12.11.2014
19 MIN

RADIOACTIVITAT #2
Radio Tomate

descarregar
cronologia
00:44
03:27
04:30
06:26
10:04
12:54
15:58

François Pain és un cineasta resident a París. A la clínica privada La Borde, fundada per Jean Oury a prop de Cour-Cheverny a la vall del Loira, Pain va treballar al costat de Félix Guattari, amb qui va coincidir en diversos projectes relacionats amb la psiquiatria alternativa i la comunicació. Entre aquests projectes, destaca Radio Tomate, un dels esforços més singulars de la història de la ràdio lliure francesa. Pain és també el cofundador de la Federació de Ràdios Lliures no Comercials de França.

Radio Tomate ha passat a la història com un dels principals actors de l’escena de la ràdio lliure francesa a finals dels setanta, però François Pain traça una línia directa entre la creació del projecte i la realitat nord-italiana de l’època. No només iniciatives com ara Radio Alice a Bolonya van encendre la guspira del moviment francès: la precària infraestructura tecnològica (els emissors casolans) també provenia de l’experiència acumulada a Itàlia en pocs però intensos anys de treball underground. El que és interessant d’aquest paral·lelisme és l’enorme diferència entre el marc legal dels dos països.

A les acaballes dels setanta, Itàlia havia alliberat les ones i havia obert la porta a desenes de petites emissores independents. Per contra, a França, les primeres emissions de Pain i dels seus col·laboradors eren completament il·legals. Abans de l’arribada al poder de François Mitterrand i de la consegüent legalització de les ràdios privades (un gest que al mateix temps donava llum verda a tota mena de projectes no comercials), Radio Tomate i altres col·lectius propers havien funcionat des de la més absoluta clandestinitat, i havien continuat la tasca de ràdios pirates com Radio Luxembourg o Europe nº 1. Tant una com l’altra des de mitjans dels cinquanta havien esquivat amb èxit la prohibició estatal i van assolir quotes de popularitat insospitades.

Fruit de la cooperació (sovint conflictiva) d’un seguit de militants d’esquerres, pensadors i artistes, Radio Tomate va arrencar el 1981 amb l’objectiu de fomentar una nova idea de debat i una alternativa comunicativa de barri i de carrer; en paraules de Félix Guattari, part activa del nucli del projecte: “la reapropiació individual i col·lectiva, l’ús interactiu de les màquines d’informació, la comunicació, la intel·ligència, l’art i la cultura”.

Igual que Radio Alice, la primera etapa de Radio Tomate no va ser llarga. Dos anys després de la seva posada en marxa, i com a conseqüència tant de la persecució policial com del caos inherent a la seva estructura descentralitzada, el projecte va quedar bruscament interromput. I com també va passar en el cas italià, les posteriors iteracions de l’emissora (fins arribar al naixement de Fréquence Paris Plurielle, l’any 1992) es van desviar progressivament de la idea original, de la barreja de poesia i política que havia fet de la primera ràdio lliure una experiència mediàtica radicalment diferent.

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

Especials RADIOACTIVITAT Félix Guattari François Pain Radio Alice ràdio lliure Radio Tomate
material addicional
1 resultats
programes relacionats
5 destacats

La ràdio pirata és un dels protagonistes i motius principals del fil narratiu de “Born in Flames”. En aquest petit fragment, Lizzie Borden explica les diferents raons per les quals es va fixar en el fenomen de les ràdios lliures europees i com aquest recurs la va ajudar a articular les diferents agendes d'aquesta pel·lícula de culte.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Escenes eliminades Lizzie Borden ràdio ràdio lliure radio pirata

Conversem amb Efraín Foglia, membre fundador de guifi.net i investigador, docent i dissenyador de plataformes d'interacció física i digital, sobre els reptes de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i el vessament de la ràdio cap al digital. I per això, parlem des del nostre context, amb un ull posat en els episodis d'activisme i experimentació a les pràctiques radiofòniques: des de les lluites per les infraestructures de telecomunicació, a les ràdios lliures i la militància en l'FM, l'exemple de les ràdios comunitàries a l’Amèrica Llatina, fins al boom de la ràdio per Internet i les comunitats digitals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Creative Commons Efraín Foglia ràdio ràdio comunitària RADIOACTIVITAT

L'expert en estudis de mitjans Matthew Fuller ens parla dels orígens i el llegat de la cultura de la ràdio pirata a Londres, centrant-se especialment en aquest fèrtil període de renaixement DIY, en el qual la ràdio va recuperar un rol de protagonista en un context àvid de canals alternatius abans de l'arribada d'internet.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Matthew Fuller ràdio radio pirata RADIOACTIVITAT
13.10.2014
26 MIN
Anglès
RADIOACTIVITAT #1
Radio Alice
més Informació

RADIOACTIVITAT observa de prop dos ràdios lliures seminals, la bolonyesa Radio Alice i la parisenca Radio Tomate, com a singulars casos d'estudi en els quals conflueixen l’autogestió, l’organització descentralitzada i el DIY. La mini-sèrie serveix d’introducció al moviment de la ràdio lliure, que a les acaballes dels setanta va emergir en diverses parts del món a partir de la necessitat de donar veu a actors desvinculats de l’establishment mediàtic: una alternativa al relat del poder que es pot llegir també com l’avantsala a l’estructura horitzontal i rizomàtica de les xarxes digitals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT activisme Franco Berardi "Bifo" ràdio Radio Alice ràdio lliure Roc Jiménez de Cisneros

Recuperem una entrevista inèdita amb Jacques Tosquellas, amb motiu del centenari del naixement del seu pare, el revolucionari psiquiatra català, Francesc Tosquelles.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra art brut Arteràpia Creative Commons Escenes eliminades Francesc Tosquelles Jacques Tosquellas psiquiatria
RADIOACTIVITAT #2 Radio Tomate
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58