Son[i]a #141
Franco Berardi
Franco Berardi, també conegut com Bifo, és un escriptor, filòsof i activista polític i cultural que ha dedicat gran part de la seva carrera a estudiar les relacions entre les noves tecnologies de la comunicació i els moviments socials. La crisi actual l’ha dut a promoure la necessitat d’una insurrecció creativa capaç de plantar cara a la tirania financera a través de la reactivació de l’empatia i la solidaritat social.
Berardi va participar activament en les revoltes del 68, impulsades des de la Universitat de Bolonya, així com en el Moviment del 77, que va aglutinar en aquesta mateixa ciutat els esforços revolucionaris d’un grup d’intel·lectuals, artistes i estudiants autodenominats mao-dadaistes. També en aquella època va co-fundar Radio Alice, la primera ràdio lliure d’Itàlia, i la revista A/Traverso.
L’any 2000 va col·laborar en el desenvolupament de Telestreet (2002-2004), una xarxa de televisions de barri que van proliferar en diverses ciutats italianes per a combatre el monopoli de Mediaset. Actualment ensenya història social dels mitjans a l’Accademia di Belle Arti di Brera de Milà i forma part de l’equip docent del SCÉPSI (European School for Social Imagination) de San Marino
Son[i]a analitza amb Franco Berardi possibles estratègies d’insurrecció i resistència ciutadana enfront de la crisi que amenaça Europa actualment.
programes relacionats
Mark Fisher
L'impacte cultural de l'obra de Mark Fisher continua creixent anys després de la seva desaparició el 2017. La seva crua però sempre propera dissecció del sistema i els seus problemes endèmics es va plasmar en assajos, posts i llibres, com el que va suscitar aquesta conversa, "Capitalist Realism”. El llibre incideix en la perillosa connexió entre el Neoliberalisme i la salut mental, gairebé a manera de tràgic presagi de la seva mort, però és molt més que això. En aquest podcast, Fisher parla sobre l’allau de repercussions del col·lapse financer de 2008, especialment en relació a la idea del capitalisme com a únic marc possible.
Franco "Bifo" Berardi
Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.
Escenes eliminades
Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb l'escriptor, filòsof i activista polític i cultural Franco Berardi que no vam poder incloure en el seu moment.
Radio Alice
RADIOACTIVITAT observa de prop dos ràdios lliures seminals, la bolonyesa Radio Alice i la parisenca Radio Tomate, com a singulars casos d'estudi en els quals conflueixen l’autogestió, l’organització descentralitzada i el DIY. La mini-sèrie serveix d’introducció al moviment de la ràdio lliure, que a les acaballes dels setanta va emergir en diverses parts del món a partir de la necessitat de donar veu a actors desvinculats de l’establishment mediàtic: una alternativa al relat del poder que es pot llegir també com l’avantsala a l’estructura horitzontal i rizomàtica de les xarxes digitals.
Franco Berardi "Bifo"
Entrevista a Franco Berardi "Bifo" i fragment de l'obra sonora de Marcel Broodthaers "Entrevista a un gat", 1970.