13.10.2014
26 MIN
Anglès

RADIOACTIVITAT #1
Radio Alice

descarregar
cronologia
00:49
02:41
06:27
08:54
11:56
14:55
16:44
17:55

Franco Berardi és un activista i teòric marxista nascut a Bolonya. El seu treball se centra en l’anàlisi crítica dels mitjans i la seva influència en les estructures capitalistes. El currículum de Bifo reflecteix aquesta preocupació constant pel rol dels mitjans, no només a través d’una extensa bibliografia, sinó per la seva implicació en diversos projectes de divulgació, educació i comunicació alternativa, des de la mítica Radio Alice, de la qual va ser cofundador, fins al més recent moviment telestreet o la cadena Orfeo TV.

Radio Alice va ser un projecte radiofònic gestat i desenvolupat a Bolonya a finals dels setanta, de la mà d’un col·lectiu que unia sota un mateix paraigua activistes d’esquerres i artistes de la contrainformació, o allò que Franco Bifo Berardi (un dels seus responsables) descriu com “la creació de realitats divergents”.

La liberalització de l’espai radiofònic que va significar l’inici de la ràdio lliure i no comercial al país, va donar pas (potser de manera inesperada per als poders fàctics) a un moviment de guerrilla, de proximitat i de curt abast, que trencava el monopoli llarg i tediós dels mitjans estatals. I aquest no va ser ni de lluny l’únic experiment de ràdio lliure a Itàlia, però tot i la curta existència de l’emissora, que va operar funcionar inicialment entre el 9 de febrer del 1976 i el 12 de març del 1977, Radio Alice va tenir una influència notable en la vida social i política de la capital d’Emília-Romanya.

Fent-se ressò de les opinions, manies i històries quotidianes d’oients i organitzadors, i erigint-se com a plataforma creativa del nou espai radiofònic no comercial, aquest petit reducte neodadà va passar a ser un actor important en el trencaclosques de l’actualitat bolonyesa, fins a convertir-se finalment en l’altaveu de l’aixecament popular i dels enfrontaments entre estudiants i policia de principis del 1977 (cadena d’esdeveniments que va conduir al tancament de l’emissora).

La forta personalitat del projecte és en realitat més que la simple suma de punts de vista del col·lectiu original (format per Franco Berardi, Paolo Ricci, Filippo Scòzzari i Maurizio Torrealta, entre d’altres), i es pot veure com un complicat exercici de collage que incloïa les idees del moviment autònom (nascut a Itàlia als anys seixanta), la influència dels situacionistes, la llavor prepunk que començava a germinar a Europa, i l’obra de Gilles Deleuze i Félix Guattari.

A càrrec de Roc Jiménez de Cisneros

Especials RADIOACTIVITAT activisme Franco Berardi "Bifo" ràdio Radio Alice ràdio lliure Roc Jiménez de Cisneros
material addicional
1 resultats
programes relacionats
7 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Efraín Foglia sobre la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra comunitat Efraín Foglia ràdio

La ràdio pirata és un dels protagonistes i motius principals del fil narratiu de “Born in Flames”. En aquest petit fragment, Lizzie Borden explica les diferents raons per les quals es va fixar en el fenomen de les ràdios lliures europees i com aquest recurs la va ajudar a articular les diferents agendes d'aquesta pel·lícula de culte.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Escenes eliminades Lizzie Borden ràdio ràdio lliure radio pirata

Conversem amb Efraín Foglia, membre fundador de guifi.net i investigador, docent i dissenyador de plataformes d'interacció física i digital, sobre els reptes de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i el vessament de la ràdio cap al digital. I per això, parlem des del nostre context, amb un ull posat en els episodis d'activisme i experimentació a les pràctiques radiofòniques: des de les lluites per les infraestructures de telecomunicació, a les ràdios lliures i la militància en l'FM, l'exemple de les ràdios comunitàries a l’Amèrica Llatina, fins al boom de la ràdio per Internet i les comunitats digitals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Creative Commons Efraín Foglia ràdio ràdio comunitària RADIOACTIVITAT
03.11.2015
46 MIN
Anglès
Son[i]a #216
Franco "Bifo" Berardi
més Informació

Bifo parla sobre assassinats en massa, en relació al cinema, la salut mental, la neuroplasticitat, l'amistat, la ironia i, en última instància, l'esperança.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Franco Berardi "Bifo" neoliberalisme Occupy Movement societat del malestar
12.11.2014
19 MIN
RADIOACTIVITAT #2
Radio Tomate
més Informació

RADIOACTIVITAT observa de prop dos ràdios lliures seminals, la bolonyesa Radio Alice i la parisenca Radio Tomate, com a singulars casos d'estudi en els quals conflueixen l'autogestió, l'organització descentralitzada i el DIY. La mini-sèrie serveix d'introducció al moviment de la ràdio lliure, que a les acaballes dels setanta va emergir en diverses parts del món a partir de la necessitat de donar veu a actors desvinculats de l'establishment mediàtic: una alternativa al relat del poder que es pot llegir també com l'avantsala a l'estructura horitzontal i rizomàtica de les xarxes digitals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Félix Guattari François Pain Radio Alice ràdio lliure Radio Tomate
06.12.2011
7 MIN
Castellà
SON[I]A #141. Franco Berardi
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de l'entrevista amb l'escriptor, filòsof i activista polític i cultural Franco Berardi que no vam poder incloure en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Audio_EXTRA Escenes eliminades Franco Berardi "Bifo" radio pirata
01.12.2011
30 MIN
Castellà
Son[i]a #141
Franco Berardi
més Informació

Entrevista amb l'escriptor, filòsof i activista polític i cultural Franco Berardi sobre la resistència ciutadana enfront de la crisi que amenaça Europa actualment i possibles estratègies d'insurrecció.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a 14 anys y 14 registres memorables de RWM Franco Berardi "Bifo"
RADIOACTIVITAT #1 Radio Alice
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58