08.03.2012
28 MIN
Anglès

Son[i]a #148
Mark Fisher

descarregar
cronologia
00:01
01:03
03:10
07:25
09:00
18:35
21:35
24:25

Mark Fisher va ser un escriptor, professor i teòric britànic. El seu llegat, després de la seva desaparició l’any 2017, continua sent un dels pilars de la teoria contemporània. L’obra de Fisher, repartida entre llibres, centenars d’assajos i multitud de posts al seu blog personal, K-Punk, ha exercit una enorme influència en diferents àmbits, des de l’art fins a la música, passant per l’activisme.

Amb un estil incisiu i pròxim, i un acostament sovint ancorat en la cultura pop però amb una constant i esmolada anàlisi del sistema neoliberal, la producció de Fisher entremesclava resistència, contracultura, malenconia distòpica i Marxisme, per a donar lloc a un discurs sòlid en el qual art i política es creuen irremissiblement.

El 2009 va publicar el seu primer llibre, “Capitalist Realism”, en el qual explorava el sentiment generalitzat del capitalisme, sovint ofert com a únic sistema polític i econòmic viable, i com única solució coherent. Al llibre, Fisher examinava el paper dels mitjans, el sistema educatiu, la connexió entre el Neoliberalisme i la salut mental, i allò que ell va anomenar l’ontologia dels negocis, “en un món en el qual els camps d’internament i les franquícies de cafeteria coexisteixen perfectament”.

Aquest podcast és el fruit d’una conversa amb Mark Fisher sobre crisi, insurrecció i la perillosa idea del capitalisme com a únic contenidor concebible.

programes relacionats
6 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de la nostra conversa amb la video artista, activista i investigadora Marina Gržinić, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Marina reflexiona sobre la seva trajectòria, juntament amb Aina Šmid, en el camp del video art i els new media, des dels anys 80 fins al dia d'avui, des d'una perspectiva socialista i feminista militante.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Creative Commons dissidència sexual Escenes eliminades Marina Gržinić Re-Imagine Europe socialisme videoart
21.03.2019
46 MIN
Anglès
Son[i]a #284
Luke Fowler
més Informació

Luke Fowler parla sobre música, ordinadors i instruments, sobre infrasò, ultrasò i els llindars de l’audible, sobre arxius i obsessions, sobre l'afecte com un criteri d'edició fílmic i sobre l'enorme complexitat que implica representar la vida d'una persona.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a cinema cinema al cub blanc Luke Fowler
23.01.2020
49 MIN
Anglès
Son[i]a #304
Céline Gillain
més Informació

L’artista i productora belga Céline Gillain alternava el seu treball com a professora d'art en un institut amb la pràctica solitària de la pintura del seu estudi de Brussel·les, fins que un dia va dir prou i va convocar una residència per a sis dones artistes a casa de la seva àvia. Cinc anys d'experimentació col·lectiva i en femení li van obrir camí a la concepció de performances híbrides i en solitari, entre la recerca artística, la posada en escena de la seva escriptura especulativa i les seves tonades pop encomanadisses, acuradament inserides en complexes narratives, sense costures ni fissures aparents. Conversem amb Céline sobre la seva incursió a la industrial musical, por escènica, el poder de la fragilitat i la depressió com una forma de resistència actual. Paradoxalment, la seca pràctica actual parteix d’una mescla de cançons pop, discursos motivacionals i ficcions actualitzades del món de l'entreteniment, que travessen la quotidianitat amb un humor negre esmolat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M Céline Gillain dones productores feminisme societat del malestar
10.12.2018
53 MIN
Anglès
Son[i]a #277
Marina Gržinić
més Informació

Marina Gržinić parla sobre amnèsia, afàsia i encongiment, sobre biopoder i necropolítica, fronteres i volums, corpus i cadàvers, sobre paisatges mortals, intestins, hologrames, i sobre la preocupant miniaturització de l'afectivitat i l'empatia com un procés paral·lel a l'acceleració tecnològica.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Antye Greie Creative Commons crisi migratòria Marina Gržinić Re-Imagine Europe societat del malestar
11.06.2019
59 MIN
Castellà
Son[i]a #290
María Ruido
més Informació

María Ruido ens parla sobre el poder polític de les imatges i el potencial subversiu de recursos cinematogràfics com el fora de camp, la veu en off o el muntatge, que ens ajuden a pensar i imaginar el món d'altres maneres. Reflexiona també sobre les relacions sempre contradictòries entre el poder crític i experimental de la cultura i la seva institucionalització. I ens introdueix en els processos creatius de peces com "Mater amatisíma", "Tiempo real", "Plan Rosebud", o la més recent Estado de malestar, on s'analitza la simptomatologia social i el sofriment psíquic als quals ens aboca el realisme capitalista.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M cinema feminisme María Ruido podcasts més escoltats 2019 societat del malestar vídeo videoart
01.12.2011
30 MIN
Castellà
Son[i]a #141
Franco Berardi
més Informació

Entrevista amb l'escriptor, filòsof i activista polític i cultural Franco Berardi sobre la resistència ciutadana enfront de la crisi que amenaça Europa actualment i possibles estratègies d'insurrecció.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 14 anys y 14 registres memorables de RWM Franco Berardi "Bifo"
Son[i]a #148 Mark Fisher
Son[i]a
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58