27.03.2014
31 MIN
Català

FONS ÀUDIO #25
Eulàlia Valldosera

descarregar
cronologia
00:38
03:11
04:28
05:46
06:33
10:31
13:26
16:42
18:04
22:06
23:45
27:51

La trajectòria artística d’Eulàlia Valldosera (Vilafranca del Penedès, 1963) arranca a mitjans dels anys vuitanta, en un context en què l’eufòria productiva d’una democràcia acabada d’estrenar conviu amb el conservadorisme i les contradiccions pròpies d’una societat encara molt marcada pels anys de silenci i repressió.

Davant l’hegemonia internacional de la pintura (Barceló, transavantguarda italiana, neoexpressionisme alemany, etc.) i la primacia de l’objecte artístic com a moneda de canvi, Valldosera proposa una sèrie de pràctiques processuals en les quals performance, acció i instal·lació es donen la mà generant espais alternatius per a la resistència, l’experimentació i la reflexió.

L’artista ha centrat el seu treball conceptual al voltant del cos i la representació pròpia, però també al voltant de la percepció humana. Les seves peces es valen de llums, obres, miralls i projeccions múltiples en una investigació visual sobre el gènere, l’espai domèstic i els arquetips de la feminitat, la metàfora central de la qual, entre altres, és sovint la neteja.

Des dels anys noranta, la llum s’ha convertit en un element fonamental del seu treball. Mitjançant projeccions combinades amb objectes senzills de l’entorn quotidià, aconsegueix crear grans instal·lacions amb un efecte escenogràfic i màgic. Paral·lelament, utilitza la fotografia i el vídeo en obres que revisen la relació de l’espectador amb els objectes i les persones. L’aportació de Valldosera al llenguatge de l’escultura contemporània l’ha convertit en una de les artistes catalanes conceptuals amb més projecció internacional.

Eulàlia Valldosera ha participat en nombroses biennals, com les de Gwangju a Corea del Sud (1995), Sydney (1996), Manifesta I a Rotterdam (1996), SITE Santa Fe de Nou Mèxic (1997), Istanbul (1997), Johannesburg (1997), Yokohama al Japó (2001), Venècia (2001) i Sao Paulo (2003), entre d’altres. El 2001, el Witte de With de Rotterdam i la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona van organitzar una mostra retrospectiva de la seva obra, i el 2009 ho va fer el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.

Especials FONS ÀUDIO #8M Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons Eulalia Valldosera
material addicional
1 resultats
programes relacionats
6 destacats
03.07.2014
32 MIN
Català
FONS ÀUDIO #27
Jordi Colomer
més Informació

Després d'una breu incursió en el camp de l'abstracció pictòrica, l'artista català Jordi Colomer aviat va començar a experimentar amb les possibilitats d'una escultura que s'expandia cap a terrenys escenogràfics i arquitectònics. En aquest podcast, Jordi Colomer reflexiona sobre els usos de l'escriptura, l'arquitectura i la representació, i ens ofereix un recorregut per les seves obres a la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons escultura Jordi Colomer
20.05.2021
76 MIN
Anglès
Son[i]a #332
Maite Garbayo-Maeztu
més Informació

La investigadora, escriptora i comissària Maite Garbayo-Maeztu parla sobre escriptura, maternitat i abandonaments de baixa intensitat. Esmicola la materialitat estètica dels cossos i convoca les cites a l'ensopec com a gestos per a entreteixir-se amb les que l’han precedit, com a actes d'alineació amorosa. Entre d’altres idees, la conversa ens descobreix la noció d’incalculabilitat, allò inèdit que ocorre en la trobada entre corporalitats, com un regal per als qui permeten amb la seva pràctica maneres inesperades, alienes a qualsevol planificació, de vivificar políticament el que els envolta.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a cos Creative Commons criança feminisme performance
16.05.2014
29 MIN
Català
FONS ÀUDIO #26
Francesc Abad
més Informació

Francesc Abad planteja un recorregut per la història de l'art espanyol i català de les últimes quatre dècades, a través de l'anàlisi de les seves obres presents en la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA FONS ÀUDIO Francesc Abad
09.02.2010
19 MIN
Castellà
FONS AUDIO #1
Esther Ferrer
més Informació

L'obra d'Esther Ferrer (Sant Sebastià, 1937) es caracteritza per un minimalisme metòdic, en el qual els objectes quotidians i el seu propi cos es converteixen en els elements principals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA Esther Ferrer Juan Hidalgo Zaj
13.02.2014
39 MIN
Català
FONS ÀUDIO #24
Antoni Abad
més Informació

Antoni Abad traça un recorregut des dels seus primers treballs escultòrics fins als projectes col·lectius de comunicació mòbil actuals, passant per les videoinstal·lacions i el net.art.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Antoni Abad Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons FONS ÀUDIO
12.06.2013
18 MIN
Català
FONS ÀUDIO #19
Eulàlia Grau
més Informació

A mig camí entre l'artista d'avantguarda i l'activista, Eulàlia Grau està considerada una de les veus més reivindicatives d’una generació que va impulsar profunds valors de canvi durant els darrers anys del franquisme i els primers de la transició. A partir d'imatges extretes dels mitjans de comunicació l’artista denuncia les perversions i les injustícies del sistema capitalista i els seus diferents mecanismes de control, repressió i pervivència.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO #8M #ColMacba31 Col·lecció MACBA Creative Commons Eulàlia Grau
FONS ÀUDIO #25 Eulàlia Valldosera
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58