decolonialisme

17 podcasts
29.04.2024
125 MIN
Castellà
Son[i]a #399
Ramón Grosfoguel
més Informació

En aquest podcast, el sociòleg i activista porto-riqueny Ramón Grosfoguel ens guia a través de segles d'obscurantisme a Europa, des de la reunió de Colom amb la Reina Isabel a Granada l’onze de gener de 1492, al debat de Bartolomé Las Casas i Juan Ginés de Sepúlveda que va donar les pautes per al racisme biològic i culturalista que encara perdura avui dia, per desmuntar la doctrina del descobriment, així com les pretensions universalistes i ahistòriques de l'eurocentrisme i de la modernitat que encara corren per l'acadèmia.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Al-Andalus antiracisme colonialitat Creative Commons decolonialisme epistemicidi Ramon Grosfoguel
07.02.2024
74 MIN
Castellà
Son[i]a #392
David Yubraham Sánchez
més Informació

En aquest podcast, el gestor i mediador cultural David Yubraham Sánchez amplifica pensaments crítics formulats des d'espais pedagògics i en constant conversa amb altres, com un exercici de revisió de les matrius racistes i colonials, des de les quals desmuntar simetries fictícies en nom de la diversitat. Des del seu pensar-fent i el treball en col·lectiu com a principal metodologia, sorgeixen un munt de pistes, estratègies i objectius per a dur a terme tasques de mediació, educació o programació cultural anti-racistes, que passen per problematitzar el buidatge dels drets i polítiques culturals, identificar absències i esborraments en la memòria democràtica i patrimoni nacional, i posar en pràctica política l'escolta.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a activisme antirracisme Creative Commons crítica institucional David Yubraham Sánchez decolonialisme pensament crític
02.01.2024
90 MIN
Anglès
Son[i]a #389
Françoise Vergès
més Informació

En aquest podcast, la politòloga, historiadora, activista i escriptora i Françoise Vergès analitza les polítiques socials i ambientals de la neteja i el desaprofitament, traçant i qüestionant les interaccions temporals i espaials que generen un lloc neutral de privació, esgotament i explotació. Es basa en les idees presentades en el seu assaig “Capitalocene, Waste, Race, and Gender” publicat a la revista e-flux l’any 2019, que explora l'economia i la política de l'esgotament, assenyalant el paper del capitalisme racial en la crisi climàtica. Vergès suggereix una relectura política i una comprensió de les necessitats bàsiques i els elements naturals a través de les nocions de neteja, higiene i medicina, i planteja preguntes sobre els supòsits de justícia i transformació social a través del repensament del museu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a #8M antirracisme condicions de treball Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Françoise Vergès migra i colonialitat
27.04.2023
67 MIN
Castellà
Son[i]a #371
Elvira Espejo Ayca
més Informació

Elvira Espejo Ayca és artista, teixidora, escriptora, poeta i investigadora indígena. El seu treball fa emergir estratègies col·lectives que es resisteixen a la monoculturalització, en un camí d'anada i tornada, entre el rural i l'urbà, entre la pràctica ancestral i la mirada colonial, entre el sentipensamiento dels pobles originaris i el predomini de l'eurocentrisme acadèmic. En aquest podcast, ens submergim, “a tot pulmó”, en les converses i accions del el Museo Nacional de Etnografía y Folklore de La Paz (Bolivia) a la recerca d'una comprensió i respecte mutu, en l'acció de teixir i reteixir, de gestar i regestar els ponts i buits històrics entre dos mons.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Son[i]a Creative Commons decolonialisme Descolonitzar el museu Elvira Espejo Ayca lluites indígenes teixidores
27.10.2022
67 MIN
Anglès
Son[i]a #357. Andrea Francke
Escenes eliminades
més Informació

Recuperem fragments inèdits de la conversa amb l'artista i investigadora Andrea Francke, que no vam poder utilitzar en el seu moment. Partim de la seva experiència biogràfica per a parlar de diversitat, diferència, i obrir esquerdes entre teories toves, dures i universalitzants. També ens parem a pensar en possibles espais d'aprenentatge, des de la curiositat, les cures i les vulnerabilitats. En un punt i a part, aprofitem, com no, per entrar a fons en el seu projecte al costat d'Eva Weinmayr “The Piracy Project” i de pas, reivindicar la còpia i l'apropiacionisme com a espai polític i creatiu.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
Extra Andrea Francke Creative Commons decolonialisme infraestructura pedagogia radical
1 2 4
0:00
0:00
Son[i]a
Son[i]a #384
0:00
Podcast Title
Title of podcast
Son[i]a #384
0:00
34:58