12.11.2019
65 MIN
Castellà

RADIOACTIVITAT #6
Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB)

descarregar

Des del projecte de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), definit des de la seva mateixa plataforma com una “ràdio de ràdios”, el programa Cultura Viva de la mà de les comunitats guifi.net i exo.cat ha dissenyat un espai digital que es proposa aglutinar i posar en xarxa diferents maneres d’entendre la ràdio a la ciutat comtal, des de les interseccions entre el comunitari, la ràdio fora de la ràdio i d’altres vessaments que permet el radiofònic.

La proposta, que es desplega amb un mapatge online i aglutinador de continguts, s’ofereix alhora com una caixa d’eines d’accés lliure i una recerca/interrogació sobre el futur de la ràdio, veient en la plasticitat de la ràdio i les moltes maneres d’entendre-la, un pont entre multitud de pràctiques i necessitats diferents.

Conversem amb Efraín Foglia, membre fundador de guifi.net i investigador, docent i dissenyador de plataformes d’interacció física i digital, sobre els reptes de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i el vessament de la ràdio cap al digital. I per això, parlem des del nostre context, amb un ull posat en els episodis d’activisme i experimentació a les pràctiques radiofòniques: des de les lluites per les infraestructures de telecomunicació, a les ràdios lliures i la militància en l’FM, l’exemple de les ràdios comunitàries a l’Amèrica Llatina, fins al boom de la ràdio per Internet i les comunitats digitals.

Efraín no dubta a fer-nos notar la bretxa generacional que s’obre, entre les ones hertzianes i el podcasting, al mateix temps que ens convida a repensar la ràdio com una tecnologia d’acostament social, via Vilem Flusser, i fins i tot, com un instrument per a dilatar el pensament en l’era dels 140-280 caràcters.

Especials RADIOACTIVITAT Creative Commons Efraín Foglia ràdio ràdio comunitària RADIOACTIVITAT
programes relacionats
4 destacats

Recuperem aquí fragments inèdits de l'entrevista amb Efraín Foglia sobre la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) que no vam poder utilitzar en el seu moment.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra comunitat Efraín Foglia ràdio

L'expert en estudis de mitjans Matthew Fuller ens parla dels orígens i el llegat de la cultura de la ràdio pirata a Londres, centrant-se especialment en aquest fèrtil període de renaixement DIY, en el qual la ràdio va recuperar un rol de protagonista en un context àvid de canals alternatius abans de l'arribada d'internet.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Matthew Fuller ràdio radio pirata RADIOACTIVITAT
12.11.2014
19 MIN
RADIOACTIVITAT #2
Radio Tomate
més Informació

RADIOACTIVITAT observa de prop dos ràdios lliures seminals, la bolonyesa Radio Alice i la parisenca Radio Tomate, com a singulars casos d'estudi en els quals conflueixen l'autogestió, l'organització descentralitzada i el DIY. La mini-sèrie serveix d'introducció al moviment de la ràdio lliure, que a les acaballes dels setanta va emergir en diverses parts del món a partir de la necessitat de donar veu a actors desvinculats de l'establishment mediàtic: una alternativa al relat del poder que es pot llegir també com l'avantsala a l'estructura horitzontal i rizomàtica de les xarxes digitals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT Félix Guattari François Pain Radio Alice ràdio lliure Radio Tomate
13.10.2014
26 MIN
Anglès
RADIOACTIVITAT #1
Radio Alice
més Informació

RADIOACTIVITAT observa de prop dos ràdios lliures seminals, la bolonyesa Radio Alice i la parisenca Radio Tomate, com a singulars casos d'estudi en els quals conflueixen l’autogestió, l’organització descentralitzada i el DIY. La mini-sèrie serveix d’introducció al moviment de la ràdio lliure, que a les acaballes dels setanta va emergir en diverses parts del món a partir de la necessitat de donar veu a actors desvinculats de l’establishment mediàtic: una alternativa al relat del poder que es pot llegir també com l’avantsala a l’estructura horitzontal i rizomàtica de les xarxes digitals.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Especials RADIOACTIVITAT activisme Franco Berardi "Bifo" ràdio Radio Alice ràdio lliure Roc Jiménez de Cisneros
RADIOACTIVITAT #6 Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB)
Especials
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58