re-Imagine Europe

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Cuauhtémoc Medina que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons Cuauhtémoc Medina Escenes eliminades
20.06.2016
37 MIN
Castellà
Son[i]a #227
Cuauhtémoc Medina
més Informació

Cuauhtémoc Medina parla sobre post-colonialisme i tàctiques de fetitxització, sobre l'estatut dels museus a les xarxes globals, la funció disseminadora del mercat i sobre com lliurar, i intentar guanyar d’una vegada, la batalla per la complexitat cultural.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons Cuauhtémoc Medina decolonialisme educació Mèxic post-colonialisme
08.12.2018
59 MIN
Castellà
Son[i]a #281
José Luis Barrios Lara
més Informació

El filòsof, historiador de l'art, comissari i crític José Luis Barrios Lara reflexiona sobre el mite fundacional d'Occident, la modernitat i la invenció de l'altre; pensa en les polítiques d'identitat com a instrument polític i forma d'administració de cossos en l'espai; qüestiona l'efectivitat de les epistemologies del sud i interpreta la crisi migratòria global com una forma de neoesclavisme.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons crisi migratòria José Luis Barrios Lara Mèxic podcasts més escoltats 2019 Re-Imagine Europe
Son[i]a #181 Mariana David i María Virginia Jaua sobre SEMEFO
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58