16.05.2014
29 MIN
Català

FONS ÀUDIO #26
Francesc Abad

descarregar
cronologia
00:30
04:26
09:08
10:30
11:59
12:34
14:45
16:00
17:08
18:40
19:50
20:30
23:35

La recuperació de la memòria i dels llocs de la nostra biografia afectiva i política, les potencialitats crítiques i utòpiques de l’art, o la fragilitat de l’ésser humà, de les imatges i les paraules, són alguns dels conceptes que articulen l’obra de Francesc Abad.

Abad es considera un artista autodidacte. El 1972 va deixar la fàbrica de Terrassa on treballava i va marxar, en un viatge gairebé iniciàtic, a la ciutat de Nova York. Fins aleshores, l’artista havia compaginat la seva jornada laboral amb l’exercici d’una pintura abstracta de caire minimalista, en l’òrbita de Barnett Newman. Però la seva estada als Estats Units el va posar en contacte amb les noves pràctiques conceptuals. Va canviar els pinzells per les càmeres fotogràfiques i les Portapacks, i es va comprometre amb un art que valorava el procés creatiu per damunt de l’objecte.

Quan va tornar a Catalunya, Abad va entrar a formar part del Grup de Treball, un dels col·lectius més rellevants de l’art conceptual català i espanyol. Hi participaven artistes com Jordi Benito, Antoni Mercader, Muntadas, Pere Portabella, Àngels Ribé, Carles Santos, Dorothée Selz o Francesc Torres. Va ser un grup heterogeni i polèmic, que va mantenir una actitud crítica davant els convencionalismes de l’art i combativa enfront de la realitat política del franquisme.

En aquest context, Abad va produir peces com la intervenció a Documents (1972), un treball col·lectiu sobre els elements; o, ja en solitari, Comptar i numerar les pigues d’una part del braç per part dels assistents (1973) i Recorregut diari (1974), obres en què experimentava amb les possibilitats del body art, el land art i les pràctiques performatives en general.

A Recorregut diari, a més, hi va introduir un aspecte que ha estat constant en la seva obra: la plasmació de la seva condició de «subaltern». Abad ha hagut de dependre sempre d’una feina extrartística per mantenir-se. Durant quaranta anys va impartir classes a l’Escola Aula de Barcelona. Aquest «exili permanent, lúcid i encantador», tal com ell mateix el defineix, l’ha mantingut al marge de les voluntats del mercat, amb tota la llibertat i, alhora, precarietat que comporta aquest fet.

Els vuitanta van ser, per a Abad, anys d’estudi i de recerca. Es va dedicar a aprofundir en aquells referents filosòfics, literaris i artístics que sempre l’havien interessat: Benjamin, Adorno, Horkheimer, Arendt, Bloch, Levi-Strauss, Godard, Erri de Luca, Joan Vinyoli, Brodsky o Warburg són alguns dels seus companys de viatge. Fruit d’aquest procés de documentació, sorgeixen peces com L’esperit de la utopia (1988), en la qual Abad torna al món de la fàbrica per exercir d’artesà del llenguatge i la utopia.

Homenatge a l’home del carrer (1976-1977) i El Camp de la Bota (2004) són dos projectes concebuts amb gairebé trenta anys diferència, però que comparteixen una voluntat política comuna. En tots dos casos, Abad ens proposa un exercici d’arqueologia crítica entorn de la nostra memòria individual i col·lectiva, i recupera identitats i llocs que la dictadura franquista va intentar aniquilar.

Francesc Abad ha participat, des de finals dels setanta, en nombroses exposicions individuals i col·lectives. D’entre les més recents, en podem destacar les múltiples mostres d’El Camp de la Bota arreu de Catalunya (2004-2007); Block W.B. La idea d’un pensament que crea imatges al Museu de Granollers (2005-2006), o l’actual Estratègia de la precarietat a l’ACVIC de Vic (2014-2015).

Altres FONS ÀUDIO:
FONS AUDIO #25. Eulàlia Valldosera
FONS AUDIO #24. Antoni Abad
FONS AUDIO #23. Oriol Vilanova
FONS AUDIO #22. Xavier Ribas
FONS AUDIO #21. Eric Baudelaire
FONS AUDIO #20. Sandra Balsells
 

Especials FONS ÀUDIO Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA FONS ÀUDIO Francesc Abad
material addicional
1 resultats
programes relacionats
7 destacats
03.07.2014
32 MIN
Català
FONS ÀUDIO #27
Jordi Colomer
més Informació

Després d'una breu incursió en el camp de l'abstracció pictòrica, l'artista català Jordi Colomer aviat va començar a experimentar amb les possibilitats d'una escultura que s'expandia cap a terrenys escenogràfics i arquitectònics. En aquest podcast, Jordi Colomer reflexiona sobre els usos de l'escriptura, l'arquitectura i la representació, i ens ofereix un recorregut per les seves obres a la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons escultura Jordi Colomer
27.03.2014
31 MIN
Català
FONS ÀUDIO #25
Eulàlia Valldosera
més Informació

Eulàlia Valldosera parla sobre els inicis de la seva carrera, sobre els seus usos de la llum, la seva condició de dona, els seus processos creatius i sobre algunes de les seves obres presents a la Col·lecció MACBA.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO #8M Barcelona Col·lecció MACBA Creative Commons Eulalia Valldosera
24.11.2011
21 MIN
Català
FONS ÀUDIO #11
Muntadas
més Informació

L'obra de Muntadas és un estudi exhaustiu del procés comunicatiu i de les seves múltiples implicacions en la societat. A FONS ÀUDIO # 11, l'artista català repassa algunes de les obres que formen part de la Col·lecció MACBA, i les situa en un marc general de producció i evolució conceptual des dels anys setanta fins a l'actualitat.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Col·lecció MACBA Desitjos i necessitats. Col·lecció MACBA Muntadas
29.03.2011
33 MIN
Català
FONS AUDIO #6
Pere Portabella
més Informació

En la seva doble faceta de director i productor, Pere Portabella (1929) ha desenvolupat des dels anys seixanta un treball profund de renovació dels codis del llenguatge cinematogràfic.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials FONS ÀUDIO Carles Santos cinema cinema al cub blanc Col·lecció MACBA Joan Brossa Josep Maria Mestres Quadreny Pere Portabella
31.05.2010
66 MIN
AVANT #12
Carles Santos. Part II
més Informació

Selecció musical de la producció sonora de Carles Santos des de 1978 fins al 2008.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT Carles Santos DEP Fluxus Joan Brossa John Cage Roc Jiménez de Cisneros
04.05.2010
33 MIN
Català
AVANT #12
Carles Santos. Part I
més Informació

Monogràfic sobre la trajectòria i el context de Carles Santos, amb el testimoni de Pere Portabella.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Recerca AVANT Carles Santos DEP Fluxus Joan Brossa John Cage Pere Portabella Roc Jiménez de Cisneros
19.06.2007
13 MIN
Castellà
Son[i]a #63
Francesc Torres
més Informació

Entrevista a Francesc Torres amb motiu de l'exposició al MACBA Da capo

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a dibuix exposició Francesc Torres instal·lació política
FONS ÀUDIO #26 Francesc Abad
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58