20.03.2020
52 MIN
Castellà

ALTARS, SUCRE I CENDRES #3
Antiracisme i resistència anticolonial des de l'afrodescendència

descarregar
cronologia
00:01
04:41
13:49
19:26
27:44
31:06
35:10
37:55
42:19
46:10

Convocant coneixements provinents de les pràctiques ancestrals, la cosmopolítica, la teoria dels afectes o la teoria queer, el grup d’estudi sobre pensament, pràctiques i activismes afro/negres analitza des de les condicions en què avui s’expliquen la raça i el racisme en l’Estat modern, i com la noció del negre es configura com a columna vertebral de la seva fundació. El grup opera des del context espanyol i es proposa, entre d’altres objectius, desmuntar una visió essencialista sobre la raça, produir coneixement des de l’experiència encarnada i planejar formes d’intervenció política en l’entorn immediat del barri i de la ciutat. 

Prenent com a punt de partida el treball del grup, la present minisèrie es desplega en tres capítols per a explorar idees sobre anti-colonialitat i anti-racisme des de l’afrodescendència. En aquest tercer capítol Karo Moret (L’havana, 1975), Diego Falconi (Quito, 1979) i Lucía Piedra Galarraga (L’havana, 1972) parlen sobre interculturalitat, multiculturalitat i tancament migrant. Comparteixen idees sobre cosmopolítica, hispanitat, atavismes, afrofuturisme; sobre la barba del Cid, la RAE i l’acadèmia traslladada al carrer. Desglossen les diferents maneres en què una teoria travesti de la infància desafia els imaginaris encarnats en la literatura mentre revisen els racons legals i les contra-rutes del saber que podrien permetre’ns, col·lectivament, trobar-nos al sud.

Mini-sèrie a càrrec de Veronica Lahitte i Antonio Gagliano

Especials Altars antirracisme Creative Commons diàspora africana Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Lucía Piedra Galarraga Oyèrónké Oyèwùmi
programes relacionats
5 destacats

Conversem amb Lucía Piedra Galarraga, Diego Falconí Travez i Karo Moret del Grup de pensament, pràctiques i activismes afro/negres sobre altars, ekekos, nefands, Santa Bàrbara i les Siameses de Valdivia. De la seva mà, analitzem les polítiques del cabell, el sucre com a producte estrella de les rutes del Carib, i la destresa de la cendra per a evidenciar l'extermini de les antigues comunitats sodomites andines.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars antirracisme Creative Commons Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi

Conversem amb Diego Falconí Travez, Lucía Piedra Galarraga i Karo Moret sobre esclavisme i amor, la caribenyització de les identitats i la violència entesa com un recurs possible. Comparteixen afectes, fòbies, autofàgies i objectes inquietants. I esmicolen el llatí davant de la màscara del gai, la sortida de l’armari com una promesa liberal i el re-sentiment com una forma circular que impedeix que la memòria desaparegui.  

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials Altars Altars, sucre i cendres antirracisme Creative Commons diàspora africana Diego Falconí Travez dissidència sexual Karo Moret Oyèrónké Oyèwùmi
08.09.2015
28 MIN
Castellà
FONS ÀUDIO #34
Daniela Ortiz
més Informació

Daniela Ortiz i Xose Quiroga desenvolupen una obra artística de recerca i acció on col·lisionen els relats colonials, els sistemes de control migratori i els consensos que sostenen l'estat-nació. A Fons Àudio #34, Ortiz parla sobre les seves maneres de fer, sobre les diverses formes de posar en circulació els sabers amagats i la nomenclatura de monuments colonials que habiten la ciutat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO #intenciópoètica antirracisme Col·lecció MACBA Creative Commons Daniela Ortiz FONS ÀUDIO
10.01.2020
48 MIN
Anglès
Son[i]a #303
Oyèrónké Oyèwùmi
més Informació

La professora Oyèrónké Oyèwùmi analitza les maneres en què l'universalisme de l'acadèmia distorsiona la comprensió de les cultures africanes, especialment en l'àmbit de la raça i el gènere. En aquest podcast, Oyèwùmi parla sobre edat, experiència i respecte, desaprensió i acadèmia, despulla i espiritualitat. Analitza l’oxímoron contingut en la noció de “mare soltera”, vist des de la cultura yoruba, i assenyala també com l'observació de pràctiques comunitàries provinents de cultures no-occidentals podria constituir un pas indefugible enfront dels desafiaments planetaris del futur.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
07.10.2014
30 MIN
Castellà
Son[i]a #197
Walter Mignolo
més Informació

El semiòleg argentí Walter Mignolo parla sobre la relació que ha imposat Occident entre la construcció de la història i la perspectiva del poder.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a decolonialisme descolonialització Descolonitzar el museu Els més escoltats - Novembre 2020 migra i colonialitat post-colonialisme Walter Mignolo
ALTARS, SUCRE I CENDRES #3 Antiracisme i resistència anticolonial des de l'afrodescendència
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58